Bumerang - Yazarkafe

11 Temmuz 2018 Çarşamba

HOW TO GROW YOUR OWN AVOCADO TREE.... AVAKADO ÇEKİRDEĞİ ÇİMLENDİRME

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....



''Avakado nerden çıktı elif ?'' deyişinizi duyar gibiyim. Avakadoyla tanışmam işyerinde sürekli avakado yiyen organik arkadaşlarım'' İlla sende ye bayılacaksın çok lezzetli.'' demeleri sonucunda tadına baktım ama ne yazıkki beğenmedim, benim beğenmemem avakadonun ne kadar sağlıklı olduğu gerçeğini değiştirmez tabi, sağlıklı ama tadı kötü ve üstelik bir o kadar da pahalı olan avakodoyu daha sonraki günlerde de  alıp yemedim. 


Oval yeşil bir meyvesi olan avakadonun ortasından kocaman bir çekirdeği çıktı arkadaşların biri ''Elif çekirdeğini alıp eksene .''diye elime tutuşturdu.




Toprakla aram pek  iyi değil ekip biçmem  ama aldım artık çekirdeği bir kaç gün durdu öyle internette araştırdım normal yollarla ekilen bir şey değilmiş önce çekirdeği saçaklandırıp sonra toprağa ekmen gerekmiş. 


Meğerse bizim bahçıvan Ömer Amcaya da birkaç kere vermişler ama adamcağız normal bitkiler gibi direk toprağa diktiğinden bir türlü tutturamamış.



Bende aldım elime çekirdeği internetten öğrendiğim gibi üç tarafından çekirdeğe kürdanları saplayıp çekirdeğin sivri yeri yukarıda ve yarıya kadar suda kalacak şekilde minik bir bardağa yerleştirdim. 



Gidip gelip Yusuf'la bakıyoruz bu arada Yusuf'un öğretmeni Hülya Hanımda ödev vermiş evde fasulye yada bunun gibi bir bitkiyi filizlendirin demiş benim akıllı bıdık oğlum da bizim sebzelikte filizlenen soğanları götürmeyi düşünmüştü soğan olmaz oğlum fasulye filan filizlendirelim derken bu avakado benim mucit oğlumun kafasında ambul yaktırdı anne ben de avakadoyu götüreyim kimsede yoktur demeye başladı.




Yusuf bile çekirdeğe göz dikti ama bizim çekirdekte bir gelişme olmadı arada suyu bitiyor su ekliyoruz  derken bir baktım hafif çatlamalar olmuş çekirdekte o çatlaktan suya doğru kök vermeye başladı.








Tabi ortalama iki ay kadar bir sürede derken çatlaklar genişlemeye başladı kökte bardağa sığmaz oldu daha sonraki günlerde kökün tam tersi tarafından filiz vermeye başladı.














Bu filiz on beş günde neredeyse ağaç oldu ağaç demek abartı oldu biraz ama uzun bir çubuk üzerine yapraklar oluşmaya başladı ortalama üç ay kadar sürede bu günkü haline geldi. 



Sıra geldi toprakla buluşturmaya ama ben toprağa ekmeden bu halini size yazmayı istedim. Daha önce çekirdekten avakado ekmek için benim gibi filizlendiren ve toprağa ekenlerin tecrübelerini okuduğumda genelde iki üç sene beklediklerini hatta sekiz on sene bekleyenlerin bile olduğunu ama meyve alamadıklarından yakınmışlar bunu da ağacı meyve veren bir avakado dan aşılama yapılması sonucu meyve elde ettiklerini paylaşmışlar. Bende ilerleyen günlerde, yada aylarda veya yıllardamı demeliyim bilmiyorum avakado meyvelerini paylaşırım inşallah. Bu arada bir hatırlatma yapmak istiyorum tropik bölge meyvesi olduğu için sıcak ortamda bulundurmanız gerekiyormuş mümünse kışın balkon içinde büyütmeniz soğukta korunması gerekiyormuş. .



10 Temmuz 2018 Salı

NATURALLY FERMENTED DİLL PİCKLES RECİPE,SICAK SUYLA SALATALIK TURŞUSU..

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....



Biliyorum salatalık turşusu zamanı değil bu yazımı geçen senede yazıp arşive de kaldırmadım, daha iki gün önce aldım bu minnak salatalıkları cumartesi pazara gitmiştim o kadar güzeldiler ki hiç aklımda yokken baktım üç kilo salatalık almışım bile.



