Etrafımdan o kadar çok duymuştum ki Bozcaada'yı çanakkale de adada tatil yapıcağım dediğimde Bozcaadamı diye sorarlardı çoğu kişi tarafından bilinen bir yerdi .Bu sene ikinci Gökçeada tatilimizde bize de kısmet oldu Bozcaada 'ya da gitmek. Yaz aylarında her cuma Gökçeada'dan Bozcaada'ya sabah, Bozcada'dan Gökçeada'ya akşam saatlerin de deniz otobüsü seferleri bulunmakta.
|
Gökçeada Kuzu limanı |
Bizim afacanlar la tuttuk kuzu limanının yolunu arabamızı park edip deniz otobüsüne bindik bir buçuk saat kadar sürdü yolculuğumuz ama ne yolculuk deniz otobüsü bir aşağı bir yukarı dalgalarla boğuştu . Beni böyle şeylerin etkilememesine rağmen lunaparkta bütün oyuncaklara binmiş gibi beni otobüs tuttu bir yarım saat sürdü bu şekilde yolculuğumuz kafamı kaldıramadım yol boyunca nihayet yolculuk bitti ve Bozcaada'ya ayak bastık. Gökçeadanın tehna limanına karşılık kalabalık bir limandı İner inmez ihtişamlı bir kale karşıladı bizleri.
|
Bozcaada Kalesi |
ÇİÇEK PASTANESİ
Sabah erken saatlerde yola çıktığımız için kahvaltı yapmak için bir yerlere bakındık limandan bir süre yürüdükten sonra oldukça kalabalık olan çiçek pastanesin de kahvaltı yapmaya karar verdik Ulu çınar ağaçlarının gölgesindeki masalarda sıcacık poğaçalar ve çay eşliğinde kahvaltımızı yaptık gerçekten çok memnun kalarak ada turumuza başladık.
Akşam dönerken tekrar burada kahve molası ver-dik ve eve dönerken o güzel special kurabiyelerden aldım gerçekten çok lezzetli kurabiyelerdi.
SULU BAHÇE KOYU
Adaya gelirken oğlanların deniz kıyafetlerini de yanımıza almıştık denizi çok sevdikleri için girerler diye düşündük adanın merkezinde denize girecek müsait bir yer yok limandan minibüslerle değişik plajlara gidebiliyorsunuz. Bizde küçük bir araştırma yapıp sulu bahçe koyuna gitmeye karar verdik baya kalabalıktı ama Gökçeada daki gibi denizin her tarafı kum değil taşlık ve yosunluydu çocukların girmesiyle çıkması bir oldu ve tekrar limana döndük.
Bozcaada'da Sulubahçe Koyundan başka denize girebileceğiniz, Ayazma, Beylik, Habbele, Akvaryum (Mermer Burnu), Çayır, Tekirbahçe, Tuzburnu Plajları ve Poyraz Limanı Koyu bulunmaktadır.
ALAYBEY CAMİİ
Denize giremediğimiz den tekrar limana dönüp gezmemize devam ediyoruz. .Ada Türk Bölgesi ve Rum Bölgesi olarak ikiye ayrılıyor. Adanın yerlisi olan Rumlar adaya sonradan gelen Türkler arasında çıkan sorunlar Rumların büyük ölçüde adadan göç etmesine sebep olmuş. Alaybey Camii Türk Bölgesi’nde bulunuyor.
Camii kapısının üzerinde 1321 yılına da yazılmış bir kitabe bulunuyor.
Camiinin haziresinde Osmanlı sadrazamı olan Halil Hamid Paşa‘nın ve önemli zatların mezarları bulunuyor.
BOZCAADA MERYEM ANA RUM ORTODOKS KİLİSESİ
Adanın sokaklarını gezerken Rum Bölgesi‘nde bulunan Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesini görüyoruz , adada ibadete açık tek kilise ama sadece pazar sabahları saat sekizde ayin yapılıyor, diğer günler kapalı. 1869 yılında Venedikliler zamanına yapılmış, bahçesinde 1895 yılında yapılmış 23,8 metre büyüklüğün de 4 katlı çan ve saat kulesi mevcut ve oldukça göz alıcı.
Adanın tek toplu yerleşim merkezi liman-da bulunmakta, Rum ve Türk Mahallesi olarak ikiye ayrılmıştır Türk bölgesinde camiler, taş evler şirin iki katlı cumbalı evlerin bulunduğu kıvrımlı sokaklar meydanda birleşirken,
Rum mahallesin de ise kilise ve birbirini dik kesen düz sokaklar meydanda birleşiyor. Rum evlerinin bir kısmı günümüzde yazlık ev ve otel, pansiyon olarak kullanılıyor.
|
Bağ evleri |
Ada sit alanı olduğu için pek yapılaşma görülmüyor biz de limandan Sulu Bahçe koyuna denize girmek için bindiğimiz minibüsten sadece aralıklı şekilde bağ evleri gördük.
Ada da sokaklar çok güzel bir çırpıda geziveriyorsunuz, Denize de girmezseniz akşamki deniz otobüsü kalkış saatine kadar bir sürü boş vaktiniz kalıyor malum biz oğlanlarla gittiğimiz den boş vakitlerimizi parkta değerlendirdik.
