Bumerang - Yazarkafe

5 Aralık 2018 Çarşamba

TERBİYELİ TAVUK ÇORBASI

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......


Malum kış mevsimi hastalıklar kapınız da yada benim gibi hasta da olmuş olabilirsiniz. Hastalık denince hemen tavuk çorbası gelir aklımıza. İlacın yanın da beslenmemize de dikkat etmemiz gerekli ama duymuşşsunuzdur tavuklarla ilgili çıkan haberleri kimisi antibiyotik veriliyor diyor kimisi GDO'lu yemle besleniyor diyor zaten tavuklar kırbeş gün içinde yemeye hazır hareketsiz ortamda büyütüldüğünü biliyoruz. ''Nerede eski tavuklar.'' diyor büyüklerimiz tencereye koyduğumuzda saatlerce kaynatmamız gerekirdi pişmesi için, tadı da ona keza çok güzel olurdu şimdi tavuğu tencereye koyar koymaz pişiyor tadı  da tuzu da yok . Birde helal kesim mi derdi var şimdilerde çok yaygın sağ olsunlar artık helal damgası vuruyorlar etlerin üstüne ona göre bakıp alıyoruz. 
Sofralarımızın vazgeçilmezi tavuğun her türlüsünü seven oğluşum Yusuf'a bu sebeplerden dolayı tavuğu pek yedirmek istemiyorum, küçükken kuzu etine '' Annem bu kuzu tavuk derdim.'' anlamaz yerdi ama şimdi kanmıyor o yüzdende ''Anne ne olur tavuk alalım.'' ısrarlarına dayanamıyorum.. Favorisi tavuk pilav ama içinde tavuklu olsun her şeyi yer.

Yinede bulabiliyorsanız köy tavuğu alın derim. Ben  genelde her fırsatta bütün köy tavuğu alıp haşlıyorum bu tavukları didip etlerini ve sularını kaplara bölüp buzlukta muhafaza edip istediğimiz zaman pilav, çorba ve yemeklere kullanabilirsiniz. 
 Size çok sık yaptığım special tavuk çorbamın tarifini vereceğim....
 Afiyet olsun....



MALZEMELER

  • 2 adet tavuk but 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 limon suyu
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 fincan arpa şehriye 
  • Yağ, tuz, 
Üzeri için
  • Tereyağ
  • Pul biber

YAPILIŞI



-İlk önce tavuğu haşlamakla başlıyoruz işe çoğu insan tavuk çorbasını göğüs etinden yapar ama ben daha lezzetli olması için tavuk budundan yapıyorum. 

-Unu yağda kokusu çıkana kadar kavurup haşladığımız tavuğun suyunu tencereye ekleyip kaynatıp dittiğimiz tavukları ekliyoruz.
-Şehriyeyi bir tava da kavurup onu da çorbamıza ekliyoruz.
-Limonu sıkıp yumurta sarısıyla karıştırıp çorbamızın terbiyesini yapıyoruz. (isterseniz terbiyenin içine  bir kaşık unla, birkaç  kaşık yoğurt  ekleyebilirsiniz ama ben koymuyorum.)
-Çorbamızın kesilmemesi için terbiyenin içine kaynamakta olan çorbadan bir kepçe ekleyip hızla karıştırıyoruz .. 
-Terbiyemizi çorbamız ekleyip bir taşım kaynatıyoruz.  Servis yaparken de üzerine yaktığımız yağını ekliyoruz. Çorbamız servise hazır.

Afiyet şifa olsun...


13 Kasım 2018 Salı

GEZMELER / GEZMELER... GÜNÜBİRLİK ANKARA , ANITKABİR GEZİMİZ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 

Yusuf'ne zaman ulusal bir bayram ve orginazasyon da Anıtkabiri görse her  fırsatla  Ankara'ya  gitmeye gündeme getiriyordu bende ''Sınavlarından iyi alırsan  en yakın zamanda seni götüreceğim.'' diye söz verdim ama hafta sonları yüzmeye gittiği için Ankara'ya gitme fırsatımız olmuyordu  bu hafta içi  biraz ateşlendiği için Yusuf'u yüzmeye yollamadım  hazır yüzme yokken bizim için fırsat oldu ve ailecek düştük Ankara yollarına.

