Bumerang - Yazarkafe

9 Mayıs 2019 Perşembe

SÜPER TARİF......HAYATIMDA YEDİĞİM EN LEZZETLİ KEK..... ZÜRAFA KEK.....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim....


  
İnanın gerçekten söylüyorum hayatımda yediğim en güzel kek ve bu keki be yapmadım Şevval'in eseri hafta sonu biz alışveriş için dışarıya çıktığımızda anneannesine refaket ederken vakit değerlendirmek için kek yapıcağınım dedi ben blogtan bir tarif yapmasını söyledim o tarifi bulamamış internetten gezinirken zürafa kek tarifine rastlamış sadece malzeme listesini almış gerisini kendi yapmış tarifi aldığı kişinin bile kekinin böyle güzel olmadığına eminim. Kekin yapısı bir pandispanya gibi yumuşacık dokusu ipek gibi pastanelerden aldığımız puf keklerden bile güzel, ilerleyen günlerde bu tarifle pandispanya yapmayı düşünüyorum. Biz alışverişten geldiğimizde Keki yapmış çayı demlemiş daha keserken tadına bakayım dedim hani reklamlarda bir dilim asla yetmez diyor ya bir, iki biraz daha yesem şekerim tavan yapacak o kek sevmeyen Yusuf bile bir gün sonra'' Kek kaldı mı anne.''diye sordu.



Ertesi gün yoğun istek üzerine şevval keki tekrar denedi belkide acemi şansıydı ona ilk yaptığı gibi kendi bildiğince yapmasını tarife bağlı kalmamasını söyledim, tekrar yaptı ve ilk yaptığında daha güzel oldu böylece tarifi sabitledik.






 Sizde bu tarifi mutlaka deneyin derim. Şimdi tarife geçelim.




MALZEMELER


BEYAZ KISIM

  • 5 adet yumurta akı,
  • 1 çay bardağı toz şeker,
  • Yarım çay bardağı süt,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 su bardağı un (elenmiş),
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya
SARI KISIM 

  • 5 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un (elenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
ARASI İÇİN 

  • Kakao

YAPILIŞI






Beyaz kısmı için karıştırma kabına yumurta akını alarak köpük köpük oluncaya kadar çırpıp içine toz şekeri ekleyerek bir süre daha çırpıp süt ve sıvı yağı ilave edip çırpmaya devam ediyoruz, daha sonra kuruları yani un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tamamen karıştırıyoruz.



Sarı kısmı içinde yumurta sarılarını toz şekerle birlikte beyazlaşana kadar çırpıyoruz içine süt ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz, daha sonra kuruları yani un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tamamen karıştırıyoruz. Elimizde 1 adet beyaz 1 adet sarı renk kek karışımımız oldu.






Yağladığımız kek kalıbımıza ilk önce sarı hamurun yarısını boşaltıyoruz ve hamuru tamamen örtecek kadar kakaoyla kaplıyoruz. Kakaonun üzerine beyaz hamurun yarısını gezdirerek   boşaltıyoruz    ve tekrar kakao serpiyoruz elimizdeki hamurları bu şekilde bitiriyoruz.
Önceden ısıttığım 180°C fırında yaklaşık 40-50 dakika kontrollü pişiriyoruz.

Kekimiz soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis yapabilirsiniz. 









Afiyet şifa olsun. 



7 Mayıs 2019 Salı

GEZMELER, GEZMELER.....HAFTA SONU GEZMESİ SULTANAHMET MEYDANI.......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 




Oğluşumla anne oğul gezmeleri çok yaparız, anneannemiz hastalanalı pek çıkamaz olduk bu cumartesi alışveriş için gideceğimiz Eminönü öncesi Sultanahmet’e bir uğrayalım dedik Ramazana bir gün kala pek kalabalık değildi bence fırtına öncesi sessizlik vardı çünkü Ramazanda buralara iğne atsan yere düşmez o derece kalabalık olur. Böyle yerler insana huzur veriyor, Yedi tepeli şehir olarak bilinen İstanbul’un ilk tepesi üzerine kurulan Sultanahmet’in değişik bir aurası var bence ecdadımız bu mabetleri en özel yerlere konumlandırmışlar.
MISIR DİKİLİTAŞI



