Bumerang - Yazarkafe

4 Temmuz 2018 Çarşamba

MUTFAKTA YENİ YARDIMCIM...COOKPLUS MUTFAK ŞEFİ PEMBE,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 

Mutfaktaki yeni arkadaşımı sunuyorum size, ne zamandır o kadar istiyordum ki özellikle kolumda ki sağlık problemi olduğundan beri hamur yoğurmak korkum olmuştu. Birşeyler yapıcaksam etrafta hamuru yoğuracak kişi kollar oldum.  Sonuç olarak alet işler el öğünür dedim ve bir  karıştırıcı almaya niyetlendim. 
Ne zamandır araştırıyordum en iyisi Amerikan malıydı o da 2000 tl civarıydı ucuzları da sözde hamur yoğurucuydu ama en fazla kek ve yumuşak poğaça hamurunu yapabilecek kapasitedeydi.

Ben börek, mantı ve erişte hamuru da yoğurmak istediğim ve bu sertlikte hamur için en az 500 watt ve üzeri motor gücü ne sahip bir karıştırıcı olması gerektiğini öğrendim.

Arayışlarım sonucu birkaç seçenek çıktı karşıma ve bu bağlamda en uygun özellik ve fiyatla Cookplus Mutfak Şefi çıktı karşıma ve onu almaya karar verdim ve en kısa zamanda aldım .



Cookplus Mutfak Şefi Pembe Özellikleri


  • 650 watt motor gücü
  • 4 lt paslanmaz çelik kase
  • Hamur yoğurma aparatı
  • Balon çırpıcı aparatı
  • Karıştırıcı aparatı
  • 1,2 kg hamur kapasitesi
  • Süresi 6 dk
  • 6 farklı hız ayarı
  • Kaydırmaz ayaklar
  • Sıçrama önleyici şeffaf kapak
  • Led gösterge ışığı

İlerleyen günlerde sizlerle tariflerimi ve Cookplus Mutfak Şefi hakkında görüş ve önerilerimi  paylaşacağım.
 



HOW TO MAKE HAME MADE PASTA...EV ERİŞTESİ ve ÇORBALIK YAPIMI, KESİMİ

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 







Anadolumuzun hemen hemen her yerinde yapılan erişteyi bizde sofralarımızdan eksik etmeyiz. Erişteyi sadece haşlayarak yaptığım gibi çorbalara özellikle mercimek yemeğine ayrı bir lezzet katıyor.Çok miktarda tükettiğim için geçenlerde bir baktım bitmiş sıvadım kolları ve yoğurtdum hamuru bir gece beklese daha iyi olur ama ben hemen kesmek istediğim için hamuru açtım ve kestim.Çok yapacaksam makinede kesiyorum ama şimdi az hamur olduğu için elimde kestim.


Daha lezzetli ve besleyici olması için süt ve bol miktarda yumurtalı yapıyorum yumurtalı olduğu için haşlarken de yapışmıyor.








HAMUR MALZEMELERİ 

  • 3 yumurta 
  • 2 su bardağı süt 
  • tuz 
  • Aldığı kadar un 

YAPILISI 




Sıvı malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz ve içine yavaş yavaş ununu ilave edip kulak memesinden daha sert bir hamur yoğuruyoruz. Bu hamuru buzluk poşetine koyup mümkünse 1 gece bekletirseniz daha kolay açılan özleşen bir hamur olur. 











Hamuru 4 tane beze yaptım.





Bezeleri teker teker fazla olmayacak şekilde açıp, Kuruması için serin.








Hafif kuruttuğumuz yufkalarımızı İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlıyoruz. 

Yufkayı eşit şekilde şeritlere bölün. Ben kesme aparatı kullandım .





Bu şeritleri  kare ve üçgen şeklinde kestim . 







Yufkaların hepsini bu şekilde kesip güneş gören bir yerde kurutuyoruz. 








Kesme şekli size kalmış ben çorbalık yapacağım için küçük kareler ve üçgen şeklinde kestim isterseniz kibrit şeklinde uzunda kesebilirsiniz. 









Eriştelerimiz afiyetle yemeğe hazır.  Allah ağzınızın tadını ve sofranızdan misafiri eksik etmesin....

