Bumerang - Yazarkafe

14 Temmuz 2016 Perşembe

MİKRO DALGA FIRINDA, TUPPERWARE MİKRO PRO SÜRAHİYLE ISLAK KEK YAPIMI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 



Klavyen bozuk olduğu için uzun zamandır bloğum da paylaşımlarda bulunamıyorum problem çözüldü bu süre içinde  hamarat arkadaşım zeynep'in benim için migrodalga fırınında  Tupperware Mikro Pro Sürahi ile denediği  keki yayınlayacağım ...  on dakikada misafiriniz merdivenleri çıkana kadar hazır....


MALZEMELER
  • 1 Su bardağı süt 
  • 1 Su bardağı sıvı yağ 
  • 1,5 Su bardağı şeker 
  • 1,5 Su bardağı un 
  • 3 yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • kakao

YAPILIŞI
Tarif normal kek tarifi gibi 1 su bardagı  süt, 1 su bardagı  sıvı yağ 1,5 su bardagı şeker,  kakao  ve vanilyayı karıştırıp içinden 1 su bardağı kadar ayırıyoruz, kalan karışıma yumurta, kabartma tozu ve unu ekleyip  migro pro sürahide 10-15 dk 500-600 watt  arası pişiriyoruz. Biraz soğuduktan sonra kalıptan çıkarıyoruz. 

























Bir subardağı ayırdığımız sosu üzerine döküp  kestikten sonra servise hazır. 
Afiyet şifa olsun...



2 Mayıs 2016 Pazartesi

DEĞİŞİK, LEZİZ, BEŞ DAKİKALIK PİZZA YAPIYORUZ....



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

Yusuf'a ne istersin yemeğe ne yapalım dersem hemen anne pizza söyleyelim der. Televizyonlar daki reklamların da etkisi çok bunda durmadan pizza reklamları yayınlıyorlar ,tabi biz pizza söylemiyoruz evde yapıyoruz ama, hamurunu yap sosunu malzemeleri derken taktir erderseniz kolay olmuyor ama oğluşumun da pizza isteğini geri çeviremiyorum. Geçen gün bu sorunumuzu da çözdük kolay mı kolay çok leziz bir pizza hemde bizim toprakların yöresel lezzeti Bazlamayla nasılmı derseniz çok kolay hatta çoçuklarınızla da yapabilirsiniz. Bazlamaları BİM'den temin edebilirsiniz.  Ben yapım aşamalarının fotoğraflarını çektim ama piştikten sonra bir baktım tepsi boş.. Pişmiş fotoğraflarını çekmek başka zamana kaldı....


PİZZA MALZEMELERİ

  • 1 adet bazlama ekmeği
  • 250 gr. rendelenmiş kaşar
  • 1 adet domates
  • dilimlenmiş sucuk
  • isteğe bağlı olarak, mantar, mısır, zeytin,

SOS MALZEMELERİ
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı su
  • kuru fesleğen
  • tuz
YAPILIŞI




Bazlamayı ortadan ikiye bölüyoruz bu pizzamızın tabanı oluşturuyor.




Sosu malzemelerini bir kasede karıştırıp pizza tabanımızın üstüne komple sürüyoruz.

Pizza tabanına sosu sürdükten sonra kaşar rendesi, sucuk, domates, zeytin ne isterseniz pizzanıza koyabilisiniz,


STRAWERRY TART WİTH CUSTARD CREAM...ÇİLEKLİ TART KEK......


بِسْـــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Sonunda çok istediğim tart kalıbını aldım internette ki o güzel tartları görüp imreniyordum alır almaz ümreden gelen bir aile dostumuza ziyarete giderken yaptım, resimlerini gördüğüm tartlardan bile güzel oldu. Malum çilek mevsimi tartımı çilekli yaptım.. Birkaç tarife baktım kendimden ufak değişikliler katarak kekini yaptım. Her zaman pastalara yaptığım pastacı kremasınının ölçülerini azaltarak kremasında uyguladım son olarak tart jöle olarak önceden yaptığım çilek marmelatını kullandım...

