Bumerang - Yazarkafe

1 Mart 2017 Çarşamba

GEZMELER GEZMELER .... ÇINARALTI DÜRÜM MALTEPE ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......

Sizinle bloğumun  da sloganı  olan '' Hayata dair herşeyi '' paylaşıyorum. Daha çok yemek tarifleri de olsa  bazen gittiğim bir müzeyi , bazen o günkü gündemdeki konularla ilgili görüşümü nacizane paylaşmaya çalışıyorum. Gezdiğim yerleri ''Gezmeler Gezmeler '' ana başlığında topluyorum.  Sizlere bugün  çok gittiğimiz ve gitmekten çok zevk aldığımız  ÇINARALTI DÜRÜMDEN bahsetmek istiyorum. 







Çınaraltı Dürümcüsü Maltepe/İdealtepe minibüs yolunda ,   hemen üzerinden E-5'le sahil arası bağlantı yolu geçen  dıştan baktığınızda bacasından mis gibi sizi  kebap yemeğe davet eden kokular gelen, içerisinde küçük hasır tabureler önünde kocaman sinilerin  karşıladığı otantik bir kebapçı. 


İlk gittiğimde  sanırım on yılldan fazla oluyordur pek güzel gelmemişti gözüme tabi ozaman lar da  bu kadar büyümemişti daha çok derme çatma salaş bir görüntüsü vardı sonraları  öne ve arkaya camekan, klima, televizyon işi baya  geliştirdiler ama gittiğim  günden beri çoğu eleman, hizmet ve  lezzet aynı ve her geçen gün masalar daha bir kalabalık...  Bebekliğinden beri  kebap sever Yusuf 'ta  ve yanımızda götürdüğümüz eş dosta buranın müdavimi oldular.  


















Kapıdan girdiğinizde güler yüzlü ilgili bir personel karşılıyor doluysa size oturacak bir yerler göstermeye çalışıyorlar masamıza geçtiğinizde siparişi veriyoruz artık bizi tanıdıkları için hemen mangala çok sevdiğimiz soğan ve biberi atıyorlar, siz beklerken önünüzdeki boş sininin üzerini donatıyorlar maydanoz, turp, roka gibi yeşillikler, acı turşu, lavaş ve enfes nar ekşili bir salata geliyor, genelde çok aç olduğunuz için hemen salatadan başlıyoruz kebap bitmeden salatanız biterse istediğiniz taktirde hemen yenisi geliyor. 
















Dürümünüz veya istediğiniz kebaptan sonra güzel bir künefe yemek isterseniz size tavsiyem yemek siparişinizi verirken sipariş etmeniz gelmesi biraz zaman alabiliyor. 








Yemeğinizin üzerine çay ikaramına  geçiyorsunuz şimdi sıra hesapta  fiyatlar gayet uygun sadece kebap parası veriyorsunuz yediğimiz yeşillik ve salatalar ikram çünkü.  Memnun ve tok şekilde ayrılıyoruz dürümcüden, Maltepe yakınlarındaysanız yada oralardan geçerseniz uğrayın derim. 

28 Şubat 2017 Salı

KAN PORTAKALLARDAN HALKA ŞEKLİNDE PORTAKAL REÇELİ (ORGANİK, BAHÇEMİZDEN)

  
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bu seneki portakallarımız verimsiz oldu üst kısmından  portakal kabuğu reçeli için kullandım iç kısmını da halka şeklinde  kesip reçel yaptım. Bizim bahçe deki ağacın meyvelerinin  şekli portakala benziyor ama turunç gibi ufak içi  olgunlaşmadan  limon gibi sarı ve ekşi  ama olğunlaşınca kırmızı ve greyfut gibi biraz acımtrak yani  tam olarak ne olduğunu anlamış değilim  .

Benim  reçel yaptığım portakalların içi olgun oldukları için kırmızıydı. 


MALZEMELER





  • 10-15 tane portakal
  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • yarım limon


YAPILIŞI














Portakaların kabuklarını soyduk ve bu kabuklardan portakal kabuğu reçeli yaptık . 








Elimizdeki soyulmuş Portakalları bütün olarak bir tencereye koyup,üzerine çıkacak kadar suyla beş dakika kaynatıp suyunu süzüp her defasında suyunu değiştirmek suretiyle 3 defa daha kaynatıyoruz. 