2 Temmuz 2018 Pazartesi

ÇOCUKLARIMIZDAN ELİNİZİ ÇEKİN .... EŞREF-İ MAHLUKAT OLAN İNSANIN, HAYVANLARDAN BİLE AŞAĞIYA İNMESİ......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 


Biz fıtratı gereği cenabı Allah tarafından varlıkların en şereflisi yani Eşref-i Mahlukat olarak yaratılan İnsanoğluyuz . Hatta o kadar yüksek derecedeyiz ki mevlanın lütfuyla yartıldığımız da meleklerin bile secde ettirildiği, melekler kadar temizdik ve saftık ...... Temizdik ve saftık diyorum son olanlardan sonra insanlığımdan utanır oldum..

O güzel yavrularımıza olanlardan sonra bir anne olarak bu vahşeti nasıl yaparlar diye düşünmeden alamadım kendimi nasıl olur da bu yavrulara kıyarsınız. Biz ki kanadı kırık kuşa, annesiz kalmış kediye, susuz kalmış köpeğe merhamet eden, karıncaya bile basmaya imtina eden bir ümmetiz...


Huzuru mahşerde o kanlı ellerinizde nasıl duracaksınız neyle savunacaksınız kendinizi. İnanın şeytanı bile sizin kadar kötü olmadı cennetten kovulurken...

Ben bu satırları yazarken çok doluyum çok duyguluyum bu canilerin hem dünyada hemde ahirette cezalandırmasını diliyorum. Ama hapishanelerde beslenerek değil İdam edilerek belki çocuklarımızı geri getirmeyecek ama hiç olmazsa bu kötü mahlukların meleklerimize idam korkusuyla yaklaşmalarına bir engel olacak.

Leyla ve Eylül'ün ve onlar gibi kıyılan masumların ailelerine baş sağlığı sabırlar diliyorum onlara bunu yapanlarında en yakın zamanda bulunup yüce adaletin tarafında cezalanması istiyorum....

29 Haziran 2018 Cuma

HOW TO MAKE TURKİSH PASTA, YOGURT SOUP, YOĞURTLU ERİŞTE ÇORBASI ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 


Erişteyi zaten çok severim birde çorbası olunca asla dayanamam.  Şimdi sürekli yaptığım, tarifi tadına bakanlar tarafından mutlaka istenen bir tabak değil ikinci ve üçüncü tabaklarını yedikleri yoğurtlu erişte çorbasının tarifini vereceğim. Birde ekşi yoğurtla yapınca tadından yenmez :) ....
Erişteyi genelde kendim kesmeye çalışıyorum arada elimle kesiyorum eğer çok yapacaksam makinadan faydalanıyorum. Kesmesini bir şekilde hallediyorum ama o sert hamuru yoğurmak oldukça zor  en son yaptığımda  Emre vardı  ''tak evladım eldivenleri yoğur dedim ''  oda  yoğurdu sağolsun,  malum gıda bölümünde okuyor alışsın yavaş yavaş. 



MALZEMELER

  • 1 tas erişte
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un 
  • Soğan
  • Yağ,kekik,nane

YAPILIŞI 

Erişteleri bol suda haşlayoruz.


Yoğurt,yumurta ve unu karıştırarak kesilmemesi için kaynayan eriştelerin suyundan bir kepçede ekleyip çorbanın terbiyesini hazırlıyoruz.



Terbiyeyi ocaktaki kaynayan erişteye ekliyoruz kıvamına bakıp eğer gerekirse içine sıcak su takviyesi yapıyoruz. 







Diğer tarafta yağın içine çok ufak doğradığımız soğanları ekleyip kavuruyoruz içine nane ve bol miktarda kekik ekleyip bir süre kavurduktan sonra kaynayan çorbanın üstüne döküyoruz.

En son tuzunu da ekleyip altını kapatıyoruz. Çorbamız  yemeğe hazır, mevlam ağzınızın  tadını sofranızda misafirlerinizi eksik etmesin....

