Bumerang - Yazarkafe

16 Kasım 2016 Çarşamba

PASTIRMALI MADIMAK YEMEĞİ,


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Şarkılara konu olan madımak yemeği yaptım. Geçenlerde sizinle paylaştığım Yenikapı sivas tanıtım günlerine gittiğimde hemen hemen her stantta kurutulmuş madımak görmek mümkündü. Sivasın meşhur otu Anadolu'nun değişik yerlerinde toplanıp bazen çiğ olarak salatalarda bazen bir börek ve gözleme olarak yada yemek olarak yapılır. Markette gezerken madımak konservesini gördüğüm de hemen bir şişe aldım bir kısmını yemek olarak yapmaya karar verdim bir kısmını da gözlemede kullanmayı tasarladım. Şimdi sizlerle ilk olarak paylaştığım pastırmalı madımak yemeğini ilk fırsatta da yapınca gözlemeyi paylaşacağım. 

MALZEMELER
  • 400 gr madımak konservesi
  • 100 gr pastırma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • Tuz, su, karabiber, yağ, 

ÜZERİ İÇİN

  • Sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI


Madımak konservesini çok tuzlu olduğu için bol suda yıkıyoruz ve süzüp elimizle hafif sıkıyoruz. 

Bir tencerede yağı kızdırıp içine soğanları atın ve kavurun, salçaları ekleyip kavurmaya devam edin, Kavurulan soğanlara ve salçaya pastırmaları ekleyin, pastırmaları soğanlarla birlikte bir iki kez çevirin,

                  


Üzerine yıkadığımız madımak otlarını tuzu ve karabiberi, ekleyip karıştırıp birkaç dakika sonra üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyun kapağını kapalı şekilde pişirmeye devam edip, ortalama yirmi dakika kadar pişirip, ocağın altını kapatın ilk sıcaklığı geçtikten sonra yemeğe hazır.

Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın. Afiyet şifa olsun.

BAYKUŞ KURABİYE


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......




Boncuk kızım, adaşım Elif bir yaşında, doğduğu günden beri neşemiz oldu onu bir kaç gün görmeyelim inanın özlüyoruz. Elif'imiz çok mutlu bir bebek, parkta, bahçede nereye gitse hemen kendini farkkettirir, sevdirir kendini herkese . Aramıza katılalı bir sene oluvermiş, doğum günü geldi çattı annesi bu ilk doğum günün de çok heycanlı , hevesli hevesli haftalar önceden hazırlıklara başladı . Kuzuma ne yapsam derken benim şekilli kurabiyelerimden yapmak geldi aklıma, Çilekli turta da olabilir derken Ayşe'yle internette gezinirken minik pastalardan gördük onu da yapalım dedik.. kuzumuza ne yapsak az tabi insan bir başladı mı duramıyor. Elif 'cik iyki doğdun mevlam yüzündeki gülüşü ömrün boyunca daim etsin, seni seviyoruz.

           
                           
                               AYICIKLI KURABİYE TARİFİNE BURADAN BAKABİLİRSİNİZ


                            ÇİLEKLİ TURTA KEK TARİFİNE BURADAN BAKABİLİRSİNİZ

         DANKEK LOKMALIKLA LOKMALIK PASTALAR TARİFİ İLERLEYEN GÜNLERDE .

BAYKUŞ KURABİYE

MALZEMELER

  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un
  • 2 yemek kaşığı Kaao
  • Damla çikolata
  • Yumurta akı (yapıştırmak için)


YAPILIŞI




















Yağla pudra şekeri karıştırılır içine bir 


yemek kaşıgı sıvı yağda eklenir bu karışıma un, 

nişasta ve kabartma tozu eklenerek kulak memesi kıvamında yoğrulur un aldığı kadar kullanıyoruz ortalama üç bardak kadar. 







Hamurumuz hazır şimdi Baykuş şeklini verilmesine geçelim.


                                       











Hamuru ben Tupperwarenin sihirli merdanesiyle açtım yanlardaki aparatı sayesinde kurabiyelerinizin kalınlığı aynı oluyor gerçekten ismi gibi sihirli . Kurabiyelerimizin kalınlığının aynı olması pişme esnasında bazı yerlerinin pişip bazı yerlerinin yanmasını engellemek açısından önemli.



İki adet yağlı kağıt arasında hamuru açıyoruz.                         















Açtığımız hamuru bir bardak yardımıyla kesiyoruz. Bu baykuşumuzun gövdesi olacak.






Kestiğimiz yuvarlakların üst  kısmını tekrar bardakla kesiyoruz şimdide baykuşumuzun kulakları oluştu.


 Bardakla yuvarlakların yanlarına iz yapıyoruz.  Alt tarafa da çatalla bastırıp ayaklarını yapıyoruz.