Yusuf çok seviyor turşuyu, yemek yemek için nazlanırken turşuya asla hayır demez, ama en ufak bozulma ve tadında değişme olmaması lazım malum bey efendi doğuştan gurme. Aslında doğru şekilde ve evde yaptığımızda çokta şifalı turşu yemek. 



Sıcak suyla salatalık turşusunu geçen sene denemiştim sanırım iki, üç kavanoz yapmıştım açar açmaz bitivermişti turşu sevmeyenlerin bile seveceği marketlerden satın aldığımız gibi çıtır çıtır turşularımız oldu. Marketlerden satın aldığımız turşuların içinde kim bilir ne gibi zararlı maddeler var ama elimizin altında uzun süre salatalar ve sofralarda kullanmak için turşu bulunduramadığımız için mecbur almak zorunda kalıyoruz. İşte bu aşamada bu turşu giriyor devreye sıcak suyla yaptığımız içinde şişelerin ağzı vakumlanıyor hem on günde yemeye hazır oluyor hem çok uzun zaman dayanıyor birer kiloluk şişelerde yaptığımız için de açtıktan sonra hemen tüketebiliyorsunuz bozulmaya fırsat kalmıyor. 









Cam kavanoz kullanmanız gerekiyor çünkü pilastik kaplardan turşumuza kimyasallar geçebiliyor hemde cam şişede, sıcak suyla yaptığımız için vakumlama gerçekleşiyor. 





Kaya tuzu yada iri tuz kullanılması lazım çünkü sofralarımızda kullandığımız tuzlarla turşularımız fazla dayanmaz. 


MALZEMELER


  • Salatalık 
  • 1 lt kavanoz 
  • 1 bardak sirke 
  • 1 tatlı kaşığı şeker 
  • Sarımsak
  • kaynamış su 
  • 2 yemek kaşığı iri tuz
YAPILIŞI




Yapılışına salatalıklarımızı yıkamakla başlıyoruz, yıkayıp süzdürdüğümüz salatalıklarımızın saplarını bir bıçakla ayıklıyoruz.






Diğer taraftan sarımsaklarımızı da ayıklıyoruz. 







Ben bir litrelik cam kavanozlar kullandım siz istediğiniz büyüklükte kap kullanabilirsiniz. Kavanoz ve kapakları iyice yıkayıp sıcak suyla dezenfekte edip turşu yapmak için hazır hale getirdim.




Kavanozların dibine birkaç diş sarımsak koyup üzerine salatalıklarımızı aralarına sarımsak koyarak yerleştiriyoruz ben bu aşamada hafif acı olması için birer adet acı biber de ekledim, geçen sene birkaç dilim kırmızı pancarda koymuştum rengi çok hoş olmuştu. Salatalıklarımız bitene kadar bu şekilde kavanozlara yerleştiriyoruz. Benim beş şişe salatalık turşum oldu, evde ince biberim vardı 
ondanda aynı şekilde bir şişe biber turşusu kurdum. Her kavanoza 2 şer yemek kaşığı iri tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker bir bardaktan biraz az sirke ekliyoruz.



(Ben geçen sene balkonumuzda bulunan laz üzümünden yaptığım sirkeyi kullandım.)









Suyu kaynatıp kavanozların tamamına kaynar şekilde döküp ağzını kapatıp ters çevirip vakumlamasını sağlıyoruz.









Turşularımızı yaptık on gün içinde yemeye başlayabilirsiniz ve ağzı vakumlu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun sağlıkla şifayla....

6 Temmuz 2018 Cuma

HOW TO MAKE CHEESE AT HOME...ŞİRDEN MAYA İLE EVDE PEYNİR YAPIMI..


