Bumerang - Yazarkafe

4 Nisan 2017 Salı

AYAĞI KIRILAN EMEKTAR BAZAMIZA TEKERLEK TAKTIK....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Biz hanımların düzeltmekten bıktıkları divanların saltanatının bitip depolama alanı olan sandıklı bazaların çıktığı ilk zamanlarda almıştık emektar bazamızı. 






O kadar eşya alıyorduki içi dipsiz kuyu gibi doldur doldur bitmez e bide fazla eşya doldurmaktan aralık kalırdı üstü mahsuru yok üstüne basıldığında ertesi gün dümdüz oluverirdi. Bu kadar eşya ya birde benin tontoş annemin ağırlığı eklendimi plastikten yapılma ayakları zamanla teker teker kırılı ve altını temizlemek için çektikçe parkeyi zedelemeye başladı.






Artık bazanın altını temizlemek benim için kabus olmuştu çekmesi ayrı dert temizlemesi ayrı dert . 







Bazanın sağlam kalan tek ayağını da ben çıkartarak Modoko nun yolunu tuttum orada ara sokaklarda mobilya parçaları satan yerlere baktım belki on onbes yer dolaştım bir sonuç alamadım bizim baza eski olduğu için ona uygun ayak yoktu . Google den bazayla ilgili aramalar yaptım ama o da beni hayal kırıklığına uğrattı. Yeni çıkan bazaların bazılarına isteğe bağlı tekerlek takıldığını duymuştum tekerlekleri araştırmaya başladım, o kadar çok tekerlek çıktı ki karşıma hem ağırlık taşıyabilecek hem de bazanın altını rahatlıkla süpürmek ve silmek için yüksektecek bazaya uygun bir kaç tekerlek modeli buldum.


Bu tekerleklerin ikisi frenli öne diğer ikisi de düz arka taraf içindi frenli tekerlekleri baza kaymaması için düşünmüştüm.

Bizim mahallede herşeyi bulduğumuz bulamasakta sağolsun bizim için tedarik eden nalburun yolunu tuttum. Oraya gittiğimde nalburda birkaç tekerlek modeli vardı ama benim istediğimi bunların arasında bulamadık nalburun elindeki tekerlek katolağından istediğimi bulduk ve toptancısını aradık bir kaç haftaya kadar getiririm dedi sağolsun iki ay sonra elime ulaştı. 
Geldi gelmesine de eski baza ayağının vidalama yuvaları tekerlekleğinkilere uymadı bizde bir profesyonel birine Çağrı kardeşimize başvurduk sağolsun geldi ve Emre'yle birlikte tekerlekleri kolayca monte ettiler. İstediğimden de güzel oldu artık baza o kadar kolay hareket ediyor ki eskisi gibi iterken fıtık olmuyordum, yüksekliği de idealdi  süpürgenin ayağı kolaylıkla giriyor ve temizlemesi de bir o kadar kolay dı . Tabi ben bunu eş dost arkadaşa anlatınca herkes benim gibi baza dertlisi itemiyorlar çekemiyorlar temizlik sorun onlar da taktırmak için bizim tekerlekleri merak edince bende bu yazıyı yazmaya karar verdim eşe dosta ve internette bu konu da dertli arkadaşlara bir faydam olur diye  konudaki tecrubelerimi sizinle bloğumda paylaşmak istedim. Sizde baza dertlisiyseniz kısa zamanda bu tekerlekleri temin edip ister kendiniz ister bir bir bilene taktırıp hayatınızı daha kolaylaştırabilirsiniz. 

Elif'in notu ; Tekerlekleri ikisi frenli ikisi düz iki ayrı çeşit almıştım ama siz ikisini de düz alın frene gerek kalmıyor çünkü bazanın içini doldurunca kolay hareket etmiyor ve kaymıyor.

16 Mart 2017 Perşembe

DEV ETİ CİN YAPTIM... PORTAKAL JÖLELİ TART PASTA....ORANGE TART......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......
Çocukluğumuzun ve şimdide çocuklarımızın vaz geçilmezi olan ETİ CİN'in devini yaptık. Özellikle içine yaptığım portakal jölesi o kadar lezzetli oldu ki tencerenin dibini yemek için çocuklar adeta yarıştılar. Çok lezzetli ve kolay çay saatleriniz için hafif ve lezzetli tatlı yapmak isterseniz mutlaka bu de ETİ CİN'i deneyin derim. 