Sabah erken çıktığımız için yollar boştu dört saat kadar sürdü yolumuz  on kasımın ertesi günü olduğu için Anıtkabir otaparkın da yer bulamadık arabayı dışarıda bir yerde park ettikten sonra oldukça kalabalık olan Anıtkabir yolunu çıkmaya başladık.







Yokuşu bitirdikten sonra aslanlı yola geldik Yusuf'ta bir heyecan başladı ....









Karşımızda Anıtkabir ama daha çok yürüyecek yolumuz var merdivenlere çiçeklerle devasal bir bir bayrak karşılıyor bizleri merdivenleri çıkıyoruz ve büyük bir avludan geçiyoruz heyecanla sıraya girdik ve çiçeklerle dolu Atamızı selamladık .

Merdivenleri indikten sonra Askerlerin nöbet değişimine rastlıyoruz ve Anıtkabirin solunda bulunan müzeyi gezmek için sıraya giriyoruz hem hafta sonu hemde 11 kasım olduğu için oldukça kalabalık ve her yerde sıra mevcut.






Müze oldukça beğendim çok özenerek hazırlanmış müze bir tünel gibi bir taraftan girip yerin  altından diğer taraftan çıkıyorsunuz.









Bir günlük gezimizin sonuna geldik çocuklar daha  Ankara'dan ayrılmadan ''Bir daha ne zaman gelebiliriz hızlı trenlemi gelsek.'' diye tekrar gelme planları yapmaya başladılar. ,
Bir başka GEZMELER/GEZMELER de görüşmek üzere....

2 Kasım 2018 Cuma

GEZMELER/GEZMELER ...4. BİTLİS GÜNLERİ , MALTEPE ETKİNLİK ALANI

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 


Bu sene kış sezonu Yusuf yüzmeye gidiyor haftasonu proğlamlarımızı da Yusufa göre ayarlıyoruz.Yüzmeye gittiği yer de Maltepe de olduğu için Maltepe Etkinlik Alanında yapılan reklamlarından gördüğümüz “Bitlis Tanıtım Günleri” ne gitme fırsatımız oldu. Daha önce burada düzenlenen günlere ve Ramazan proğramlarına da gelmiştik. Özellikle konu Bitlis yemekleri olunca daha bir hevesli gittim çok ta memnun kaldık ve dilim yettiğince sizlere de anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle Etkinliğin düzenlendiği alan çok kalabalık araba park etmek oldukça zor oldu o yüzden annemi ve Yusuf'u etkinliğe yakın bir yerde indirdim ve bir süre park alanı aradım .

Etkinliğin düzenlendiği alanı üçe bölmüşler bir tarafına yemeklerin yiyebileceğiniz ve oturabileceğiniz açık bir alan ve iki kapalı devasal çadır bulunuyor bu çadırın biride Bitlis'te bulunan meşhur ürünler satışa sunulmakta ikinci çadırda ise Bitlis'in ilçelerinin tanıtılıldığı stantlar bulunmakta.
Biz tabi kokuların cazibesine dayanamayıp ilk önce açık tarafta yemek yemeye yöneldik ve acaba bizim damak zevkimize ne uyar diye bakınırken Yusuf köfte yemek istedi ben daha Bitlis'e özel bir şey yemek için annemle bana kağıt kebabı aldım tabi o güzel içli köftelerden yemeden olmazdı içli köfte ve müthiş görülen kuru dolma ve yaprak sarmalarından da aldık insan açken dayanamayıp her şeyden almak istiyor inanın azar azar olmasına rağmen zor bitirdik aldıklarımızı.


Bizimkiler dinlenirken ve hale yemek yemeye devam ederken ben yöresel ürünlerin satıldığı çadıra yöneldim inanın o kadar kalabalıktı ki zor girip çıktım. En çok bal ve tulum peyniri satıştaydı demek ki bitlisin Balı ve tulum peyniri meşhur bende tulum peynirlerinin cazibesini dayanamayıp tulum peyniri ve aynı stanttan tereyağı da aldım çıkışta sulandırıp sıcak yada soğuk içilen Yusufun kahvaltılarda çay yerine tükettiği kara dut şurubundan alıp kendimi dışarıya zor attım.