Yusuf'la teker teker bütün anıtları gezdik, bol bol fotoğraf çektirdik eskiden olsa sadece anıtların büyüklüğünden sohbet ederdik şimdi üzerideki yazılardan buraya nasıl geldiği ve getirilme amaçlarına kadar hepsiyle ilgili konuştuk özellikle mısırdan gelen dikili taş üzerideki hiyeroglif yazıları çok dikkatini çekti kuzucuğumun. Yakaşık 200 ton ve 30 metre büyüklüğündeki dikili taş Mısır'dan Roma imparatoru tarafından getiriliş ve dikilmiştir. Dikilitaş’ın 4 cephesinde antik hiyeroglif yazıları mevcuttur. Dikilitaş’ın üzerine dikilen mermer kaidenin iki yanında kabartma süslemeler bulunmaktadır. Bir yanda Sütun’un İstanbul’a getirilişi ve Sultanahmet meydanındaki hipodrom içine dikilişi; diğer yanda ise senato resmedilmiştir.Ayrıca bu kaidede grekçe metin de bulunaktadır bu metinin çevirisi şöyledir. “Devamlı bir suretle yerde duran bu taşı dikme cesaretini İmparator Theodosius gösterdi ve yardımına Proclus çağrıldı. Bu şekilde otuz iki günde yerine dikildi.''




BURMALI SÜTUN, YILANLI SÜTUN



Sultanahmet meydandaki Doğu Roma döneminden kalma üç eserden biri olan heykel, tunçtan yapılmıştır. Birbirine dolanmış üç yılanı göstermektedir. Yılanın kopan bir başı Arkeoloji Müzesi’nde, diğeri Londra British Museum’dadır. 



ÖRME SÜTUN

                     
Örme Sütunda, meydanda ki Doğu Roma döneminden kalma yapıtlardan biridir. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir Anıt 20.68 metre uzunluğudadır .
ALMAN ÇEŞMESİ



Meydan’da bulunan ünlü çeşme. Alman İmparatoru II. Wilhelm’in ziyareti için Almanya’da yapılmış çeşme parça parça ülkemize getirilip 1 Ocak 1901 tarihinde meydandaki yerinde monte edilmiştir. İçi altın, dışı çinilerle kaplı sekiz sütundan oluşmuştur.





ÇEMBERLİTAŞ


Sultanahmet'ten aşağ doğru inerken önümüze çemberli taş çıktı İmparator Konstant'in tarafıdan Roma'daki Apollan tapınağından söktürerek, üzerindeki Apollon heykeli yerine kendi heykelini koyarak diktirilmiştir, daha sonraları imparatorlarda bu geleneği sürdürdü ta ki heykele bir şimşek isabet edip yanana kadar bundan sonra imparatorlar kendi heykelleri yerine haç heykeli koydurmuşlardır istanbul'un fethinden sora haç indirilmiştir.
Çemberli taşıda geçtikten sonra aşağıya doğru nuruosmaniye istikametinden  Eminönü'ne kadar indik orada bir şeyler atıştırıp, Mehmet Efendi den kahve alıp, kuruyemişçilerden alışveriş yaptık. Artık oğlumla klasiğimiz olan martılara atmak için simit alıp vapurla dönüş yoluna koyulduk.

12 Nisan 2019 Cuma

FAST FOODLARDA YEDİĞİMİZ LEZZETLİ ÇITIR ÇITIR KIZARMIŞ TAVUK TARİFİ..

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 

Tavuk sever oğluşum hergün tavuk yese doymaz, birde fast foodçuları her gördüğümüzde hep aynı konuşmalar ''Anne ne olur girelim lütfen bir kez olsun yiyelim.'' ama benden aynı katılıkta olmaz Yusuf yanıtını alınca üzülür kuzucum bende evde fastfood lezzetini tutturma çabası kendimce değişik şeyler deniyorum. Şimdi size son zamanlarda yaptığım Yusuf'unda ilk yediğinde ''Anne aynı KFC gibi olmuş.'' dediği, diğer yiyenlerin de çok beğendikleri çıtır çıtır harika kızarmış tavuk tarifini paylaşacağım. 
Benim yaptığım ölçülerde 6-8 kişiye yeteceğini sanırım oldukça da bereketli oluyor. 

MALZEMELER









  • 500 gram tavuk göğsü parça
  • 500 gram tavuk but jülyen





SOS MALZEMELERİ

  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı su yada süt veya maden suyu,
  • 1 su bardağı un+ aldığı kadar..

  • 2-3diş sarımsak

  • Köri, kırmızı toz biber, kimyon

  • Tuz

  • Sade mısır gevreği


YAPILIŞI

Tavuk göğsünü güzelce yıkayıp, süzgece alıyıyoruz. Dilediğiniz tavuk olabilir.

Bulamak için olan tüm malzemey karıştırıyoruz. Kıvamı oldukça koyu olacak, unu yavaş yavaş ekleyip ona göre ayarlıyoruz.
Tavuklarımızı bu sosla karıştırıp mümkünse bir gün eğer vaktiniz yoksa en az bir iki saat Streçleyip buzdolabında dinlendirmeye bırakabiliyoruz.