TART KEK MALZEMELER

  • 2 adet yumurta, 
  • 1 çay bardağı toz şeker, 
  • 1 çay bardağı süt, 
  • Yarım çay bardağı sıvı yağı, 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya 
  • 2 çay bardağı un. 



PORTAKALLI JÖLE MALZEMELERİ

  • 2 su bardağı portakal suyu, 
  • Yarım su bardağı su, 
  • 5-6 yemek kaşığı şeker, 
  • 3 yemek kaşığı dolusu nişasta,
  • yarım limon ,
ÜZERİ İÇİN

  • Kakaolu pasta süsü. 







YAPILIŞI 
Bir kaba yumurtaları ve şekeri koyup mikser  çırpalım üzerine diğer malzemeleri de karıştırıp yağlayıp unladığımız tart kalıbına döküp önceden ısıtılmıs 180°  fırında pişip pişmediğini kürdanla kontrol etip pişiriyoruz. 




Portakal jölesi için tencerede portakal suyu, su ,şeker, nişasta ve limonu karıştırıp  koyulaşana kadar pişiriyoruz. 





Soğuyan keki bir servis tabağına çeviriyoruz.

Ilımasını beklediğimiz portakallı jöleyi kekimize döküyoruz.

En üstüne pasta süslerini döküyoruz. Dev ETİ CİN'imiz hazır. 
İnanın çok lezzetli oldu . Afiyet şeker olsun. Sofralarınızda misafir ve bereket eksik olmasın...



15 Mart 2017 Çarşamba

EMİNİM BÖYLESİNİ YEMEMİŞSİNİZDİR. KÖRİLİ, TAVUKLU TEL ŞEHRİYE SALATASI....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Ablamdan öğrendiğimiz ve müftelası olduğumuz bir tarif. İnanın böylesini yememişsinizdir . Değişik bir salata denemek isterseniz mutlaka yapın derim. İçine koyduğunuz malzeme çeşitliliği damak zevkinize kalmış özellikle  köri salatanın tadına müthiş bir lezzet katıyor. 

MALZEMELER



  • 2 su bardağı tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı su
  • 2 adet haşlanmış didiklenmiş tavuk budu
  • 1 su bardağı haşlanmış tane mısır
  • Bir demet maydanoz
  • Bir demet dereotu
  • Kornişon turşu 
  • 10 adet taze soğan
  • Tuz, zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Limon suyu
  • Köri
YAPILIŞI 



İlk önce tavuğumuzu haşlamakla başlıyoruz işe çünkü şehriyeyi tavuk suyuyla pişireceğiz. 
Tavuk seçimi size kalmış ben daha lezzetli olduğunu düşündüğüm için but kullandım isterseniz siz tavuk göğsü de kullanabilirsiniz . Tavuğumuzu güzelce haşlayıp suyunu süzüyoruz tavuk etlerini doğrayıp bir kenara alıyoruz. 

Bir tencereye yağı koyun ve tel şehriyeyi hafif  bir şekilde kavurun üzerine su, tavuk suyu ve tuzunu ekleyip pilav gibi suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişen tel şehriyeyi yapışmaması için arada karıştırarar soğutuyoruruz. 






Diğer tüm yeşillikleri, baharatları ve tavuğu ekleyip karıştırıyorsunuz . Bu malzemeleri istediğiniz gibi değiştirip miktarını kendi damak zevkinizse göre ayarlayabilirsiniz. Benim gibi köri pek sevmiyorsanız ön yargılı davranmayın derim değişik bir lezzet katıyor köri salataya.Ayrıca tel şehriyeyi hazırlarken içine koyduğunuz tavuk suyu da önemli lezzet için.  En kısa zamanda mutlaka deneyin derim. Afiyet şifa olsun.. Mevlam sofranızdan bereketi eksik etmesin.



9 Mart 2017 Perşembe

NEFİS...KOLAY..FIRINDA KARNIBAHAR KIZARTMASI

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Karnıbaharı her türlüsünü çok seviyoruz özellikle benim Yusuf'um bayılıyor. Daha önce değişik şekillerde yaptığım karnıbaharı bu seferde fırında denedim çok kolay, hafif ve lezzetli oldu yağsız bir karnıbahar kızartması yapmak isterseniz mutlaka deneyin derim. Ama kızartmayla sorununuz yoksa  kızartadabilirsiniz de tercih meselesi. Ama fırında da en az kızartma kadar lezzetli. Şimdiden afiyet şifa olsun. 