YÖRESEL ÜRÜN TEZGAHLAR
Daha kahvaltıyı yapmadan limandan ada meydanına giderken gördük bu tezgahları sağlı sollu yol boyunca devam eden tezgahlar da adada yetişen ve burada yapılan yöresel ürünler ve reçelleri bulmak mümkün satıcı kardeşimiz oldukça yardımcı oldu reçellerin tadına baktık ve akşam almak üzere ayrıldık malum gün boyu taşıyamazdık elimizde, akşam dönerken de, sakız reçeli, domates reçeli ve doma-
tes kurusu aldık.
CUMHURİYET MEYDANI VE HEDİYELİK EŞYA TEZGAHLARI
Kalenin hemen altında Resmi tören ve toplantıların yapıldığı cumhuriyet meydanı bulunmakta, etrafın da bankalar atmler ve adaya özgü hediyelikler ve el yapımı ürünler alabileceğiniz tezgahlar mevcut. Biz de küçük mağnetler ve değişik hediyelikler aldık.
SANAT ATÖLYELERİ
Ada sokaklarında gezerken değişik el sanatları yapan ve satan yerler karşınıza çıkıyor. Özellikle su kabağından yapılan sanat eserleri, cam sanatı yapan atölyeler mevcut. Hatta bu atölyelerde ücretsiz su kabağı toğumlarını da temin edebilirsiniz.
ABURGA AHMET DEDE TÜRBESİ
|
Limanın türbeden görünüşü |
Malum vaktimiz çok olduğundan adayı gezerken gördüğüm levhada yazan türbeyi gitmeye karar verdim. Aburga Ahmed Dede tüm limana hakim bir tepe üzerinde manzara bir harika, adeta adayı gelenleri selamlıyor. Bu türbede 18.yy da gömülmüş on kadar mezar var. Denizci olduğu düşünülen Aburga Ahmet Dede’nin Türbesin denizciler ve ada halkı ziyaret edip adaklarda bulunurlarmış . Şimdilerde olmayan kurucusu olduğu Ahmed Dede Tekkesi mevcutmuş.
Bizde Yusuf'umla beraber ziyaret edip dualar ettik...
BOZCAADA KALESİ
Bozcaada Kalesi Adaya indiğinizde ilk gördüğünüz ihtişamlı kalenin yapıldığı tarih kesin olarak bilinmiyor kale Fenikeliler, Cenevizler ve Venedikliler tarafından kullanılmış bu günkü görünümünü Fatih Sultan Mehmet tarafından kalıntıları üzerine tekrar 1455 tarihinde inşa edilmesiyle kazanmış. Kale, en son Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1996 yılında restore edilmiş.
Kaleye girmeden önce etrafındaki büyük hendek dikkatinizden kaçmayacaktır. Geçmişte hendeği dolduran sular, günümüzde yerini yeşilliklere bırakmış durumda. Kale kapısına doğru yürürken hendeği geçmek için üzerinden geçeceğiniz taş köprü yerinde eskiden tahtadan asma bir köprü bulunuyormuş. Bu kale yüzyıllarca adayı dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumuş.
BAĞCILIK
Bozcaada'da bağcılık, adayla özleşmiştir adeta, kuzeyden esen rüzgârlar sebebiyle ada bağcılığa çok elverişli bir konumda. Evliye Çelebi’de seyahatnamesinde dünyanın en güzel çavuş üzümlerinin bozcaada'da yetiştiği yazmıştır, ada da çavuş üzümüyle beraber dört tür üzüm meşhurdur bunlar; Kuntra, Karalahna ve Vasilaki’dir.
Bağcılıkla paralel olarak şarapcılıkta yapılmaktadır genel olarak Rumlar tarafından yapılmış, Türklerin dinsel sebeplerden dolayı uzak durdukları şarapçılığa 1925 yılından itibaren katılmışlar.
2005 yılında Bozcaada Kaymakamlığı tarafından uygulanan Organik Tarım Projesi sayesinde bağ alanlarının bir kısmın da ilaçsız üretime geçilmiş.
Her sene Eylül ayının ilk haftasında gerçekleşen Bozcaaada bağbozumu festivali yapılıyor.
Bizim gördüğümüz kadarıyla da ada da bağlar düzenli özellikle bağ evlerini çok beğendik.
Adanın çeşitli yerlerinde üzüm satış tezgahları bulunuyor.
Ada da öyle çirkin tesisler oteller yok ama istediğiniz takdirde; Bozcaada’da bağ evleri , butik oteller, pansiyonlar, kamp alanlarında konklama yapabilirsiniz.
NAMAZGÂH ÇEŞMESİ
Bozcaada da yakın zamanlara kadar yaza denk gelen bayramlarda bayram namazlarının kılındığı, günümüzde ise çocuk parkı ve otopark olarak kullanılan Namazgâhın kenarında bulunan Namazgâh çeşmesinin kitabesin de yazdığına göre 1703 senesinde Sadrazam Öküz Mehmet tarafından bozcaada da yaptırılmıştır.
SOKAK SANATLARI
Bozcaada'da sokaklarını adeta sanat galerisi gezer gibi gezebilirsiniz.
Bizim gibi göz alıcı sokak sanatlarınıyla ufak bir sokakta aniden karşınıza çıkabilir.
Bozcaada, göz kırpan kız selfie çektirmek ve sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraflardan biri.
|
Bozcaada'da butik bir otelin girişi. |
Bozcaada'yı gezdik gördük dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştım çok merak ettiğim bir yerdi kısmet oldu gittik sizde gitmek isterseniz yazım bir fikir olur inşallah sizlere... |