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 



Bir süre önce Şükriye'miz evlendi ailecek bir günlüğüne Antalya'ya düğüne gittik gerçekten çok güzel bir düğün oldu inanın bu yaşıma kadar yediğim en güzel düğün yemeğiydi, Hasan Abim kasap olduğu için her şeyin en güzelini özenerek yapmış ve yapanlarını bulmuş, kullandıkları her şey şehrin ortasında yaşamalarına rağmen organik ti tavukları kendileri yetiştirmişler, ellerine sağlık tereyağını Ayşe Yenge yapmış , dönüşte yanımıza o organik ürünlerden koymak istediler ama ne yazık ki uçakla gittiğimiz için alamadık biz Anadolu insanları böyleyiz evimizde ağırlarız hatta evlerine giderken de misafirlerimize çam sakızı çoban armağanı bir şeyler koymak isteriz. Ayşe yengem elleriyle topladığı zeytinlerden kurmuş sulu olduğu için çok ısrar etmesine rağmen alamadım yinede kadın cağız birkaç kilo kuru zeytin koydu çantama ama içleri rahat etmedi bir türlü. Bir kaç ay sonra bir telefon geldi İstanbul'a taşımacılık yapan bir yakınlarıyla paket yollamışlar hatta daha Antalya'lardan süt bile göndermişler dondurdukları için hiç bir şey olamamış. Ben de bu kadar sütü bulmuşken ne zamandır yapmak istediğim şirden mayayla peynir denedim. .


Şirden mayanın normal mayayla farkı  ne derseniz çok küçük yaşta süt ile beslenen buzağıların kesime gönderilerek ön midelerinden elde edilen, en saf peynir mayası. Tabi hayvandan elde edildiği için dikkatli almak lazım onu da biraz araştırdıktan sonra Gimes Helal sertifikalı Rumeli maya dan temin ettim. Hatta bizim yaptığımız gibi mayayı üç kişi paylaşabilirsiniz, çünkü 500 gr’lık maya ortalama 1000 kilo süt mayalandığı için bana fazla gelecekti. Mayanın bir kısmını da Isparta'ya yollayıp peynir yaptırdık. 





Aşağıda aşamalarını ve resimlerini vereceğim Şirden Mayalı Peynirin yapılışı o kadar zor değil evde yoğurt mayalıyorsanız peyniri de gayet güzel yapabilirsiniz. Şimdiden yapacaklara kolay gelsin.






PEYNİR MALZEMESİ

  • 10 lt çiğ süt,
  • 12 ml (yarım kapak) şirden maya,
  • Bir enjektör
  • 1 su bardağı ev yoğurdu,

YAPILIŞI

Pişmiş sütten ne yazık ki peynir olmuyor sütü paztörize etmeniz gerekiyor onu da evde yapmak çok meşakkatli peyniri çiğ sütle yaptığımızda da brusella mikrobu bulaşmaması için en az 3 ay kadar tuzlu salamura da bekletmemiz lazım.

Sütümüzü ısıtıyoruz termometreniz varsa 35-37 derecede getiriyoruz benim mayayı aldığım bey nasıl yoğurt mayalıyorsanız sıcaklığınız o olsun demişti bende öyle yaptım. 

Sütü kaynatmıyoruz mayalanma sıcaklığına gelince içine yoğurdumuzu koyu ayran kıvamında ve 12 ml (yarım kapak) mayayı ekleyip hafif karıştırıp ağzını kapatıp sarıp ortalama 1,5- 2 saat kadar mayalanması için bekliyoruz.( Biz mayayı paylaştığımız için kapak ölçüsü yapamadık o yüzden iğne yapılan şırınga kullandım 5 ml enjöktöre 2 defa maya çektim 1 defada 2 ml maya çektim toplamda 12 ml. oldu)



Zaman dolunca yoğurttan biraz yoğun bir kıvama pıhtı geliyor yani teleme oluşuyor.
Bu telemeyi elimize uzun bir bıçak alıp ufak kareler olacak şekilde çizikler atarak kesiyoruz.







Bu şekilde 1 saat kadar bekleyen telemelerden sarı suyu ayrılıyor. 

Tülbentle süzdüğümüz telemeleri altına kap koyup bir yere asıp suyunun süzülmesini bekliyoruz. Süzülen peyniri elinizle toparlayıp ben 2 tahtanın arasına sıkıştırdım üzerine ağırlık koyup düzleştirdim.

Taze peynirimiz hazır, benim on kilo sütten 820 gram peynirim oldu ama hemen yemiyoruz salamura yapmamız lazım.



Peynirlerimizi salamura yapmak için istediğimiz boyutta kesiyoruz.


Ben peynir dilimlerini kaya tuzuna bulayıp, kavanoza doldurdum. 




   
    













Bu şekilde buz dolabında 1 gün bekletip, içindeki peynir altı suyunu çıkarttım, kavanozun dibine biriken suyu döküp kaynattığım peynir altı suyunu kavanozu tamamen kapatana kadar doldurdum buzdolabında salamura da üç ay kadar olgunlaşması için bekleticeğim inşallah sonrada afiyetle yiyeceğiz.
Peynir olgunlaşınca görüşmek üzere ..