Malzemeler:
  • 1 küçük karnıbahar
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, pulbiber, zerdeçal, 

Yapılışı:
Karnabaharı çiçeklerine ayırıp hafif diri kalacak şekilde haşlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Büyükçe bir kasede sütü, yumurta, un, zeytinyağı, tuz, karabiber, zerdeçal ve pul biberi akışkan bir şekilde çırpıyoruz.

 Karnabaharları bu sosa batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı bir şekilde diziyoruz ve üzerine tereyağı parçaları koyuyoruz. 

  200 derecelik fırında iyice kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 




Eğer isterseniz yağurt , sarımsak ve mayonezle bir sos yapıp üzerine kırmızı biberle servis yapabilirsiniz. 



1 Mart 2017 Çarşamba

GEZMELER GEZMELER .... ÇINARALTI DÜRÜM MALTEPE ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......

Sizinle bloğumun  da sloganı  olan '' Hayata dair herşeyi '' paylaşıyorum. Daha çok yemek tarifleri de olsa  bazen gittiğim bir müzeyi , bazen o günkü gündemdeki konularla ilgili görüşümü nacizane paylaşmaya çalışıyorum. Gezdiğim yerleri ''Gezmeler Gezmeler '' ana başlığında topluyorum.  Sizlere bugün  çok gittiğimiz ve gitmekten çok zevk aldığımız  ÇINARALTI DÜRÜMDEN bahsetmek istiyorum. 







Çınaraltı Dürümcüsü Maltepe/İdealtepe minibüs yolunda ,   hemen üzerinden E-5'le sahil arası bağlantı yolu geçen  dıştan baktığınızda bacasından mis gibi sizi  kebap yemeğe davet eden kokular gelen, içerisinde küçük hasır tabureler önünde kocaman sinilerin  karşıladığı otantik bir kebapçı. 


İlk gittiğimde  sanırım on yılldan fazla oluyordur pek güzel gelmemişti gözüme tabi ozaman lar da  bu kadar büyümemişti daha çok derme çatma salaş bir görüntüsü vardı sonraları  öne ve arkaya camekan, klima, televizyon işi baya  geliştirdiler ama gittiğim  günden beri çoğu eleman, hizmet ve  lezzet aynı ve her geçen gün masalar daha bir kalabalık...  Bebekliğinden beri  kebap sever Yusuf 'ta  ve yanımızda götürdüğümüz eş dosta buranın müdavimi oldular.  


















Kapıdan girdiğinizde güler yüzlü ilgili bir personel karşılıyor doluysa size oturacak bir yerler göstermeye çalışıyorlar masamıza geçtiğinizde siparişi veriyoruz artık bizi tanıdıkları için hemen mangala çok sevdiğimiz soğan ve biberi atıyorlar, siz beklerken önünüzdeki boş sininin üzerini donatıyorlar maydanoz, turp, roka gibi yeşillikler, acı turşu, lavaş ve enfes nar ekşili bir salata geliyor, genelde çok aç olduğunuz için hemen salatadan başlıyoruz kebap bitmeden salatanız biterse istediğiniz taktirde hemen yenisi geliyor. 
















Dürümünüz veya istediğiniz kebaptan sonra güzel bir künefe yemek isterseniz size tavsiyem yemek siparişinizi verirken sipariş etmeniz gelmesi biraz zaman alabiliyor. 








Yemeğinizin üzerine çay ikaramına  geçiyorsunuz şimdi sıra hesapta  fiyatlar gayet uygun sadece kebap parası veriyorsunuz yediğimiz yeşillik ve salatalar ikram çünkü.  Memnun ve tok şekilde ayrılıyoruz dürümcüden, Maltepe yakınlarındaysanız yada oralardan geçerseniz uğrayın derim. 

28 Şubat 2017 Salı

KAN PORTAKALLARDAN HALKA ŞEKLİNDE PORTAKAL REÇELİ (ORGANİK, BAHÇEMİZDEN)

  
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bu seneki portakallarımız verimsiz oldu üst kısmından  portakal kabuğu reçeli için kullandım iç kısmını da halka şeklinde  kesip reçel yaptım. Bizim bahçe deki ağacın meyvelerinin  şekli portakala benziyor ama turunç gibi ufak içi  olgunlaşmadan  limon gibi sarı ve ekşi  ama olğunlaşınca kırmızı ve greyfut gibi biraz acımtrak yani  tam olarak ne olduğunu anlamış değilim  .