 
Annemi oturdukları yere aldıklarımı bırakıp ikinci çadıra Yusuf'la gittim burası ilk çadıra göre oldukça boştu tüm ilçelerin stantları var ve o ilçelere özgü şeyler sergileniyor ve ikram ediliyor.





Yusuf'la bir çırpıda gezi verdik inşallah bu güzellikleri yerinde görmek ve tadına bakmakta nasip olur bizlere bir başka gezmelerde görüşmek üzere...

4 Ekim 2018 Perşembe

YUSUF MERTLE YENİ PROJEMİZ .EV YAPIMI ORGANİK GÜBRE. KOMPOST (GÜBRE YAPIMI).. ...MUTFAK ATIKLARI ÇÖP DEĞİLDİR..

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 

Oğluşum 3. sınıfta artık büyüdü çevresel hassasiyeti de büyüdükçe arttı öğretmenimizinde olumlu telkinleriyle çevreyle ilğili çok bilinçli davranmaya başladı. Yusuf Mert'in özellikle geri dönüşümle ilgili düşünceleri benimde ne zamandır yapmayı düşündüğüm mutfak atıklarını çöpe atmayıp çiçekler için organik gübreye (kompost) dönüştürme sürecimizin başlangıcı oldu, çok kolay olan bu gübre yapımı için yapmanız geren sadece 2 adet kapaklı kova( bu yoğurt kovası da olabilir )içinde her yerden kolaylıkla temin edebileceğiniz talaş ve çöpe atmanız gereken sebze ve meyve atıklarını biriktirmek.


Bu kova doldukça bahçede daha büyük delikli bir kovaya döküyoruz, aralarına kurumuş yaprak, toprak veya gübre serperek yanmalarını sağlıyoruz tamamen simsiyah olduğunda yanma işlemi tamamlanmış oluyor orgamik gübremiz hazır isteseniz bizim gibi bahçenize bahçeniz yoksa saksılara yada hiç dökecek yeriniz yoksa parka bile dökebilirsiniz.

Benim için geri dönüşüm milli bir mesele kağıtların geri dönüşümü, plastiklerin geri dönüşümü ve mutfaklarımızdan çıkan organik çöplerin geri dönüşümünün hepsi çevremiz için, dünyamız için , geleceğimiz için çok önemli. Bu çorbada bizimde tuzumuz olsun demek için bireysel olarak başlamamız lazım en azından çöplerimizi bu şekilde dönüştürerek, cam ve pet şişelerimizi ayrıştırarak çöpe atmalıyız.

Yusuf'la birlikte organik atıklarla ilgili daha değişik proje ve düşüncelerimiz var. Sizlere de bir fikir olması bakımından İlerleyen günlerde değişik paylaşımlarda görüşmek üzere.....

21 Eylül 2018 Cuma

HOW TO MAKE PLUM JAM.. DEĞİŞİK BİR TARİF.....FIRINDA ERİK REÇELİ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim...... 



















Boşuna cennet gökçe ada denmiyor adada hemen her şey yetişiyor, adanın hemen hemen her yerinde zeytin ağaçları var birde zeytinyağ fabrikası mevcut ayrıca kış boyu tükettiğimiz ballar da adadan geliyor, dağ kekiği, bogaz enfeksiyonumuz olduğumuz da içtiğimiz ada çayları, içine katıldığı her şeye lezzet katan biberiye, evine misafir olduğumuz Reyhan Dedemizin de evinin küçük bahçesinde adeta adada yetişen her şeyden birer tane var, ceviz, hurma, nar, zeytin, ada çayı, biberiye, laz üzümü, ömrümde bu kadar güzelini yemediğim razaki üzümleri, denize gidip gelirken mutlaka yediğim incirler, bir de tarifini paylaşacağım erikler mevcut.


Sağ olsun Reyhan Dedemiz, bizler denizdeyken gelmemizden bir gün önce toplamış ve kasaya yerleştirmiş.





Bende yıkadım, çekirdeklerini çıkarıp bir kısmını kışlık Erikli Turta yapmak içi buzluğa kaldıdıp ve bu aralar çok duyduğum Fırında erik reçelini denemeye koyuldum.







MALZEMELER
  • 1 kilo erik
  • yarım kilo şeker
  • yarım su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi

YAPILIŞI


Reçel yapacağımız tepsimize bir avuç şeker serpiyoruz.


