Bumerang - Yazarkafe

17 Ağustos 2018 Cuma

TURKISH BAKLAVA RECİPE....EN KOLAY ÇITIR BAYRAM BAKLAVASI, OKLAVA YOK, SADECE İKİ BEZEYLE .......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....

                       
Ramazan bayramında hangi baklavayı yapayım diye düşünürken sosyal medyada furya haline gelen bir tarife karar verdim hamuru bildiğiniz gibi yapıyoruz bu baklavanın alamet-i farikası açmasında, sadece 2 bezeden bir tepsi baklava çıkıyor.
Bir saat içinde 2 tepsi baklava çıktı. Daha kolay bir açma tarifi bulana kadar bundan sonra baklavalarımı böyle yapmaya karar verdim. Ayrıca baklavayı tadanlar da çok beğendi iki bezeden olduğunu duyunca şaşkınlıkla tarif istediler verebildiğim kadar verdim ama ayrıntılı tarifi bloğta vereceğim söyledim kısmet şimdiyeymiş.
Birkaç gün sonra gelecek Kurban bayramına tatlı olarak baklava yapmak istiyorsanız ve baklava açmayı bilmiyorsanız, açamam diye düşünüyorsanız bence bu tarif tam size göre.
Şimdiden Bayramınız mübarek olsun ...Yapanlara yiyenlere afiyet şifa olsun....
HAMUR MALZEMESİ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası ) 

ŞERBET MALZEMESİ
  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • limon suyu,

İÇ MALZEMESİ
  • Kırılmış ceviz
  • nişasta,un karışıımı
  • 5-6 yemek kaşığı sade yağ + sıvıyağ
      • YAPILIŞI 


        Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurun püf noktası olarak size çok güzel ve pürüzsüz bir şekilde yoğurmanızı öneriyorum. 



Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece bekletebirsiniz ben buzdolabı poşetine koyup ağzını kapalı şekilde beklettim. Eğer vaktim yok derseniz en az yarım saat kadar bekletmenizi öneriyorum bekletmemiz neden önemli çünkü bekleyen hamur güzel ve kolay açılıyor.





Hamuru dört eşit parçaya bölüyoruz. 







Ben hamuru açarken buğday nişastası kullanıyorum ama bu aralar pek bulunmuyor, mısır  nişastası da olur.






Bezemizin birini alıp  ortalama bir tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Fazla büyük, ince ve muntazam açmanıza gerek yok, üzerine komple nişastayla kaplıyoruz, nişastanın çok olması gerekli çünkü aralarının yapışmaması ve kat kat olması için bu şart.  
Nişasta kapladığımız yuvarlak hamurumuzun yukarıda resimde gördüğümüz gibi  bir ucunu ortaya doğru katlayıp üzerine bol miktarda nişasta sürüyoruz.
Diğer ucunu da katlayıp üzerine bol  nişasta sürüyoruz. 




Diğer uçlarını da bol nişasta sürüp katlayıp kare bir hamur elde ediyoruz.

  
 





Tüm köşeleri zarf gibi katlayıp  hamurumuzu diğer hamurlarımız bitene kadar bekletiyoruz. Kurumaması için üzerine bir örtü yada streç filim kaplayıp diğer hamurları da bu şekilde açıyoruz.






İlk açtığımız hamurdan başlayarak ilk önce elimizle bastırarak açıyoruz içinde çok nişasta olduğu için direk merdaneyle açılırsa yırtılabilir. 


Elimiz büyüttüğümüz hamurumuzu merdane yardımıyla açabildiğimiz kadar açıyoruz.

Kat yerinin iç tarafa gelmesi için yufkamızı çeviriyoruz. Baklavamızı merdaneyle açarken kare formunu korursanız daha iyi olur ama benim gibi yuvarlak açtıysanız kenarındaki fazlalıkları kesiyoruz. 



Yufkamızın üzerine çekilmiş ceviz serpiyoruz. 


Yufkamızın her iki tarafından içe doğru iki parmak eninde sarıyorıp , ortadan ayırıyoruz. 













Sardığımız yufkayı bir çay bardağı yardımıyla kesiyoruz . (Yanlarından kalan hamurları ziyan etmeyip   arasına ceviz koyup ufak bir tepsi baklava yaparak değerlendirdim.)


Kesilen baklavaları aralarında fazla boşluk bırakmadan tepsimize yerleştiriyoruz. 

Sıra geldi tatlımızın yağını dökmeye sade yağ, sıvı yağ  eritip  fazla kızdırmıyoruz sonra tatlımızın  üzerine  döküyoruz  ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek  ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre  170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.

Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak  hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi  ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor. 

14 Ağustos 2018 Salı

GEZMELER, GEZMELER.... 2018 CENNET GÖKÇE ADA TATİLİMİZ.....








بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......




























Bütün bir yıl ''Ne kadar kaldı anne .'' diye sayıklamalarından sonra Gökçeada aşığı Yusuf Mert sonunda adaya kavuştu. Bu sene tatilimiz sadece bir haftaydı adada yeni yerler keşfedemedik önce gördüğümüz plajlara gidebildik ama geçen sene açılan Gökçeada Kent Müzesini gezdik dönüşte yolumuzun üzerin de olan Akbaş Şehitliği ve Tekirdağ Köftecisine uğradık onlarla ilgili yazımı da ilerleyen günlerde paylaşacağım. 

KUZU LİMANI PLAJI


Adada bu sene çok çocuk vardı Yusuf Mert, Umut, Melek, Ege, Mehmet kuzenler çok eğlendiler sağ olsun Reyhan Dedeleri de çok ilgilendi onlarla mangallar yaptı gezdirdi hatta denize merdiven götürdü atlama platformu bile yaptı çocuklar eğlensin diye . 

KALEKÖY
Adaya gelip te Kaleköy'e uğramadan olmaz tabi.Her geldiğimizde bir akşam mutlaka geliriz buraya. Sahil de çocukların gözdesi küçük bir eğlence merkezi, çocuk parkı, hediyelik eşya alabileceğiniz küçük dükkanlar, şirin kafeler ve lokantalar bulunuyor. 

AYDINCIK PLAJI  SÖRF OKULU


Bana göre adada en güzel plaj,  çocuklar da çok seviyor burayı . 










Burada bulunan  sörf okulu sayesine adeta  denizde dans edercesine gösteri yapan sörfçüleri izleme fırsatı da buluyorsunuz. 













Yusuf ve Umut Aydıncık plajının hemen arkasında olan Tuz gölündeki şifalı çamuru sürdüler kuruduk sonra denizde  çamurlarını bir güzel yıkadılar.(Geleceklere bir not çamur çok kötü kokuyor sürerken bir daha düşünün. ) 
Bir hafta göz açıp kapayıncaya kadar bitiverdi Kuzen Umut'u ada da bırakıp bayramdan sonra başka gezmeler için sözleşip cennet Gökçeada ile vedalaştık...   

27 Temmuz 2018 Cuma

YUSUF MERT'İN BU SENEKİ GİTTİĞİ TÜGVA YAZ OKULU....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Okullar daha kapanmadan Yusuf Mert'in yaz tatilinin bir kısmını maneviyatını kuvvetlendirecek kuran ve dini eğitim yanında çok istediği spor ve aktiviteler de yapabileceği bir okul arayışım başladı. Bu araştırmalarım sonucun da TÜGVA (Türkiye Gençlik Vakfı) açtığı yaz okullarına ulaştım, altı hafta kadar eğitim veren bu okullar benim kuzucuğumun istediği spor faliyetleri de içeriyordu.
                      

Altı hafta boyunca Yusuf Mert çok eğlendi bir sürü arkadaş edindi Kübra hocası eşliğinde kuran'a geçti, Anıl ve onur hocaları sayesinde futbol ve basketbolu zevkle oynadı ve bu altı haftanın sonunu ''Anne keşke okul bitmese ve ben buraya hep gelsem.'' diye bitirdi.









Çok memnun bir şekilde Yusuf mert yaz okulunu tamamladı vakıf Yenikapıda çocuklar ve Ailelerinni ağırladığı büyük bir kapanış şenliği düzenledi tabi biz de katıldık









Ama ne yazık ki yağmurun azizliğine uğradık ayak basar basmaz sağanak yağmur bastırdı hazırladıkları çadırların altında yağmurun dinmesin bekledik yağmur bitince alandaki aktivitelere katılmak istedik ama kalabalık olduğu için çok sıra vardı yağmurun bitiminde de aşırı güneşten yüzünden pek çocuklar faydalanamadı daha sonra konserler başladı biz çok yorulduğumuz için fazla kalamadık ama vakıfta çalışanların emeği ve belediyenin misafirlere sürekli su ve ikramlık dağıtmaları takdire şayandı.

