Bumerang - Yazarkafe

2 Kasım 2016 Çarşamba

DEVASAL ... HASAN PAŞA KÖFTESİ YAPTIM ....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Ne olacak benim bu tart kalıbı hayranlığım bilmem tatlı tuzlu her tarifi tart kalıbıyla deniyorum .Genel de yaptığım minnak Hasan Paşa köftelerini bu seferde tart kalıbıyla denedim. Köftenin pişince bu kadar çok küçüleceğini hesaplayamadım kek gibi şeklinin bozulmayacağını düşünmüştüm ama umduğum gibi pek olmadı bir daha ki sefere düz bir kap kullanmam gerekecek . Patates püresi ve krema torbasıyla işi düzelttim görüntüsü oldukça güzel tabi ki tadı da çok lezzetli oldu . Değişik bir sunum mutlaka deneyin derim... 


31 Ekim 2016 Pazartesi

PUDİNGLİ KURABİYE


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bugün günlerden Umut, Halasının mavişi, evimizin en yaramazı, Yusuf'umun küçük kardeşi, arkadaşı bugün dört yaşına girdi . Onu çok seviyoruz tabiki doğum günü yapmadan olmaz annesi günler öncesinden hazırlıklara başladı sağolsun yok yoktu bir sürü çeşit yapmış çok uğraşmış ben de bir kaç birşey yapmak istedim uzun zamandır aklım da olan  pudingli kurabiye tarifini denedim , çikolatalı puding kullanarak ve ölçüyü ikiye katlayıp içine de bol fındık koyarak yaptım. Sadece birkaç malzemeyle iki tepsi, elli dört adet kurabiye elde ettim.. Puding çeşitleri çok olduğu için, bu tarif ile çok çeşitli kurabiyeler yapabilirsiniz, bende denedikçe sizinle paylaşacağım . Çok güzel kıyır kıyır kurabiyelerimiz oldu. Sizde en yakın zaman da deneyin derim .... Afiyet olsun...

28 Ekim 2016 Cuma

FISTIK EZMESİ ..... EVDE, DOĞAL,


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


 Kuruyemiş olarak,   çok sık alırız Yer Fıstığını  bizde Ahmet çok sever , fıstık ezmesini olarak arada alırım  ama tüm paketli ürünler de  olduğu gibi  içinde Allah bilir  ne zararlı katkı maddeleri vardır. Sağlık açısından oldukça yararlı vitaminler ve protein  ihtiva ettiğini özellikle sporcuların çok tercih ettiğini bazı yazılar da rastlayınca benimde altı yaşındaki gelişmekte olan kuzum için iyi bir besin olacağını düşünerek evde kendim fıstık ezmesi yapmaya karar verdim. Ahçı yamağım Yusuf'la kolları sıvadık mikserde karıştırma ve tadım aşaması ona ait,  balını çok kaçırdığımız için kıvamı biraz koyu oldu ama tadı oldukça güzel hatta hemen ertesi gün beslenme menümüze eklendi.Sizde deneyin derim kolay ve sağlıklı,  Şimdiden Afiyet şifa olsun .......


27 Ekim 2016 Perşembe

EN KOLAY MANTI ..... YUFKA MANTISI .....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


























Bizim gibi mantı müftelasıysanız  size hem kolay hem de hem de oldukça lezzetli bir mantı tarifi vereceğim. Kokusu  o kadar güzeldiki Yusuf'cuk fırından çıkmasına bile  bekleyemeden  yemek istedi.  Sizin de  hamur açmaya vaktiniz yoksa pratik bir o kadar lezzetli bu mantıyı hemen deneyin derim..



MALZEMELER

3 Adet yufka
500 gram kıyma
1 Adet soğan
tuz, kırmızı biber karabiber
1 yemek kaşığı sıvı yağ

SOS MALZEMESİ

1 yemek kaşığı biber salçasi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 bardak su

ÜZERİ İÇİN 

Bir kase yoğurt
1 diş sarımsa
2 yemek kaşığı tereyağ 
1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI

Kıymanın içine soğan, yağ,  tuz ve baharatlarını ekliyoruz böylece iç harcımız hazır.

  
 

Tezgaha yufkamızı serip yanlarından katlayıp  düz kısmına iç harcından koyuyoruz. 

Harcı koyduğumuz köşeden başlayarak  yufkayı sarıp iki parmak kalınlığın da kesiyoruz.  


Yağladığımız cam kabımıza iki parmak kalınlığında kestiğimiz mantılarımızı dizip üzerine sıvı yağ sürüyoruz.



Mantıları 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.


Öteyandan salçaları bir tavaya alıp sıvı yağla kavurduktan sonra üzerine suyu ekleyip bir taşım kaynatıp bu hazırladığımız sosu kızaran mantılarımızın üzerine döküp on onbeş dakika daha sosunu çekmesini sağlıyoruz.



Şimdi de mantının vazgeçilmesi sarımsaklı yoğurt du hazırlıyoruz, tereyağında pul biberi yakıp son dokunuşunu yaptıkmı mantımız servise hazır.


İsterseniz benim yaptığım gibi porsuyonlara bölüp servis yapacağınız gibi direk tepsinin üzerine yoğurdu ve tereyağını da döküp servis yapabilirsiniz... Afiyet sağlık olsun ....


26 Ekim 2016 Çarşamba

BUZLUKTA TAVUK DÖNER YAPIMI....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......