27 Haziran 2018 Çarşamba

KOLAY KARE LİF YAPIMI... 3 DEĞİŞİK ŞEKLİYLE......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
Krizler, tuzaklar iftiraların bini bin para olduğu bir seçim atlattık ama mevlanın lütfu ve keremiyle inşallah hayır, huzur, hak kazandı diyelim ve önümüzdeki günlerin huzurlu ve güzel geçmesi dileğiyle başlıyorum yazıma,

Lif örmeyi hatta tığ tutmayı bilmeyenlerin bile biraz uğraştıktan sonra kolayca yapabilecekleri lif tekniğinden bahsetmek istiyorum ben burada iki renk ve 3 modelini denedim hatta bu liflerden sonra kare lif tekniğiyle damat lifi de yaptım onun da sayı ve yapımını ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım .




Kutu şeklinde isterseniz tek renk isterseniz her kutuyu farklı renk yapabilirsiniz bu sizin zevkinize kalmış. İlk life başladığınız da tavsiyem yapmak istediğiniz lifin ebatı kadar kutucuk yapmanız, bundan sonrası geliyor. 




Yandaki lif gibi değişik renklerde karelerin etrafını örerek bu lif gibi lifler örebilirsiniz. 






Bu lif gibi 4  karenin etrafını farklı renkle geçerek kenarlarına sapta yapıp uzun bir lif elde edebilirsiniz. Hatta ördüğümüz liflere benim yaptığım gibi küçük  çiçek- 
                                                                                               ler papatyalar kurdelelerle                                                                                                 süsleyebilirsiniz.  

Hem kolay hem de çok güzel olan bu lifleri yapacak olanlara şimdiden  kolay gelsin diyelim, iyi günlerde kullanın.

20 Haziran 2018 Çarşamba

TURKISH DÖNER KEBAP, GEZMELER, GEZMELER.....BEŞİKTAŞ'TA TARİHİ KARADENİZ DÖNERCİSİ ASIM USTA'NIN YERİ

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  
İstanbulda'ki  lezzet paylaşımlarımızdan üçüncü döner durağımız Meşhur Tarihi Karedeniz Dönercisi oldu. Gittiğimiz yerlerden konuşurken doğuştan gurme olan  Emre ''Teyze Beşiktaş'taki Karadeniz Dönerede mutlaka gitmelisin.'' demişti, Zaten Et sever Yusuf  sayesinde gittiğim  her yerde lezzetli ve güvenli et  yiyebileceğimiz  yerleri önceden araştırır oldum.  Bir Beşiktaş'a gittiğimizde aklımıza geldi uğradık ama ne yazık ki saat beşe gelmeden döner bitiyormuş sokak boş dükkan kapalı , başka bir güne erteledik  döner tadımımızı. 
Bir süre sonra Beşiktaşta ki Denizcilik müzesini gezdikten sonra uğrayalım dedik. Yanımızda Elif ablamız da vardı.



Karadeniz Döner, Beşiktaş’ta kartal heykelinini sağ kanadının gösterdiği sokakta küçücük bir binada 1973’ten beri hizmet veriyor. Asım Usta hasta olmasına rağmen de işinin başında olmaya devam eden güler yüzlü bir adam . İstanbul'da döner denince ilk akla gelen yerlerin başında 
geliyor burası .






Her gün sabah 100 kiloluk kuzu-dana eti karışık döner asılıyor ve saat 16:00 -17:00 oluncaya kadar bitiriliyormuş . 

Bizde sokağa vardığımızda gözlerimize inanamadık saat üç civarıydı ama sıranın ucu bucağı yok, kalabalıktan sokaktan insanlar geçemiyordu.

Sıraya girelim mi girmeyelim mi derken sıranın sonuna ilişi verip bir yarım saat sıra bekledikten sonra nihayet sıra bize geldi ve artık dönerde iyice azalmıştı bizden sonra insanlara sıra beklememelerini çünkü döner bitti diye görevliler uyarıda bulunuyordu. Ben sırada beklerken içerden insaların çıktığını gördüm meherse üç katlı bir yermiş  orası dolu olunca dışarıdaki taburelere oturuyormuşsunuz bizim çocuklara ''Siz gidin belki yer vardır dedim.'' Onlar önden gitti telefon ettiler içeride yer bulduk oturduk diye. 