4 Temmuz 2018 Çarşamba

MUTFAKTA YENİ YARDIMCIM...COOKPLUS MUTFAK ŞEFİ PEMBE,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 

Mutfaktaki yeni arkadaşımı sunuyorum size, ne zamandır o kadar istiyordum ki özellikle kolumda ki sağlık problemi olduğundan beri hamur yoğurmak korkum olmuştu. Birşeyler yapıcaksam etrafta hamuru yoğuracak kişi kollar oldum.  Sonuç olarak alet işler el öğünür dedim ve bir  karıştırıcı almaya niyetlendim. 
Ne zamandır araştırıyordum en iyisi Amerikan malıydı o da 2000 tl civarıydı ucuzları da sözde hamur yoğurucuydu ama en fazla kek ve yumuşak poğaça hamurunu yapabilecek kapasitedeydi.

Ben börek, mantı ve erişte hamuru da yoğurmak istediğim ve bu sertlikte hamur için en az 500 watt ve üzeri motor gücü ne sahip bir karıştırıcı olması gerektiğini öğrendim.

Arayışlarım sonucu birkaç seçenek çıktı karşıma ve bu bağlamda en uygun özellik ve fiyatla Cookplus Mutfak Şefi çıktı karşıma ve onu almaya karar verdim ve en kısa zamanda aldım .



Cookplus Mutfak Şefi Pembe Özellikleri


  • 650 watt motor gücü
  • 4 lt paslanmaz çelik kase
  • Hamur yoğurma aparatı
  • Balon çırpıcı aparatı
  • Karıştırıcı aparatı
  • 1,2 kg hamur kapasitesi
  • Süresi 6 dk
  • 6 farklı hız ayarı
  • Kaydırmaz ayaklar
  • Sıçrama önleyici şeffaf kapak
  • Led gösterge ışığı

İlerleyen günlerde sizlerle tariflerimi ve Cookplus Mutfak Şefi hakkında görüş ve önerilerimi  paylaşacağım.
 



HOW TO MAKE HAME MADE PASTA...EV ERİŞTESİ ve ÇORBALIK YAPIMI, KESİMİ

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 







Anadolumuzun hemen hemen her yerinde yapılan erişteyi bizde sofralarımızdan eksik etmeyiz. Erişteyi sadece haşlayarak yaptığım gibi çorbalara özellikle mercimek yemeğine ayrı bir lezzet katıyor.Çok miktarda tükettiğim için geçenlerde bir baktım bitmiş sıvadım kolları ve yoğurtdum hamuru bir gece beklese daha iyi olur ama ben hemen kesmek istediğim için hamuru açtım ve kestim.Çok yapacaksam makinede kesiyorum ama şimdi az hamur olduğu için elimde kestim.


Daha lezzetli ve besleyici olması için süt ve bol miktarda yumurtalı yapıyorum yumurtalı olduğu için haşlarken de yapışmıyor.








HAMUR MALZEMELERİ 

  • 3 yumurta 
  • 2 su bardağı süt 
  • tuz 
  • Aldığı kadar un 

YAPILISI 




Sıvı malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz ve içine yavaş yavaş ununu ilave edip kulak memesinden daha sert bir hamur yoğuruyoruz. Bu hamuru buzluk poşetine koyup mümkünse 1 gece bekletirseniz daha kolay açılan özleşen bir hamur olur. 











Hamuru 4 tane beze yaptım.





Bezeleri teker teker fazla olmayacak şekilde açıp, Kuruması için serin.








Hafif kuruttuğumuz yufkalarımızı İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlıyoruz. 

Yufkayı eşit şekilde şeritlere bölün. Ben kesme aparatı kullandım .





Bu şeritleri  kare ve üçgen şeklinde kestim . 







Yufkaların hepsini bu şekilde kesip güneş gören bir yerde kurutuyoruz. 








Kesme şekli size kalmış ben çorbalık yapacağım için küçük kareler ve üçgen şeklinde kestim isterseniz kibrit şeklinde uzunda kesebilirsiniz. 









Eriştelerimiz afiyetle yemeğe hazır.  Allah ağzınızın tadını ve sofranızdan misafiri eksik etmesin....