Hamurdan iki minik yuvarlak yapıyoruz yumurta akıyla yapıştırıp üzerine  damla çikolata yerleştiriyoruz gözlerimiz  tamam , Burnu için de bademe yumurta akı sürüp gözlerinin ortasına yerleştiyoruz. Baykuşumuz hazır.
Bu aşamada kurabiyelere bizim yaptığımız gibi tahta çubuklar takıp yada çubuksuz pişirebilirsiniz.

 160 derece fırında 20-25 dk. kontrollü pişiriyoruz.


9 Kasım 2016 Çarşamba

FIRINDA MÜCVER DEĞİŞİK BİR TAT.......


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......



Hamileliğimin yedinci ayından itibaren insüline başladım, sıkı bir diyet şunu yeme bunu yeme ara öğünler derken sabahları kahvaltıda içli köfte kızartmaları bitti tabi duruma uygun yiyecekler yapmaya, araştırmaya başladım fırında mücverlede bu dönemde tanıştım değişik çeşitlerini denemiştim o zamanlar bayadır da yapmıyorum bu gün ne pişirsem diye düşünürken evde neler var dedim kendi kendime, kabaklar geldi aklıma havuç ta var, mücver yapmaya karar verdim,  eve gidince taze soğan olmadığını fark ettim onunda çaresini yan komşumuz Hatice ablanın saksıya ektiği pırasalardan  almakla buldum nede olsa  pırasada soğangillerden :).  Mücver değişik sebzelerden ve farklı yollardan yapılan  bir tarif ama nedense bizim aklımıza mücver denince hep kabak gelir bende  mücver çeşitlerini denedikçe sizlerle bloğumda paylaşacağım. 

8 Kasım 2016 Salı

CİMCİK MANTISI, TATAR HAMURU, YALANCI MANTI, KARE ERİŞTE,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......



Kütahya'da Cimcik Mantısı, Kastamonu'da Tatar Hamuru bir başka yerde Yalancı Mantı bizim de kare erişte diye adlandırdığımız ve çok severek yediğimiz minnak erişteler.

Erişte keserken mutlaka bir kısmını minik kareler şeklinde keserim . Bu minnak hamurları bazen makarna gibi, bazen yeşil mercimeğin için de bazen yoğurt çorbası yaparken yada şimdi tarifini vereceğim şekliyle kullanırım. Bu sefer de fazla yaptığım mantı hamurunun kalanından kesip taze teze pişirdim ve hazır yapmışken tarifini sizlerle paylaşayım istedim, tazesi de oldukça lezzetli oluyor. Henüz bu erişteler le tanışmadıysanız hayatınıza en yakın zaman da sokmanızı öneririm. Şimdiden afiyet şifa olsun.......



HAMUR MALZEMESİ
  • 4 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Bir tutam tuz
  • Aldığı kadar su
ÜZERİ İÇİN MALZEME 
  • 250 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1tatlı kaşığı domates salçası
  • 1tatlı kaşığı biber salçası
  • iki yemek kaşığı sıvı yağ, 
  • Karabiber
  • Tuz
SOS MALZEMESİ
  • Sarımsak
  • yoğur 

YAPILIŞI 

Una, tuz ve yumurta ilave edilip, azar azar su ilavesiyle sert bir hamur yoğurulur. 

Hamurun üzeri kapatılıp dinlenmeye bırakılır. 
Yağın içinde soğan bir çevrilir içine kıyma konup karıştırarak kavrulur pişince içine salçası ve baharatları eklenip bir peş dakika daha kavrulur üzeri için kıymalı harcımız hazır. 

Hamuru açılır ve uzunlamasına şeritler kesilir bu şeritler ufak kareler halinde tekrar kesilir.


Açtıp kestiğimiz erişteleri kurutabileceğimiz gibi arzu ederseniz bu şekilde hemen pişirebilirsiniz.


Tuzlu suda haşlayıp isterseniz tamanen süzüp isterseniz biraz sulu şekilde servis yapacağınız tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurdunu ve kıymalı harcınızı eklediniz mi yemeğe hazır.Afiyet olsun ...

7 Kasım 2016 Pazartesi

CRAFFLE YAPTIK...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Bu craff'le de neymiş dediğinizi duyar gibiyim. Çünkü ilk duyduğum da bende öyle demiştim.

2 Kasım 2016 Çarşamba

DEVASAL ... HASAN PAŞA KÖFTESİ YAPTIM ....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......


Ne olacak benim bu tart kalıbı hayranlığım bilmem tatlı tuzlu her tarifi tart kalıbıyla deniyorum .Genel de yaptığım minnak Hasan Paşa köftelerini bu seferde tart kalıbıyla denedim. Köftenin pişince bu kadar çok küçüleceğini hesaplayamadım kek gibi şeklinin bozulmayacağını düşünmüştüm ama umduğum gibi pek olmadı bir daha ki sefere düz bir kap kullanmam gerekecek . Patates püresi ve krema torbasıyla işi düzelttim görüntüsü oldukça güzel tabi ki tadı da çok lezzetli oldu . Değişik bir sunum mutlaka deneyin derim... 