Üzerine yıkayıp çekirdeğini çıkardığımız eriklerimizi diziyoruz.




Dizdiğimiz eriklerin üzerine kalan şekeri döküyoruz. 










Su ve sirkeyi ekleyip fırına veriyoruz.

160 derece fırında arada tepsiyi sallayarak bir buçuk saat kadar pişiriyoruz.

















Henüz sıcakken kavanoza doldurup kapağını kapatıp ters çevirip vakumluyoruz.


19 Eylül 2018 Çarşamba

YAKIŞIKLI, DAMAT LİFİ , SİYAH BEYAZ, BEŞİKTAŞ......

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......  

Farkettim ki bayadır el işi paylaşmamışım, geçen kış lif yapmaya dadandığım sıralarda ördüğüm arşivimde olan damat lifi paylaşayım dedim. Bu şirin lifin özellikle nişan, düğün bohçalarında da şık olacağını düşünüyorum. 
Çok sık sorulan bir soruya da buradan cevap vermek istiyorum, lif yaptırmak isteyenler oluyor dışarıya ücretli lif yapmıyorum çünkü buna zamanım ne yazık ki yok olsa zevkle yapardım bezen yirmi dört saat yetmiyor bana. Bu yaptığım liflerin sayıların çok gelebilir inanın büyük yiğenlerimin  çeyizlerine ve çevremdeki eş dosta anca yetiyor. 



Daha önce sizlerle paylaştığım pembe çiçekli Lifle aynı teknikle yapılıyor ve yapımı oldukça basit zincir çekmeyi biliyorsanız hemen yapabilirsiniz.  





Beyaz ipimizle başlıyoruz lifimize öncelikle 20 adet fıstık yapıp bu fıstıkları ikinci sırada 19 kutuya dönüştürüyoruz kutular 4 sıra olunca kollarımız tamamlayıyor ipimizi koparıp dört kutu geçip onbir kutu yapıp gövdeyi yapmaya geçiyoruz bu şekilde de 4 sıra örüp gövdeti bitiriyoruz.



Siyah ipe geçiyoruz. Siyah iplede 11 kutuyu 3 sıra örüp bel kısmını bitiriyoruz ve bacakları yapmaya geçiyoruz, 5 kutuyu yapıp geri dönüyoruz bu şekilde 9 sıra örüp ortadaki eklem yerinden 1 fıstık boşluk bırakıp 5 kutuya dokuz sıra örüp ikinci bacağı bitiriyoruz.








Bu ördüğümüz parça lifimizin ön tarafı aynı şekilde bir parça daha örüp kol kısmından dört fıstık içeriden başlayarak fıstık yaparak ekliyoruz, boyun kısmının açık kalması lazım çünkü oraya yaka yapacağız.

Kolları birleştirince yaka kısmımızda 11 fıstıklık açıklık kalıyor bunu ortalayıp siyah iple yakamızı örüyoruz 3 sıra örüp bitiriyoruz son olarak ördüğümüz yakanın da kenarını beyaz iplikle fıstık yapıp çevirip lifimizi bitiriyoruz ve süsleme aşamasına geçiyoruz.

Bu aşama tamamen sizin hayal gücünüze kalmış, isterseniz benim gibi papyon ve askı yaparsınız isterseniz sadece gravatta yapabilirsiniz.
Bu lifi değişik renklerde yapabilirsiniz mesela mavi beyaz gibi oda çok güzel olur ama benim damat denince aklıma ilk olarak siyah takım elbise geldiğinden siyah beyaz yaptım papyonuda kırmızı renk oldu.
Bu damadın gelini nerede derseniz onuda yaptım ilerleyen günlerde paylaşacağım sizlerle ama o damat lifi kadar basit değil nasıl anlatabilirim bilemiyorum.
Hem kolay hem de çok güzel olan bu lifleri yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin diyelim, iyi günlerde kullanın.

13 Eylül 2018 Perşembe

TURKİSH GRAPE MOLASSES RECİPE......ORGANİK DOĞAL.....ASMAMIZDAKİ LAZ ÜZÜMÜNDEN.....EVDE PEKMEZ YAPIMI ....






بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....