. Portakalları soğuk suya tutup soğumalarını sağlayıp .






Portakalları halka şeklinde doğruyoruz. (Benim portakallar çok çekirdekli olduğu için oldukça zorlandım.) Diğer tarafta tencereye limon suyu, şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olana kadar kaynatın. Portakalları içine atıp hafifçe karıştırın. Yeterince kıvama gelince altını kapatıp henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz.






17 Şubat 2017 Cuma

ORGANİK KIRMIZI PANCARDAN DOĞAL GIDA BOYASI



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Pastanelerde ki o rengarenk pastalar ve tatlılar hangimizi cezbetmez ki evde de mutfağımız dan çıkan o lezzetlerin görsel açıdan güzel olmasını hepimiz isteriz. Bir ayva tatlısının kıpkırmızı olması, Zerde tatlımızın sarı olması için evimizde yaparken değişik mutfak hileleriyle yada tamamen kimyasal gıda boyalarıyla sağlarız. Benim gibi bu renk ve lezzetleri doğal yollardan elde etmek isteyenler de çeşitli bitki, meyve ve sebzeleri kullanarak bunu sağlamaya çalışırlar.

Bende size bugün kırmızı rengi pancardan nasıl elde ettiğimi paylaşacağım. Kırmızı rengi nerelerde kullanabiliriz yada bana nerede fayda sağlaya bilir. Öncelik ben  yaptığım tatlılar da, dondurmalar da,  kekler de, pasta kremaların da, pudingler de, makarna gibi tarifler de kullanmayı tasarlamıştım. İlk denemem olan ayva tatlısından pek müspet sonuç alamadım ve internette araştırdığımda pancar suyunun özellikle krema gibi pişmeden yapılan tariflerde renk açısından çok güzel sonuçları olduğu ama iş pişmeye ve fırınlamaya gelince ne yazık ki ısı  rengi solduruyor du rengi bordo, koyu pembe arası keklerimiz kurabiyelerimiz oluyordu.  İki şekilde elde edebiliyoruz bu kırmızı rengi. Birinci yol pancarlarımızı katı meyve sıkacağı suyunu çıkararak  ikinci yolumuzda pancarlarımızı suyla pişirerek. Ben suyunu çıkararak kırmızı rengi elde ettim. Aklınıza pancar elde ettiğim bu boya eklendiği gıdanın tadını değiştiriyor mu diye bir soru takılabilir, içiniz rahat olsun tadında giçbir şekilde değişim olmuyor.  Şimdi sıra tarifte..


MALZEMELER

  • 1 Kilo kırmızı pancar 
  • 1 tatlı kaşığı limon
  • 2 yemek kaşığı şeker(isteğe bağlı)
YAPILIŞI 

Pancarları  yıkayıp  soyup katı meyve sıkacağında sıkıyoruz. Pancar suyumuzu tencereye alıp kaynayana kadar bekleyip kaynamaya başlayınca içine şekerimizi ekliyoruz. Bu aşamada istesiniz şeker miktarını arttıra bilirsiniz  makarna ve tuzlu bir tarifte kullanacaksanız şeker eklemeyebilirsiniz de bu size kalmış. Kaynayan pancar suyumuz kaynadıkça biraz yoğunlaşıp ve azalacak. Elde ettiğimiz  bu boyayı hemen kullanabilir yada arta kalan boyayı derin dondurucuda muhafaza edip istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Şimdilik pişirmeden uygulanan tariflerde kullanmanızı  önere bilirim....


15 Şubat 2017 Çarşamba

FIRIN POŞETİNDE AYVA TATLISI (KIRMIZI PANCARLI )