Biz pide yemek istedik  bende dönerleri alıp çıktım. Katlar oldukça dar bir kaç masa var, en üst katta yer bulabilmiş bizim çocuklar. 

En sonunda pide dönerimizi yedik lezzetliydi ama gittimiz üç dönerci arasında lezzet bakımından Şahin usta dönercisinin ardından ikinci sıraya yerini alabildi. Belkide döneri çok yağlı sevdiğim için Şahin ustanın yağları akan döneri o kadar lezzetli gelmiştir bana. 


Hizmet güzeldi, bizim kattaki garson çok ilgili ve sıcak kanlıydı Yusuf'la şakalaşıp  hasbihal ettiler. Gelelim fiyata, fiyatta da şahin usta kadar pahalı değildi bence lezzetine göre makul fiyatta bir döner. 




Beşiktaşa geldiğimizde eğer tercihimizi dönerden yana kullanırsak mutlaka burayı tercih edeceğimiz kesin. Sizlerde  buralara gelirseniz lezzetli bir döner yemek için mutlaka buraya uğrayın derim.

Afiyetle şifayla ...........

14 Haziran 2018 Perşembe

TURKISH BAKLAVA RECİPE...ÜÇGEN BAKLAVA

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  

Bu bayramda çok sık yaptığım bir tarifi paylaşacağım sizlerle, ikram ederken de çok kolay, dağılma parçalanma gibi sorununuz olmuyor. Siz de henüz bayrama bir kaç gün varken kolları sıvayıp yapın derim şimdiden yapanlara kolay gelsin, tadına bakanlara da afiyet olsun..
HAMUR MALZEMESİ

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke(üzüm veya elma )
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un (ortalama 4-5 bardak arası ) 

ŞERBET MALZEMESİ

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • limon suyu,

İÇ MALZEMESİ

  • Kırılmış ceviz
  • nişasta,un karışıımı
  • 5-6 yemek kaşığı sade yağ + sıvıyağı
      • YAPILIŞI 


        Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurun püf noktası olarak size çok güzel ve pürüzsüz bir şekilde yoğurmanızı öneriyorum.

Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp buzdolabında bir gece bekletebirsiniz ben buzdolabı poşetine koyup ağzını kapalı şekilde beklettim. Eğer vaktim yok derseniz en az yarım saat kadar bekletmenizi öneriyorum bekletmemiz neden önemli çünkü bekleyen hamur güzel ve kolay açılıyor.







Hamurları bezelere ayırıyoruz.











Ben buğday nişastası kullandım açarken bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde nişastayla açıyoruz. Aralarına da bol nişasta koyuyoruz .






Açtığımız ve üst üste koyduğumuz 7 tane hamuru merdane veya oklavayla açabildiğimiz kadar açıyoruz.






Açtığımız hamurun üzerine cevizleri serpip  oklavaya sarıyoruz. 











Oklavayı hamurdan çekip üçgen şeklinde kesiyoruz.






Kesilen baklavaları aralarında fazla boşlık bırakmadan tepsimize yerleştiriyoruz. 

















Sıra geldi tatlımızın yağını dökmeye sadeyağ ve sıvı yağ eritip tatlımızın üzerine döküyoruz ben her tatlıya bir kaşık kadar döküyorum dikkat etmemiz gereken tatlının her tarafının tamamen yağlanması, yağın çok olması korkutmasın gözünüzü emin olun pişerken hepsini çekecek ve çıtır çıtır olacak tatlılarınız. Yağını da döktüğümüze göre 170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.


Şerbeti ister benim verdiğim ölçülerde isterseniz sizin arzu ettiğiniz ölçüde kaynatabilirsiniz. Baklava dan ayrı olarak hem tatlımız hemde şerbetimiz soğuk olacak . Eğer hemen ikram etmeyecekseniz benim yaptığım gibi ikramdan beş dakika önce şerbetlerseniz hem yeni yapmış gibi çıtır çıtır oluyor hemde içine fazla şerbet çekmediği için yiyenlerin içini baymıyor.







Şimdiden Bayramınız mübarek olsun ...Yapanlara yiyenlere afiyet şifa  olsun :))