Bumerang - Yazarkafe

5 Ekim 2016 Çarşamba

HİCRİ YILBAŞIMIZ, MUHARREM AYINDA AŞURE YAPTIK....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Tüm islam âleminin hicrî yıllarını kutluyorum. 02.10.2016 günü 1438 hicri yılına girdik. Bu yeni yılın hayırlara, barışa, birlik ve beraberliğe dünyanın neresinde olursa olsun mazlumlara kurtuluş olmasını niyaz ediyorum. Böylece hicri ayların birincisi olan muharrem ayınada girmiş oluyoruz. Peygamber Efendimiz (as.) bu ay için “Şehrullahi’l-Muharrem” (Allah’ın ayı Muharrem) demiştir. Bu ayın feyzi, bereketi ve rahmeti bol olduğundan hepimiz çokça tövbe ve dua etmeliyiz

AŞURE GÜNÜ

Muharrem Ayı’nın onuncu günü olan Aşure günün insanlığın varoluşundan beri birçok olay ve hâdise gerçekleştiği için önem ve ehemmiyeti çok fazladır.

Bunlar;

  • Hz. Adem (as), Aşure Günü’nde yaratılmıştır. Aynı günde Cennete girmiştir. Tövbesi ve affedilmesi aynı günde olmuştur.
  • Arş, Kürsî, sema, arz, Cennet, Cehennem, güneş ve ay aynı günde yaratılmıştır.
  • Hz. İbrahim (as), Aşure Günü’nde doğmuştur. Yine Nemrut’un ateşinden aynı günde kurtulmuştur.
  • Hz. Nuh’un (as) gemisi Nuh tufanından aynı günde kurtulmuştur.
  • Hz. Musa (as), Firavun’dan o günde kurtulmuş ve düşmanı olan Firavun aynı günde Kızıldeniz’de boğulmuştur.
  • Hz. Eyüp (as), yaralarından Aşure Günü’nde şifa bulmuştur.
  • Hz. Yusuf (as), hapisten aynı günde kurtulmuştur.
  • Hz. İdris (as), Âli makama aynı günde yükselmiştir.
  • Hz. Yakup (as) ile oğlu Yusuf’un (as) mülâkatı aynı günde olmuştur.
  • Hz. Yunus (as), balığın karnından aynı günde selâmete ermiştir.
  • Hz. İsa (as), Semâ’ya o günde yükselmiştir.
  • Hz. Süleyman’a (as) mülk aynı günde verilmiştir.
  • Hz. Cebrail ve Hz. Mikâil aynı günde yaratılmışlardır.

Nuh (as), Tufan'dan kurtuldukları gün gemide kalan tüm yiyecek çeşitlerinden meydana getirilen bir nev’î tatlıya benzer bir yemek yapmıştır.Pişiri­len aş öyle bereketlenmişti ki, herkes doymuştur. Aradan bin yıllar geçmesine rağmen iman edenlerin kurtuluşu olan O günden itibaren devam ettirilen bu adet Hz. Nuh’un (as) adeti gereği icra edilmektedir. Bu günde bizler tarafından aşûre adı verilen yiyecek yapılır ve konu komşuya dağıtılıp, ikram edilir.
Bende yıllardır Aşureyi annemden gördüğümce yapmaya çalışırım . Yapılış zamanı muharrem ayı boyunca olduğu için ay çıkmadan ha yaptım ha yapacam düşüncesine düşerim bu sene ayın ilk günü pazara denk geldiği için cumartesi günü neden ilk gün yapmayayım dedim aniden aşure yapma kararı aldım. Evde ne var ne yok bir bakıp birkaç eksiğide tamamlayıp akşamdan bazılarını suya ıslattım  pazar günü sabah namazından sonra sıvadım kolları malum oldukça uzun sürüyor yapması  ama sizi korkutmasın bir o kadar da kolay ön işlemden geçirdiğiniz yiyecekleri birleştirip şeker döküyorsunuz  sadece başından ayrılmayıp sürekli karıştırmak zorluyor insanı. Anneminde bilir kişiliğinde yaptık aşureyi  oldukça bol oldu komşulara dağıttık bütün aile birleşip afiyetle yedik. Bu ayın bereketinden feyzinden hepimiz sebepleniriz, ölmüşlerimizde ruhuna gitmiştir inşallah. 