26 Nisan 2016 Salı

ARAP SABUNUYLA BULAŞIK YIKAYALIM....


Mümkün oldukça zararsız ve organik deterjan ve temizlik ürünleri denemeleri yapıyor ve sizlerle paylaşıyorum, ama bu seferki tevafuk bir deneme oldu. Hafta sonu kalabalıktık yemek, çay derken oldukça çok bulaşık çıktı bir kısmını makineye yerleştirdik, tencereler tavalar da elde yıkanacak ama deterjan bitmiş kaldık öyle her şeyin en az bir yedeğini bulunduran ben bu sefer tedbirsizlik yapmışım, iyi ki de yapmışım ...Hemen bulaşık yıkayabileceğim bir şeyler bakarken sıvı arap sabunu gözüme ilişti daha önce her türlü temizlikte kullanıldığını biliyordum bulaşıkları yıkadık tertemiz olunca arap sabunuyla ilğili araştırmalara başladım. Arap sabunu bitkisel yağlar ve yağları sabuna dönüştüren sabun asidinin tepkimeye girdikten sonra ortaya çıkan son derece zararsız yarı katı maddeye deniyor. Doğaya zarar vermek istemiyorsanız arap sabunu son derece zararsız ve bir o kadarda ekonomik, bende bundan sonra bulaşıklarımı arap sabunuyla yıkamaya karar verdim .Temizlikte arap sabunu daha aktif kullanacağım ve kullanım yerlerini denemeler yaparak sizlerle paylaşacağım....Deneyin derim.....

19 Nisan 2016 Salı

KUTUP AYILI GOFLET PLAKALI DOĞUM GÜNÜ PASTASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......



Bu sene  Maltepe sahilde ki  ilk doğum günü kutlamasını yaptık.... En büyük torunumuz olan Emre'nin doğum günü,  pastasını da ben yaptım. Neden kutup ayılı oldu  derseniz bizim Emre ayıları çok sever kız kardeşi şevval'de bu resmi beğenmiş bende  goflet plakaya bastırdım. Goflet plakayı  İstanbul Matepe  merkezde bulunan pastdizayn dan alabilir yada inernetten sipariş  edebilirsiniz. İstersenz bizim gibi bir resim beğenip yada orada bulunan bir resmi bastırabilirsiniz.

6 Nisan 2016 Çarşamba

YAĞ MANTISI ( KAYSERİ YÖRESİ )


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


Bismillahirrahmanirrahim......

Çok duymuştum  kızarmış mantıyı ama yapması bir türlü nasip olmamıştı. Biraz İnternette  tarifine bakındım Nursel'in mutfağının yıllar önce Kayseri de yaptığı proğramı izledim   iki çesit kapaması var  ben ikisini de  uyguladım  özellikle yuvarlak olanı  o kadar güzel oldu ki lokma tatlısı gibi kabardı. Oğluşum  yerken ''Anne bunu nereden öğrendin çok güzel olmuş.''diye birkaç kere sordu ve çok yedi Yusuf  çok beğendiğine göre oldukça sık yapacağız bu mantıyı . Siz de yapın derim özellikle çay yanına çocuklarınız için ideal. Arzu ederseniz  sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla da servis yapabilirsiniz.    Afiyet şifa olsun ....

4 Nisan 2016 Pazartesi

ÇİLEK MARMELATI YAPTIM..


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......


Malum bahar geldi ve arabalarda çilekler satılmaya başladı . Geçen seneden yaptığım çilek reçeli bitince evdekilerin yoğun isteği üzerine çilek reçeli yapmak için çilek aldım ama tezgahlar da yeni çıktığı için hem pahalı hemde oldukça büyük , bu çileklerden reçel yapmak pek istemedim vesile yengemim tarifiyle çilek marmelatını yaptım hem basit hem çok lezzetli oldu hazır glukozlu reçeller yerine kendiniz ve çocuklarınıza doğal reçeller, marmelattlar yedirin. Bir kere yaptıktan sonra inanın tüm reçellerinizi kendiniz yapacaksınız.