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Hafta sonu Beyza ve Ahmet uzun süren tatilden  sonra üniversite eğitimlerine devam etmek için okudukları illere döndüler. Bu son günlerinde de hepimiz annemde beraberce toplanıp kahvaltı yaptık.Bu kahvaltılar üniversiteye başladıklarından beri geleneksel hale geldi. Evde olan ayvalardan  şöyle kahvaltıdan sonra yeriz diye hafif bir tatlı yaptım. Daha önce  Ayva Tatlısı  tarifi paylaşmıştım,  bu seferkini de fırın poşetinde denemek istedim. Gıda boyası kullanmaya  mesafeli durduğumdan renklendirici olarak kırmızı pancar kullanmaya karar verdim. Daha önce pancar sularını sıkıp pancardan gıda boyası yapıp dondurucuya atmıştım. Hemde  yapmayı düşündüğüm kırmızı kadife keki (Red Velvet Cake) gıda boyasız yapmak için deneme olacaktı. Tatlıyı pancar boyasıyla yaptım ama sıcaktan tepkimeye girdi ve  daha önce yaptığım ayva tatlısı gibi kıpkırmız bir rengi olmadı, biraz araştırınca pişirilmeden krema veya soslara eklediğimizde çok iyi sonuç verdiğini pişmemesi gerektiğini öğrendim. Ayva tatlısı için renk önemli  değildi ama yapacağım kırmızı kadife kekin pancar boyasıyla olmayacağı kanısına vardım. Kırmızı kek yerine solgun bir kek olacaktı. Malesef başka bir yol bulamazsam gıda boyalı yapacağım. Tatlı çok lezzetli oldu. Şimdi geçelim tarife.  



MALZEMELER

  • 6 adet ayva 
  • 12 kaşık şeker 
  • yarım çay bardağı pancar suyu 
  • karanfil 
  • fırın torbası 
ÜZERİ İÇİN 
  • ceviz/fındık 
  • kaymak veya kremşanti 
YAPILIŞI


Fırın poşetinde ayva tatlısı icin öncelikle ayvaların kabukları soyulup ortadan ikiye ayırıp fırın poşetine yerleştiriyoruz. 


Ayvaların ortasındaki çekirdekleri çıkardıktan sonra olan    boşluğa birer yemek kaşığı toz şeker koyuyoruz. İsterseniz siz damak zevkinize göre daha fazla veya az şeker kullanabilirsiniz. 




Yerleştirdiğiniz ayvaların arasına renk vermesi için soyduğunuz ayva kabukları ve ayva çekirdekleri yerleştirebilirsiniz ben bu aşamada pancar boyası kullandım. Arzuya göre birkaç adet karanfil eklenir. Poşetin ağzı kapatılır ve üzerini bir kaç yerinden deliyoruz. Fırın poşetinde ayva tatlısı, önceden ısıtılmış 150° fırında,15 dakika pişirilir.Daha sonra fırının derecesini yükselterek yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarıp ılıttığımız tatlıyı buzdolabında soğutup üzerine kaymak ve cevizde istediğimiz gibi süsleyip servis yapıyoruz.



9 Şubat 2017 Perşembe

TERBİYELİ ISPANAK KÖKÜ ÇORBASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Yıllar önce Kirvem Şenay'dan almıştım birkaç seferde yapmıştım bu tarifi çok lezzetli bir o kadar da besleyici bir çorba . Geçen gün aldığım bebek ıspanakların köklerini dondurucuya koymuştum salata yaparım diye düşünüyordum ama bu sefer çorba yapmak nasip oldu internetten de bir kaç tariften uyarlama yaparak çok lezzetli bir çorba yaptım.




MALZEMELER
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 170 gr kadar ıspanak kökü
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı yoğurt(ben süzme yoğurt kullandım )
  • 2-3 diş sarımsak
  • 4-5 su bardağı su
  • tuz
ÜZERİ İÇİN
SOS MALZEMESİ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane, kırmızı toz biber
MALZEMELER
Ispanak köklerini çok güzel yıkayıp temizleyip ince ince kıyın.(Ben dondurucudan kullandım.)
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağın da kavurup içine ıspanakları da ekleyip diriliklerini kaybedinceye kadar kavuruyoruz. .
Ayrı bir kasede yumurta, unu, yoğurdu(Ben süzme yoğurt kullandım,) dövülmüş sarımsakları ekleyerek çırpıyoruz.
Kavrulan ıspanaklar içine su ekleyip ıspanakların yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz ve hazırladığınız terbiyeyi içine yavaş yavaş döküp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra tuz ekleyip on dakika kadar daha kısık ateşte pişirdikten sonra altını kapatıyoruz..
Erittiğimiz tereyağının için de naneyi ve kırmızı biberi hafifçe yakıp kasedeki çorbalarımızın üzerine gezdirerek servis yapıyoruz...



3 Şubat 2017 Cuma

KARNIBAHAR MÜCVERİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......