MALZEMELER

  • 4 su bardağı dövme buğday 
  • 2 su bardağı kuru fasulye 
  • 2su bardağı nohut 
  • Yarım subardağı pirinç 
  • 50 gr.kuş üzümü 
  • 150 gr.izmir üzümü 
  • 3 adet kuru incir 
  • 50 gr kuru kayısı 
  • 1 portakal kabuğu 
  • 7-8 adet karanfil 
  • Yarım elma elma 
  • Bir çay kaşığı tuz (tepeli olmasın,silmeden biraz fazla olsun) 
  • Damak tadınıza göre şeker (3 kg kadar) 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı gül suyu 

YAPILIŞI
Akşamdan ıslamaya koyduğunuz buğday dövmesi ,fasulye ve nohutu sabah suyunu süzüp tencereler de ayrı ayrı pişiriyoruz dikkat etmemiz gereken şey çok pişmemesi çünkü aşure içinde de pişeceği için özellik le fasulye dağılabilir. 
Pişen buğdayı aşure yapacağımız büyük tencereye alıyoruz ve üzerine kaynattığımız sıcak suyu döküp pişirmeye başlıyoruz dibini tutmaması için özen gösterelim arada karıştıralım içine pirincinide atıp piriçler kaybolana kadar kısık ateşte pişiriyoruz bu da 1-2 saat arası sürüyor buğdayların iyice açılması lazım içine haşlayıp süzdüğümüz nohutu, güzelce yıkadığımız üzümleri, portakal rendesini, küp küp doğradığımız elmayı, küçük küçük doğradığımız kayısıları, sütü ve fasulyeyi ve bir çay kaşığı tuzu kaynadıkça suyu eksildiği için de sıcak suyumuzu ekliyoruz.
karanfilleri de bir cezvede kaynatıp suyunu aşureye döküyoruz.
Bundan sonraki aşamada aşure sık sık karıştırılacak.Aksi halde dibi tutacaktır.
incirleri kıyıp bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 3-5 dakika kadar kaynatın.Bu sayede aşurenizin rengini bozmayacak,incirin suyunu süzüp aşureye ekliyoruz, bir on dakkika kadar karıştırarak pişirip içine şekerini ekliyoruz bu aşamada kıvamını ayarlamak için kaynamış su da ekliyebiliriz . şekeri ben iki üç sefer de ekliyorum bir kaba alıp tadı ve kıvamına bakıp ona göre damak zevkinize göre şekerini ekleyebilirsiniz beş, on dakika kadar kaynatıp altını kapatıp biraz soğuduktan sonra servis edeceğimi kaplara alıyoruz. Aşuremiz soğuduktan sonra süsleme işlemini yapabilirsiniz soğumadan yaparsanız üzerine koyduğumuz kuru yemişler içine çöker.
NOTLAR: Ana hatlarıyla aşure tarifi vermek istedim ... Ama taşıdığı anlam bakımından biz evde ne varsa koymaya çalışırız mesela birkaç damla zem zem ekleriz, birer kaşık pekmez bal ekleriz ne kadar çok çeşit olursa o kadar makbul olduğunu kabul ederiz .

29 Eylül 2016 Perşembe

DERİN DONDURUCUDA KIŞLIK MENEMENLİK



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......






Geçen sene derin dondurucu almıştık bu arada kendisinden çok memnunuz ama inanın o bile yetmiyor artık.Kışın  domates ve biber  bulamıyoruz ya da bulsak ta ne tadı var ne tuzu   işte çözüm, derin dondurucuda olmazsa olmazım menemenlik bu sene yapmakta biraz geç kalsakta  sonunda  on kilo kadar domatesten yaptım  . . .  Tek menemen  yapmakta kullanmıyorum yemeklerde de çok kolaylık  oluyor,  mutlaka yapın derim ....   Şimdiden afiyet şifa olsun...  