Benim  reçel yaptığım portakalların içi olgun oldukları için kırmızıydı. 


MALZEMELER





  • 10-15 tane portakal
  • 4 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • yarım limon


YAPILIŞI














Portakaların kabuklarını soyduk ve bu kabuklardan portakal kabuğu reçeli yaptık . 








Elimizdeki soyulmuş Portakalları bütün olarak bir tencereye koyup,üzerine çıkacak kadar suyla beş dakika kaynatıp suyunu süzüp her defasında suyunu değiştirmek suretiyle 3 defa daha kaynatıyoruz. 


. Portakalları soğuk suya tutup soğumalarını sağlayıp .






Portakalları halka şeklinde doğruyoruz. (Benim portakallar çok çekirdekli olduğu için oldukça zorlandım.) Diğer tarafta tencereye limon suyu, şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olana kadar kaynatın. Portakalları içine atıp hafifçe karıştırın. Yeterince kıvama gelince altını kapatıp henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz.






17 Şubat 2017 Cuma

ORGANİK KIRMIZI PANCARDAN DOĞAL GIDA BOYASI



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Pastanelerde ki o rengarenk pastalar ve tatlılar hangimizi cezbetmez ki evde de mutfağımız dan çıkan o lezzetlerin görsel açıdan güzel olmasını hepimiz isteriz. Bir ayva tatlısının kıpkırmızı olması, Zerde tatlımızın sarı olması için evimizde yaparken değişik mutfak hileleriyle yada tamamen kimyasal gıda boyalarıyla sağlarız. Benim gibi bu renk ve lezzetleri doğal yollardan elde etmek isteyenler de çeşitli bitki, meyve ve sebzeleri kullanarak bunu sağlamaya çalışırlar.

Bende size bugün kırmızı rengi pancardan nasıl elde ettiğimi paylaşacağım. Kırmızı rengi nerelerde kullanabiliriz yada bana nerede fayda sağlaya bilir. Öncelik ben  yaptığım tatlılar da, dondurmalar da,  kekler de, pasta kremaların da, pudingler de, makarna gibi tarifler de kullanmayı tasarlamıştım. İlk denemem olan ayva tatlısından pek müspet sonuç alamadım ve internette araştırdığımda pancar suyunun özellikle krema gibi pişmeden yapılan tariflerde renk açısından çok güzel sonuçları olduğu ama iş pişmeye ve fırınlamaya gelince ne yazık ki ısı  rengi solduruyor du rengi bordo, koyu pembe arası keklerimiz kurabiyelerimiz oluyordu.  İki şekilde elde edebiliyoruz bu kırmızı rengi. Birinci yol pancarlarımızı katı meyve sıkacağı suyunu çıkararak  ikinci yolumuzda pancarlarımızı suyla pişirerek. Ben suyunu çıkararak kırmızı rengi elde ettim. Aklınıza pancar elde ettiğim bu boya eklendiği gıdanın tadını değiştiriyor mu diye bir soru takılabilir, içiniz rahat olsun tadında giçbir şekilde değişim olmuyor.  Şimdi sıra tarifte..


MALZEMELER

  • 1 Kilo kırmızı pancar 
  • 1 tatlı kaşığı limon
  • 2 yemek kaşığı şeker(isteğe bağlı)
YAPILIŞI 

Pancarları  yıkayıp  soyup katı meyve sıkacağında sıkıyoruz. Pancar suyumuzu tencereye alıp kaynayana kadar bekleyip kaynamaya başlayınca içine şekerimizi ekliyoruz. Bu aşamada istesiniz şeker miktarını arttıra bilirsiniz  makarna ve tuzlu bir tarifte kullanacaksanız şeker eklemeyebilirsiniz de bu size kalmış. Kaynayan pancar suyumuz kaynadıkça biraz yoğunlaşıp ve azalacak. Elde ettiğimiz  bu boyayı hemen kullanabilir yada arta kalan boyayı derin dondurucuda muhafaza edip istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Şimdilik pişirmeden uygulanan tariflerde kullanmanızı  önere bilirim....