Havalar bugünlerde çok soğuk ve karlı pazarlada marketlerde bulunan sebze ve meyveler ya güzel değil yada oldukça pahalı. Bu aralar mecburen yazdan hazırladığım derin dondurucudaki şeylerden kullanıyorum. İnsan ne pişireceğini şaşırıyor, evde küçük bir karnıbaharım vardı ne yemek ne de kızartma için yeterli gelmedi bana, bende internette gördüğüm değişik karnıbahar mücveri tariflerinden kendimce uyarlama yaptım. Başlangıçta neyle karşılaşacağımı bilmiyorum mutfağa girip çıkan Yusuf''ta pek memnun kalmamıştı eminim etli bir şeyler olsa daha çok hoşuna gidecekti bir ara geldiğinde '' Anne ne kadar sebzeli bir yemek başka bir şey yok mu.'' gibi konuşmalar yaptı. Bende ne kadar kötü olabilir en azından ben yerim diye düşündüm ve Yusuf'un istememesine aldırmadan mücverleri mi yaptım yanında yoğurtlu bir sosla sofraya servis yaptım ben sofrayı kurana kadar sadece bir tane mücver kalmıştı ve gerisini soruyorlardı arkası var zannettiklerinden hepsini yemişler sadece bir parça mücver kurtarabildim. Benim her şeyi bol kepçe yaptığımı bildikleri için daha var zannetmişlerdi . Hemen ertesi gün daha büyük bir karnıbahar almak için yollara düştüm ve tekrar mücver yapmaya koyuldum. İnanın bir kere yapın devamını isteyecekler özellikle yanında sarımsaklı yoğurtla çok güzel oluyor. Afiyet şeker olsun mevlam evinizden huzuru sofranızda ki bereketi eksik etmesin.



MALZEMELER

  • 750 gr. karnabahar 
  • 3 adet taze soğan 
  • Maydonoz
  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı un
  • yarım su bardağı kaşarpeyniri
  • 3 kaşık zeytinyağ,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızıbiber
SOS MALZEMELERİ
  • Bir kase yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak 
  • 1 kaşık mayonez 
YAPILIŞI 

Karnıbaharı küçük küçük parçalara ayırıp haşlıyoruz, Haşlanan karnıbaharı isterseniz kesme tahtasında kesiyor isterseniz bir kasede çatalla eziyorsunuz. Benim karnabarlar çok haşlanmış olduğu için ben bir kasede kolayca ezidim.

Ezilen karnıbaharların içine diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.



Yağlı kağıt serili tost makinesine birer kaşık olacak şekilde harcı koyuyoruz. Siz isterseniz tavada yağda da kızartabilirsiniz ben hafif olması için tost makinesinde yaptım eğer kızartacaksanız harcın içine koyduğunuz üç yemek kaşığı zeytin yağını eklemeyin içine.  

Altı ve üstü hafif kızarana kadar pişiriyoruz.





Sosu için de tüm malzemeleri karıştırıp ve mücver ile beraber servis yapıyoruz.

27 Ocak 2017 Cuma

İNCİR RÜYASI, İNANIN ADI GİBİ RÜYALARINIZA GİRECEK, HARİKA BİR LEZZET,


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
İlk olarak üç dört sene evvel Ayşe'de yemiştik tarifini istedim internetten baktım dedi, dedi ama internette bir sürü tarif var bende ilk olarak görseli güzel diye bunu denedim ve sizinle paylaşıyorum .. Kolay bir tarif... Ben müftelası olduğum turta kek kalıbında yaptım üzerindeki kreması biraz fazla geldi ben size turta kalıbı için azaltılmış olarak krema malzemelerini verdim, bir daha ki sefere büyük kare cam kaba ve kremasını bol yapacağım.


MALZEMELER
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı incir
  • yarı su bardağı ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • Biraz tarçın (isteğe bağlı)                                     
KREMASI İÇİN
  • 250gr süt
  • 1/2 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1/2 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI

ilk olarak incirleri sıcak suda yumuşamasını sağlıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz. 


Üç yumurtanın birinin sarısını kremada kullanmak üzere alıp diğerlerini çıkur bir kapta şekerle çırpıyoruz. Yumurta ve şekere inciri, cevizi ve diğer tüm malzemeyi ekleyip bir kaşık yardımıyla kıvamlı bir hamur elde ediyoruz.