Bu altı hafta bonuca öncelikle TÜGVA Maltepe Yaz okullarının sorumlusu ve bize çok emeği geçen Ümit beye, Kuran , siyer ve dini eğitim veren Kübra Hanımlara, Yusuf'un spor sevgisini arttıran ve her gün eve gelince isimlerini hep duyduğum Anıl ve Onur hocalara bu vakfın kuran faliyetlerini sürdürmesi noktasında emeği geçen herkese taktir ve teşekkürlerimi sunuyorum. 

Vatanın, milletin ve geleceğimiz çocukların yetiştirmek için inançlı ve imanlı sizin gibi insanlara ihtiyacımız var, Allah sizlerden razı olsun ve hizmetlerinizi daim etsin...

19 Temmuz 2018 Perşembe

🍋🍋 DONDURULMUŞ LİMON VE PORTAKALDAN LİMONATA 🍋🍋 ...........EASY HOME MADE FROZEN LEMONADE RECİPE ...........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......

                          
Limonatayı çok sık ve değişik şekillerde yapıyorum en sıkta derin dondurucuya elimin altında bulunan dilimleyip poşetlediğim portakal ve limonlardan kullanıyorum.
MALZEMELER 
🍋1 adet portakal 
🍋3 adet limon 
🍋1 tatlı kaşığı limon tuzu 
🍋2 su bardağı toz şeker 
🍋5 lt su
YAPILIŞI
                                     
Poşetlediğim Limon ve Portakalı dondurucumuzdan çıkartıp rondada rahat çekmek için 10-15 dakika bekletiyoruz burada dikkat etmemiz gereken kabuğunun açısının çıkmaması için fazla eritmememiz lazım. Portakal ve limonun kabuğunun limonatamızın tadını acıtmaması yok olması için bu işlemi yapıyoruz. 















Hafif erittikten rondoya koyun.





Tamamen püre haline gelene kadar rondoda çekiyoruz. 









Üzerine toz şekeri ilave edip çekmeye devam ediyoruz. Bizim karışımımız neden bu renk çünkü portakalımız kan portakalı.







Robottan çektiğimiz karışımımıza bir litre kadar su ilave ediyoruz ben kaynar su tercih ediyorum tadı iyice geçsin diye ve limon tuzu ekleyip karıştırıp bir on, onbeş dakika kadar bekletiyoruz. Süre sonunda çok ince bir süzgeçten yahut temiz bir tülbentten geçirip bir kaba alalım. Su ekleyip karıştırıyorsunuz. Bu aşamada su ilavesi sizin damak zevkinize kalmış tadına bakıp suyunu öyle ilave edebilirsiniz. 

Limon ve Portakallı nefis limonatamız hazır servis yapacağınız sürahi ye alıp afiyetle içebilirsiniz.

12 Temmuz 2018 Perşembe

EASY HOME MADE FROZEN LEMONADE RECİPE... ŞİPŞAK LİMONATA YAPMAK İÇİN DERİN DONDURUCUDA LİMON VE PORTAKAL SAKLAMA

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....



Dondurucuya bahçemizde olan kan portakallardan her sene yazın kullanmak için kaldırıyorum. Bu sene pek portakal olmadı ben de bizim portakallar gibi ufak ve sulu portakallardan aldım ve bu sefer bütün olarak kaldırdığım gibi yazın limonata yapmak için dilimleyip limonla beraber kaldırdım. 

Öğrendiğime göre dondurucuda saklanan limon ve portakalın vitamini 10 kat daha fazla oluyormuş, Yazın en çok sudan sonra tükettiğimiz limonatayı bizim gibi gelip gideniniz çoksa ve Yusuf gibi limonata canavarı çocuklarınız varsa elinizin altında çok pratik oluyor ve yazın sıcak günlerinde kolayca limonata yapıyorsunuz. 
Ben her poşete 1 Portakal 3 limon şeklinde koydum ve bu şekilde 5 lt Limonata elde ediyorum. 
MALZEMELER

  • 1 adet portakal 
  • 3 adet limon 🍋🍋🍋 

YAPILIŞI 
Portakalları ve limonları kabuklarıyla birlikte saklayacağımız için çok iyi yıkıyoruz.
Süzdürdüğümüz portakal ve limonlarımız kesme tahtasında bir portakal ve bir limon olarak kesip poşetliyoruz ve ağzını sıkı bir şekilde bağlıyoruz ben dolapta koku yapar endişesiyle çift poşete koydum. 
Dondurucuda sakladığımız limonları istediğimiz zaman çıkarıp serin serin leziz limonatalar yapabilirsiniz. Lİmonatanın yapılışının resimli tarifini ilerleyen günlerde sizinle paylaşacağım. 
Afiyet şifa olsun...