Yusuf'un tavuk hayranlığı herkesçe malum çok seviyor her ne kadar bu hormon, ilaç v.s söylentileri için pişirmek istemesem de haftada bir mecbur yapıyorum. Böyle sık yapınca da değişik tarifler deniyorum,  bu tarifte asla dışarıda yemeyeceğim ''Tavuk döner'' neden yemiyoruz çünkü içinde ne var nasıl yapılmış bilemiyoruz.



MALZEMELER

  • 1 adet soğan ( sadece suyu kullanılacak)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 cay kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
PİŞİRMEK İÇİN
  • Yarım cay bardağı sıvıyağ
  • Biraz tereyağı
YAPILIŞI

Tavuk butlarının derisini ve kemiğinden ayırıp yıkayıp süzüyoruz.Ayırdığımız kemikleri de kaynatıp çorba da kullanablirsiniz.

Büyükçe bir kaseye sosu için soğanı rendeleyip suyunu süzgeçle süzüyoruz (sosumuz da sadece soğanın suyunu kullanıyoruz)  




Üzerine ,rendelenmiş sarımsağı, yoğurdu, zeytinyağını, pul biberi, karabiberi, toz biberi, kekik ve tuzu ilave edip iyice karıştırın.







Hazırladığını tavukları sosa yatırıp kaseyi streç filme sararak buzdolabının alt kısmında sonra ise bir gece buzlukta ( derindondurucuda ) saklayın.
Tavuk dönerimiz hazır,donmuş olan tavuk döneRi istediğiniz zaman buzluktan çıkarın biraz eriyince henüz daha buzluyken ince ince dilimleyin kolay kesebilmeniz için fazla erimemesi hafif buzlu olmaması lazım.
Kestiğiniz tavuk dönerleri, büyük bir tavada sıvı yağ ve tereyağının içine atıp kızartıp sıcak sıcak servis yapıyoruz

24 Ekim 2016 Pazartesi

TENCEREDE PASTA YAPTIM..... FIRINSIZ !!! OCAKTA !!!



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
Şimdi size çok seveceğiniz ve akşam çayın yanına yarım saat içinde  pandispanyasını kremasını yapıp misafirlere ikram edeceğiniz bir tarif vericeğim. Hem de fırına bile gerek kalmadan tencerede yapacağız bu pastayı.


















Ben granit tencerede yaptım siz Teflon tencerede de yapabilirsiniz Granit tencere yeni keşfim ... şiddetle tavsiye ediyorum teflon tencerelerden bıkmıştım artık belli bir süre sonra içinin teflonu çiziliyor sağlıksız bir hale  geliyordu geçen sene yeni çıkan seramik iç yüzeyli bembeyaz bir tava almıştım alırken çok umutluyum eğer  beğenirsem bundan sonra teflon yerine bundan alırım artık diye düşündüm ama nerede ilk kullanımda  içi lekelendi temizlenmesi o kadar zor oldu ki ve istediğim gibi   temizlenemedi bile  içinde lekeler kaldı. Bir iş için Maltepe'ye gittiğimde rastladım granit tencereye, seramik tava gibi olacağını düşündüm satıcının da çok methetmesinden cesaretlenerek aldım. İlk olarak pilav yaptım satıcının dediğinden de güzelmiş yapışmak ne içinde yağ  bile tutmuyor harika bir tencere bundan sonra teflonlar çöpe... 



Bu aralar müftelası olduğumuz bir tarif yumuşacık harika bir pasta yapımı o kadar kolay ki sizde yapınca bizim gibi müftelası olacaksınız.

KEK MALZEMELERİ

  • 2 yumurta 
  • 8 yemek kaşığı şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un 
  • 1.5 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 1 paket vanilya

 KREMA MALZEMELERİ

  • 1,5 su bardağı süt 
  • 3 yemek kaşığı şeker 
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 paket (50 gr) sütlü çikolata 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • yarım bardak dövülmüş fındık 


YAPILIŞI




Keki pişireceğiniz ocağın üstüne 3-4 kat folyoyu katlayıp seriyoruz, Folyoyu ısının direk tavaya gelmeyip, kekin eşit pişmesi için seriyoruz.




Bir kase içinde tüm kek malzemelerini karıştırıyoruz, Yumurta ve şekeri iyice çırpıp, süt ve yağı ilave edip karıştırın unu, kakao,kabartma tozu,karbonat ve vanilyayı karışıma ilave edin.

Tencereyi tereyağ ile yağlayıp hafif un serpiştirin ve ocağın folyo serdiğiniz büyük kısmına tencereyi  yerleştirin.





Hazırladığınız karışımı yağlanmış tencereye döküp ocağı en kısık ayara getirip kapağını kapattıktan sonra takriben yarım saat kapağını hiç açmdan pişirin. Pişip pişmediğine kürdan batırarak baktıktan sonra ocağın altını kapatıp servis tabağına alıp keki ortadan ikiye kesiyoruz.



Krema için çikolata, tereyağ ve fındık haricindeki malzemeleri tencere alıp ve sürekli çırparak koyulaşınca ocağın altını kapatıp ufak parçalara böldüğünüz çikolatayı ve tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırıyoruz ve üzeri kaymak tutmaması için soğuyana kadar ara ara karıştırp kaymak tutmadan soğumasını sağlıyoruz.



 Soğuyan kekin arasına kremayı sürüp, 


 fındık serpip,
  ikinci kek yerleştirip üzerine krema sürüp fıındık parçaları serpip servis yapıyoruz.







Afiyet olsun ...