MALZEMELER

  • 1 kilo çilek
  • 1 kilo şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

YAPILIŞI


Çileklerinizi kumu ve toprağı varsa temizlenmesi için bir süre suda bekletip bir kaç kere bol suda yıkayıp saplarını temizledikten sonra blendırdan geçirip tencereye alıyoruz. Üzerine şekeri koyup kaynamaya başlayınca içine bir tatlı kaşığı tereyağı ve beş damla limon ekleyip kısık ateşte kıvamı gelinceye kadar kaynatıyoruz. Marmelatımız hazır eğer uzun süre saklayacaksanı henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz hemen tüketecekseniz ılıdıktan sonra kavonozlara koyabilirsiniz. Bu marmelatı kek, pasta ve kurabiyelerde de kullanabilirsiniz.



Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz ve marmelatınız oluyor.

1 Nisan 2016 Cuma

MOZAİK PASTA


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Mozaik pasta denince küçüklüğüm aklıma gelir tabi o zamanlar bu kadar değişik pasta börek çeşidi yok bildiğimiz nadir çeşitlerden biriydi mozaik pasta bende çok severdim şimdilerde pek yapmıyorum geçenlerde misafirlere ne yapayım derken aklıma geldi ve yapmışken fotoğraflarını çekip tarifini bloğa yazayım dedim.Birsen yengem çok güzel yapar bende şimdi Elif versiyonunu veriyorum.....


MALZEMELER

  • 200 gr. tereyağı
  • 1,5 paket pötibör bisküvi(350  gram)
  • 4 çorba kaşığı toz kakao
  • 5 çorba kaşığı pudra sekeri
  • 2 adet yumurta
  • ceviz
  • Hindistan cevizi (üzeri için)

YAPILIŞI



Bisküvileri bir kapta çok ufak olmayacak şekilde kırıyoruz.Bisküvileri oğluşum kırdı . Tereyağını eritip ocaktan alıp diğer malzemeleri ve bisküviyi ekleyip karıştırıyoruz . Malzeme içine yakıştırdığınız ve damak zevkinize uyan tüm kuru meyve ve yemişi koyabilirsiniz size kalmış ben sadece ceviz ekledim . Hepsini karıştırdıktan sonra yağlı kağıda sarıp istediğimiz şekli verip dondurucuda bekletip istediğimiz zaman kesip servis yapıyoruz. Ben her zaman yaptığımda yağlı kağıda sarıyordum bu sefer yarısını netten gördüğüm kavurma şekillendirmede kullanılan pet şişe yöntemini kullandım. Nette 1,5 lt. pet su şişesi kullanılıyordu ben kolay ikram edilmesi için 500 ml'lik pet şişe kullandım şişenin ağız kısmını kesip harcı bastırarark içine koydum donunca çıkartmak içince pet şişeyi kesitim .Servis içinde mozaik pastaları parmak kalınlığında kesip yan taraflarını hindistan cevizine buladım.. Görünüsü çok güzel tadıda nefisti....En yakın zamanda sizde deneyin derim....

31 Mart 2016 Perşembe

ARABAŞI ÇORBASI ESKİLERDEN KALMA VE ÇOK LEZZETLİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......

Bu çorba Anodolu'da çoğu yerde bilinip yapılır. Aksekide soğuk kış günlerinde dost meclislerinde genelde av hayvanlarıyla kaz, tavşan keklik , hindi , tavuk v.s kullanılarak bu çorbayı yaparlarmış . Hatta tekerlemeler bile söylemişler.


“Arabaşı yapılırsa hindiden Ben gelirim ikindiden.  

Arabaşı yapılırsa tavşandan Ben gelirim akşamdan. . .

Arabaşı yapılırsa kazdan Ben gelirim yazdan. . .