Mısır gevreklerini ufalayoruz. 
Sosta beklettiğimiz tavukları mısır gevreğine buluyoruz.


Tavuklarımı kızgın bol yağda kızartıyoruz. 


Dikkat etmemiz gereken husus tavukları yağda çok tutup kurutmamak eğer bu püf noktayı uygularsak aynı fastfoodlarda ki gibi dışı çıtır çıtır içi sulu yumuşacık tavuklarımız olacaktır.
Afiyet şifa olsun....

10 Nisan 2019 Çarşamba

HOME MADE FROZEN LEMONADE RECİPE... LİMONATA YAPMAK İÇİN DERİN DONDURUCUDA KABUĞUN SOYARAK LİMON VE PORTAKAL SAKLAMA

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....
 

Bu sene bahçemizde ki portakal ağacımız da o kadar meyve verdi ki yemeyen tadına bakmayan kalmadı diyebilirim çoğunu dağıttım kendime de çok az bıraktım bir kısmını yazın değişik tariflerde kullanmak için dondurucuya kaldırdım.




Birazını bütün olarak. 

Birazını da geçen seneler yaptığım gibi kabuğuyla dilimleyip iki portakal 2 limon olarak kaldırdım.

Bu sene birkaç torba da  internette gördüğüm kabuğunu soyarak dondurucuya kaldırdım. Bunu amacı  kabuğunun acılığının limonataya geçmemesi eğer bunu beğenirsek bundan sonra bu şekilde kaldırırım limon ve portakallarımı. 



MALZEMELER

  • 2 adet portakal
  • 1 adet limon 🍋




YAPILIŞI 




Portakalları ve limonları kabuklarını soyacağımız için çok iyi yıkıyoruz.
Süzdüğümüz portakal ve limonlarımızı kabuklarını soyma aletiyle soyuyoruz.

                   
Geriye kalan beyaz içi kısımlarını bir bıçak yardımıyla temizliyoruz.


Kesme tahtasında iki portakal bir limon olarak kesip poşetliyoruz ben kilitli poşet kullandım.


Dondurucuda sakladığımız limonları istediğimiz zaman çıkarıp serin serin leziz limonatalar yapabilirsiniz.  



Afiyet şifa olsun...

12 Mart 2019 Salı

ŞAMBALİ TATLISI SADECE 3 MALZEMELİ.......UN YOK! YAĞ YOK ! YUMURTA YOK !

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...

Bu senede mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz,  hepimiz için bu üç ayın bitiminde bilinçli bir şekilde halis müslüman olma yoluna girmemizi,  günahkar dünyamızı temizlememiz fırsatını Cenab-ı Allahtan vermesini niyaz ediyorum.

Ne zamandır internette çok rastladığım sokak satıcılarında çok gördüğüm ve  hatırladığım kadarıyla hiç yemediğim Şambali Tatlısının tarifini  paylaşacağım sizlerle. 

O kadar kolayki tarifini gördüğümde yok artık bu kadar da kolay olamaz dedim  kendi kendime hatta pek güzel bir sonuç ta beklemiyordum ama o kadar kolay ve lezzetli bir tatlı çıktı ortaya. Şambalinin tadına bakan bizim çocuklar en az hazırı kadar güzel olduğu görüşündeler hatta ''Bunu biz bitirelim sen muhallebi sütlaç filan yap başkalarına ikram etmek için.'' diyenler bile oldu içlerinde.  Ben daha önce yemediğim için pek fikir beyan edemiyorum ama bende görünüşü ve tadı itibariyle güzel olduğu düşüncesindeyim. 

Geçelim tarife..........

MALZEMELER

  • 500 gr irmik
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket vanilya
ŞERBET MALZEMELERİ

  • 3,5 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu


ÜZERİNE

  • Tuzsuz yer fıstığı


YAPILIŞI



Önce şerbetimizi hazırlıyoruz çünkü tatlı sıcak şerbet soğuk olacak. Şerbet için 3,5 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edip  kaynayınca limon dilimimizi ekliyoruz  ve  kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz.

Bir kasede irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu, karbonat  ve vanilyayı ilave edip ve karıştırıyoruz oldukça koyu bir hamurumuz oluyor. 



















Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltıp spatulamızı suya batırıp düzlüyoruz.  
Hamuru istediğimiz şekilde kesiyoruz. Üzerine fıstık sıralıyoruz.



180 derecede ( 50 dakika) üstü tamamen kızarana kadar kontrollü pişiriyoruz.






Fırından çıktıktan sonra kesim yerlerinde tekrar keserek şerbeti döküyoruz , şurubu çekmesini bekleyin. 

Dilimleyip servis yapın. Afiyetle şifa olsun...