26 Eylül 2016 Pazartesi

URFA USÜLÜ YUMURTALI KÖFTE




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......



Senelerce sağolsun birsen yengemden yemiştik yumurtalı köfteyi canımız istediğinde yapardı . Şimdide orjinal Urfa'lı :) :)  sevgi ablamız yaptı bize, yapmışken tarif ve resimleri alıp bloğta yayınlamak istedim bundan sonra Sevgi Abla sayesinde urfa yemeklerinide sık sık bloğuma koyacağım ....

KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN KONSERVE YAPTIM.....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......




Bu senede asmamızın üzümünü  hasat etmek nasip oldu ... Senelerce sadece üzümünü yemiştik  geçen sene ilk defe suyunu sıkıp  meşhur bir karadeniz tatlısı olan  pepeçura tatlısını yapmıştım kalan suyu derin dondurucu muhafaza etmiş ara ara bu tatlıdan yaptım... Bu senede tekrar  suyunu sıkmak niyetindeydim ama çevremdem suyunu sıkmak yerine kaynatıp konservesini yaptıklarını öğrendim ve bende konserve yapmaya niyetlenip kollarımı sıvadım.

22 Temmuz 2016 Cuma

DARBEYE HAYIR.BİR VATANIMIZ VAR ...BAYRAK ALTINDA BİRLİK OLALIM.....




Günlerdir yaşadıklarımız karşısında  o kadar endişelendik ki hepimiz....Bir akşam  otururken  aniden darbe oluyor,  yaşımız itibariyle darbe nedir bilmiyoruz tabiki....  Televizyonu açıyorum  ortalık karışık kanalın birinde Cumhurbaşkanımız canlı telefon bağlantısıyla bağlanmış ''Endişelenmeyin sokaklara çıkın devletimize sahip çıkın'' diyor...  onu seyredince yüreğime su serpildi, Reis işin başındaydı evelallah  bundan sonra rahattık ama asıl iş  o andan itibaren başladı .Evimizin  üstünden f16 geçiyordu  bu uçaklar bizi düşmanlardan korumak için değilmiydi biz düşmanmıyız ne işi vardı bizim evimizin üstünde, derken bir ses evimiz zangır zangır sallandı biyerlere bomba düştü zannettim ama oda korkutmaymış bomba filan değilmiş,  aman Allahım  ben hayatım boyunca bu kadar korktuğumu endişelendiğimi bilmiyorum bu ölüm korkusu değildi  başka bir korkuydu  çaresizlik...Demokrasinin sesini kesmeye çalışan bu kişiler başarısız olmaya mahkumdu.  Canım milletim çağrıya uydu hangi parti  olduğu farketmeksizin tek yürek, tek bilek olduk, Allahtan korkmaz, kuldan utanmaz insanlık dışı bu kişileri  engelledik .... Çok şehit verdik  ama Allahın yardımıyla ve milletimizin inancıyla devletimizi koruduk.. 
Devlet yönetime geçmişti ama klavye silahşörleri iş başındaydı.. öyle komplo teorileri ürettiler ki yok tiyatroymuş yok planlıymış ne tiyatrosu arkadaşlar  uçaklar, silahlar şehitler de mi tiyatro keşke tiyatro olsaydı  keşke  haklı olsanız  ama haksız olduğunuzu bile bile böyle şeyler söylemeniz insaların arasına süphe toğumlarını ekmeniz manidar... Ne kadar inkar etseniz de bu bir ihtilal di ve yapanlar teröristi daha ötesi yok. 

Bu terörisler hepimizi kandırdılar televizyonu kullanarak evlerimize girdiler, bizi gazetelerine abone ettiler, sohbetler yaptılar dini duygularımızla oynadılar, öğrencilere yardım edin diye paralar topladılar, zekatlar, sadakalar, kurbanlar verdik  açıkcası  meşhur derğileri ''sızıntı'' gibi içimize sızdılar  kanserli bir hücre gibi  her yerimize yayıldılar ... 