31 Ekim 2016 Pazartesi

PUDİNGLİ KURABİYE


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bugün günlerden Umut, Halasının mavişi, evimizin en yaramazı, Yusuf'umun küçük kardeşi, arkadaşı bugün dört yaşına girdi . Onu çok seviyoruz tabiki doğum günü yapmadan olmaz annesi günler öncesinden hazırlıklara başladı sağolsun yok yoktu bir sürü çeşit yapmış çok uğraşmış ben de bir kaç birşey yapmak istedim uzun zamandır aklım da olan  pudingli kurabiye tarifini denedim , çikolatalı puding kullanarak ve ölçüyü ikiye katlayıp içine de bol fındık koyarak yaptım. Sadece birkaç malzemeyle iki tepsi, elli dört adet kurabiye elde ettim.. Puding çeşitleri çok olduğu için, bu tarif ile çok çeşitli kurabiyeler yapabilirsiniz, bende denedikçe sizinle paylaşacağım . Çok güzel kıyır kıyır kurabiyelerimiz oldu. Sizde en yakın zaman da deneyin derim .... Afiyet olsun...

28 Ekim 2016 Cuma

FISTIK EZMESİ ..... EVDE, DOĞAL,


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


 Kuruyemiş olarak,   çok sık alırız Yer Fıstığını  bizde Ahmet çok sever , fıstık ezmesini olarak arada alırım  ama tüm paketli ürünler de  olduğu gibi  içinde Allah bilir  ne zararlı katkı maddeleri vardır. Sağlık açısından oldukça yararlı vitaminler ve protein  ihtiva ettiğini özellikle sporcuların çok tercih ettiğini bazı yazılar da rastlayınca benimde altı yaşındaki gelişmekte olan kuzum için iyi bir besin olacağını düşünerek evde kendim fıstık ezmesi yapmaya karar verdim. Ahçı yamağım Yusuf'la kolları sıvadık mikserde karıştırma ve tadım aşaması ona ait,  balını çok kaçırdığımız için kıvamı biraz koyu oldu ama tadı oldukça güzel hatta hemen ertesi gün beslenme menümüze eklendi.Sizde deneyin derim kolay ve sağlıklı,  Şimdiden Afiyet şifa olsun .......


27 Ekim 2016 Perşembe

EN KOLAY MANTI ..... YUFKA MANTISI .....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......


























Bizim gibi mantı müftelasıysanız  size hem kolay hem de hem de oldukça lezzetli bir mantı tarifi vereceğim. Kokusu  o kadar güzeldiki Yusuf'cuk fırından çıkmasına bile  bekleyemeden  yemek istedi.  Sizin de  hamur açmaya vaktiniz yoksa pratik bir o kadar lezzetli bu mantıyı hemen deneyin derim..



MALZEMELER

3 Adet yufka
500 gram kıyma
1 Adet soğan
tuz, kırmızı biber karabiber
1 yemek kaşığı sıvı yağ

SOS MALZEMESİ

1 yemek kaşığı biber salçasi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 bardak su

ÜZERİ İÇİN 

Bir kase yoğurt
1 diş sarımsa
2 yemek kaşığı tereyağ 
1 tatlı kaşığı pul biber

YAPILIŞI

Kıymanın içine soğan, yağ,  tuz ve baharatlarını ekliyoruz böylece iç harcımız hazır.

  
 

Tezgaha yufkamızı serip yanlarından katlayıp  düz kısmına iç harcından koyuyoruz. 

Harcı koyduğumuz köşeden başlayarak  yufkayı sarıp iki parmak kalınlığın da kesiyoruz.  


Yağladığımız cam kabımıza iki parmak kalınlığında kestiğimiz mantılarımızı dizip üzerine sıvı yağ sürüyoruz.



Mantıları 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.


Öteyandan salçaları bir tavaya alıp sıvı yağla kavurduktan sonra üzerine suyu ekleyip bir taşım kaynatıp bu hazırladığımız sosu kızaran mantılarımızın üzerine döküp on onbeş dakika daha sosunu çekmesini sağlıyoruz.



Şimdi de mantının vazgeçilmesi sarımsaklı yoğurt du hazırlıyoruz, tereyağında pul biberi yakıp son dokunuşunu yaptıkmı mantımız servise hazır.


İsterseniz benim yaptığım gibi porsuyonlara bölüp servis yapacağınız gibi direk tepsinin üzerine yoğurdu ve tereyağını da döküp servis yapabilirsiniz... Afiyet sağlık olsun ....