Balkondaki asmamızdan her sene  oldukça çok üzüm alıyoruz ilk zamanlarda sadece yediğimiz bu üzümleri ben organik işine el attıktan sonra değişik şekilde değerlendirmeye çalışıyorum. 


 
Asma bakım ister tabi her sene budama yapıyoruz bu senede Emre'yle budadık tabi ben bilirmiş gibi emre şurayı kes burayı kes kiremitlere gitmesin az kestin çok kestin derken bizim garip asmada dal diye bir şey kalmadı  dalı budağı kalmayan asmada bu sene bize küstü ve üzüm vermedi. 




Elif, üzüm olmadı diyorsun  nereden buldunda yaptın  bu pekmezi derseniz geçen sene kaynatıp şişelere doldurup vakumladığım üzüm sularından yaptım bu pekmezi. 

Malzemeler

  • 4 lt Üzüm suyu
  • Bir paket karbonat

Yapılışı




Üzüm sularını tencereye koyup biraz kaynatıyoruz. 




Kaynayan üzüm suyumuzu ocaktan alıp içine bir paket karbonat atıp karıştırıyoruz dikkatli yapın çünkü çok kabarıyor. Bir gece bu şekilde bekletiyoruz.






Ertesi gün koyulaşıncaya kadar kaynatıyoruz. Bir tabağa alıp soğuyunca pekmez kıvamına geldiğinde altını kapatıyoruz...

Benim 4 şişe üzüm suyundan 795 gram pekmezim oldu biraz fazla kaynattığımdan dolayı yoğundu  daha çok dut pekmezi kıvamıydı üzüm pekmezinin  daha sıvı olması gerekiyor aslında,  ama tadı harika üzüm tadını alıyorsunuz resmen. 



Elif'in pekmez notları;  


  • Ben hazır sıkılmış üzüm suyundan yaptığım için karbonatı üzüm suyunu süzmeden yaptım siz eğer üzüm suyunuzda tortu hissederseniz süzün.
  • Anadolu'da pekmeze, pekmez toprağı(beyaz toprak) ekliyorlar. Bu toprağı eklemezseniz pekmez değil üzüm ekşisi elde ediyorsunuz toprak üzümdeki ekşiliği, asidi nötürleştiriyor. Ben toprak bulamadığım için karbonat kullandım bu da toprak vazifesi görüyor. İlerleyen günlerde tekrar pekmez denemesi yaparsam toprak kullanacağım.

12 Eylül 2018 Çarşamba

GEZMELER/GEZMELER....YUSUF'LA EMAAR AVM'DE ÇOCUK KARNAVALI KATILDIK.........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim.....

Geçtiğimiz günlerde Yusuf'la Emaar AVM'de, gerçekleşen çocuk karnavalına katıldık. Bu karnavala 25 TL karşılığında veya 75 TL’lik alışverişinize 1 bilet alarak katılabiliyorsunuz. Biz iki bilet alıp aktevitelere iki kere katıldık. Karnavalda değişik oyunlar, spor ve eğlence alanlarına katılabiliyorsunuz. Bileti aldığınızda size  broşür veriliyor bu broşürde tamamlamanız gereken görevler var bu görevleri tamamlanınca size madalya veriliyor. 




Play Station oynamayı çok seven Yusuf için en çok sevdiği yer oldu ...



Benim de çok beğendiğim çocukların fidan dikmeyi öğrendikleri bir aktivite. kendi diktikleri fidanları hediye olarak eve de götürebiliyorlar.





BASKET!......

Basket oynamak Yusufun en eğlendiği aktivite oldu şut atma denemeleri yaptı ....




Dev eğlence kutusuna ancak sıraya girip beşinci gidişimizde o da sabah erkenden Avm açıldığında girebildik, üst üste iki bilet kullanılmadığı için bir biletimiz de yandı hediye kutusundan bir adet sinema bileti çıktı.






Yusuf Çocuk oyun alanında Havuzda yelken yarışı, su aktiviteleri, seksek alanı, boyama aktivitesi, tırmanma duvarı zevkle oynadı bu alanda bulunan tramboline defalarca bindi.



Emaar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesinde Timsahlar, köpek balıkları, penguenler, su samurları, binlerce balık, papağanlar ve daha bir çok canlı bulunuyor biz girmedik ama ilk fırsatta gitmeyi düşünüyoruz.