İçimden geçenleri  samimi bir şekilde sizler le paylaşmak istedim   değişik görüşe sahip olabiliriz   ama  hiç bir zaman çözüm bu  kişilerin yaptığı  gibi ihtilal terör yapmakla değil yüce meclisimiz de demokratik pilatform da seçilmiş milletvekilleriyle olmalı. Lütfen tercihimizi demokrasi den yana sandıkta kullanalım . 

''Biz bir olacağıziri olacağızdiri olacağız. Birlikte kurduğumuz bu ülkeyi inşallah hep birlikte güzel yarınlara taşıyacağız.'' 

14 Temmuz 2016 Perşembe

MİKRO DALGA FIRINDA, TUPPERWARE MİKRO PRO SÜRAHİYLE ISLAK KEK YAPIMI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 



Klavyen bozuk olduğu için uzun zamandır bloğum da paylaşımlarda bulunamıyorum problem çözüldü bu süre içinde  hamarat arkadaşım zeynep'in benim için migrodalga fırınında  Tupperware Mikro Pro Sürahi ile denediği  keki yayınlayacağım ...  on dakikada misafiriniz merdivenleri çıkana kadar hazır....


MALZEMELER
  • 1 Su bardağı süt 
  • 1 Su bardağı sıvı yağ 
  • 1,5 Su bardağı şeker 
  • 1,5 Su bardağı un 
  • 3 yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • kakao

YAPILIŞI
Tarif normal kek tarifi gibi 1 su bardagı  süt, 1 su bardagı  sıvı yağ 1,5 su bardagı şeker,  kakao  ve vanilyayı karıştırıp içinden 1 su bardağı kadar ayırıyoruz, kalan karışıma yumurta, kabartma tozu ve unu ekleyip  migro pro sürahide 10-15 dk 500-600 watt  arası pişiriyoruz. Biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarıyoruz. 

























Bir subardağı ayırdığımız sosu üzerine döküp  kestikten sonra servise hazır. 
Afiyet şifa olsun...



2 Mayıs 2016 Pazartesi

DEĞİŞİK, LEZİZ, BEŞ DAKİKALIK PİZZA YAPIYORUZ....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

Yusuf'a ne istersin yemeğe ne yapalım dersem hemen anne pizza söyleyelim der. Televizyonlar daki reklamların da etkisi çok bunda durmadan pizza reklamları yayınlıyorlar ,tabi biz pizza söylemiyoruz evde yapıyoruz ama, hamurunu yap sosunu malzemeleri derken taktir erderseniz kolay olmuyor ama oğluşumun da pizza isteğini geri çeviremiyorum. Geçen gün bu sorunumuzu da çözdük kolay mı kolay çok leziz bir pizza hemde bizim toprakların yöresel lezzeti Bazlamayla nasılmı derseniz çok kolay hatta çoçuklarınızla da yapabilirsiniz. Bazlamaları BİM'den temin edebilirsiniz.  Ben yapım aşamalarının fotoğraflarını çektim ama piştikten sonra bir baktım tepsi boş.. Pişmiş fotoğraflarını çekmek başka zamana kaldı....


PİZZA MALZEMELERİ

  • 1 adet bazlama ekmeği
  • 250 gr. rendelenmiş kaşar
  • 1 adet domates
  • dilimlenmiş sucuk
  • isteğe bağlı olarak, mantar, mısır, zeytin,

SOS MALZEMELERİ
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı su
  • kuru fesleğen
  • tuz
YAPILIŞI




Bazlamayı ortadan ikiye bölüyoruz bu pizzamızın tabanı oluşturuyor.




Sosu malzemelerini bir kasede karıştırıp pizza tabanımızın üstüne komple sürüyoruz.

Pizza tabanına sosu sürdükten sonra kaşar rendesi, sucuk, domates, zeytin ne isterseniz pizzanıza koyabilisiniz,