Tart kabımızı yağlayıp unlayıp hamurumuzu yayıyoruz elimizi biraz ıslatıp üzerini düzlüyoruz böylece hamurumuz tart kalıbımıza iyice yerleşiyor. 170 derecede 15 dakika kadar sürede kontrollü pişiriyoruz.

Diğer tarafya krema malzemelerimizi tereyağ hariç malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamında pişirip ocaktan aldığımız kremamıza tereyağını ekleyip miksede beş dakika kadar çırpalım.



Kekimizi tart kabımızdan soğumadan çıkarıp üzerine muhallebimizi henüz sıcakken döküyoruz.
Soğuyunca istediğimiz gibi süslüyoruz. Ben incir ve antep fıstığı ile süsledim. Arzuya göre tarçında ekebilirsiniz.
ilerki günlerde  kare büyük borcama yaptığım tarifimi de sizinle paylaşacağım. 
Afiyet şifa olsun....





23 Ocak 2017 Pazartesi

YOĞURTTAN, AYRANDAN ÇÖKELEK (LOR) YAPIMI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Yaptığım tereyağından ortalama beş kilo kadar ayran kalmıştı yaz olsa sıcakta serin serin afiyetle içilir ama malum dışarıda lapa lapa kar yağıyor ben bunu nasıl değerlendireyim  diye düşünürken çökelek yapmak geldi aklıma.

YAPTIĞIM TEREYAĞI 


















YAPILIŞI
Tencereye ayranı döktüm kaynamaya başlayınca kısık ateşte bir beş dakika daha kaynatıp altını kapattım. Ortalama bir saat kadar soğumasını beklediğimiz lorumuzu bez bir keseden hafif süzdükten  sonra tercihen içine tuz ve çörek otu ekleyip tamamen süzüyoruz. İsterseniz kahvaltıda tüketebilir isterseniz  börek yapmak için kullanabilirsiniz. Beş kilo ayrandan ortalama 300 gram çökelek oldu inanın nasıl güzel kokuyor biz kahvaltıda afiyetle yedik. Yapanlara şimdiden afiyet olsun ...


22 Ocak 2017 Pazar

YAYIK TEREYAĞI YAPIMI (KAYMAKTAN)


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Uzun süredir kaynattığım sütlerin kaymağını buzlukta biriktiriyordum bundan tereyağı yapma niyetindeydim bu kaymaktan direk tereyağ yapabilirdim ama ben yayık tereyağı yapmayı denemek istedim ve sonuçta çok enfes bir yayık tereyağımız oldu . 


MALZEMELER
  • 500 gr kaymak 
  • 2 kilo süt 
  • Yoğurt mayası


YAPILIŞI 
Ortalama 500 gr kaymağım vardı bir gece önceden buzluktan çıkarıp dolaptan erimesini sağladım iki kilo sütü yoğurt mayalama sıcaklığı kadar ılıtıp içine biriktirmiş olduğum kaymağı ekledim kaymak sıcak sütün içinde tamamen eriyor bu sütü mayalıyoruz. 

Mayalanan yoğurdu bir gece dolapta bekletip ertesi gün tereyağını yapacağımız kaba yoğurtdu aktarıp üzerine soğuk su ekliyoruz . Ben ilk önce eski usül çalkalama yöntemiyle yapmaya niyetlendim ama beceremeyince teknolojiden yararlanmaya karar verdim .







Miksere birkaç seferde ayranı koyup üzerinde yağ birikene kadar çalıştırıyoruz biriken yağları ayranın üzerinden kevgirle alıp miksere koyup soğuk su ekliyoruz topak haline gelen tereyağını bir kaba alıp elimizle (ben elime yapışmasın plastik eldiven kullandım) tamamen ayransız su kalıncaya kadar yıkıyoruz ben iki sefer yıkadım temizlendi çıkan tereyağını top haline getirdim.


 Ayrandan kalan yağları da toplayıp ikinci kez aynı işlemi tekrarladım ondanda ufak bir top tereyağı çıktı. 


Toplamda 500 gram kaymaktan 250 gram tereyağımız ve bol miktarda ayranımız kaldı isterseniz afiyetle ayran olarak içebilirsiniz ama ben bu kadar ayranı tüketemeyeceğimiz için bu ayranla lor (çökelek ) yaptım. Onuda ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım. 


KAYNATTIĞIM SÜTTEN ELDE ETTİĞİM  ÇÖKELEK (LOR)