Arabaşı yapılırsa boyundan Ben gelirim oyundan. .

Arabaşı yapılırsa keklikten Ben gelirim eşikten
Arabaşı yapılırsa tavuktan Ben gelemem soğuktan”...

Akşam yemeğinden sonra yapılıp içildiği için Ara-aşı kelimesi zamanla Arabaşı olarak adlandırılmış. Çok leziz bir çorba farklı bir sunumu var. Biz tabi av hayvanı bulamayız bulsak bile kıyamam o yüzden tavuk etini tercih ediyoruz. Şimdi tarife geçelim, tarif bu konuda armızda en çok bilgisi olan Fethiye sultandan......

MALZEMELER

  • 1 Adet Tüm Tavuk ( kaz, ördek, tavşan, hindi eti de olabilir )
  • 2 çorba Kaşığı Un
  • 2 çorba Kaşığı Tereyağı
  • 2 çorba Kaşığı Domates Salçası
  • 1 çorba Kaşığı Biber Salçası
  • Pul Biber
  • yarım limon suyu
  • 2 Litre Su
HAMUR MALZEMELERİ 

  • 5 bardak Su
  • 1 Kase Un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 Tatlı Kaşığı Tuz
YAPILIŞI 

Önce hamuru yapmak la başlıyoruz . 4 bardak suyu ocağa koyup içine tuz ekliyoruz ve kaynatmaya bırakıyoruz öteyandan bir kasenin içine unu koyup bir bardak suyla açıyoruz boza kıvamı gibi olacak ocaktaki suyun içine kasedeki unu yavaş yavaş ince ip gibi akıtarak karıştıtarak koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz . daha sonra ıslattığımız tepsinin içine döküp düzlüyoruz .

Tavuğu haşlarız , eti kemiğinden ayırırız , Erittiğimiz tereyağının içinde unumuzu rengi koyulaşmaya başlayana kadar kavuruyoruz salçaları ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz en son kırmızı biberini ekleyip içine topaklanma dan yavaşça karıştırarak suyunu ekliyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz . Kaynamak ta olan çorbamıza dittiğimiz tavuğumuzu ekleyip bir beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. içine limon suyunu ekliyoruz . Biz çorbayı yaparken tepsiye döktüğümüz hamurumuz soğuyup yeme kıvamına geldi . şimdi sunum geçeceğiz sunum çok önemli. tepsideki hamurları kesip çorba kasesini ortaya koyuyoruz ilk önce kaşığımıza hamurdan bir parçalayıp daha sonra çorbadan alıp çiğnemeden yutuyor usülü bu ama siz benim gibi hamuru çorbanın içine de koyabilirsiniz. Afiyet şifa sağlık olsun....


30 Mart 2016 Çarşamba

PORTAKAL REÇELİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


                      Bismillahirrahmanirrahim......

Portakal sezonumuzu reçelle kapatıyoruz. Bahçemizdeki portakalları geçen seneler de topladığımız zaman bir kısmını kağıtla sarıp uzun süre saklayabiliyorduk bu sene portakallarımızı toplamadan kar yağdı ve dondu bu şekilde topladığımız için fazla dayanmadı hemen çürüdü zaten toplar toplamaz büyük kısmını dağıttık kalanı da sıktık ve yedik az miktarda kaldı onuda birazını yazın limonata yaparken kullanmak için derin dondurucuya kaldırdım, diğer kısmını da reçel yapayım dedim . Bizim portakallar çekirdekli ve küçük o yüzden reçel yapmakta oldukça zor landım. Rendelediğim portakalların kabuklarınıda kurabiyelerde keklerde kullanmak için şekerle karıştırıp derin dondurucuya koydum portakalları kaynattığım suyu da sirkede kullandım yani anlayacağınız hiç birşeyini ziyan etmedik israf haram ama biz nerdeyse suyunun suyunu kullandık. İki seferde ve iki değişik şekilde yaptım portakal reçelini birincisi internetten bulduğum tarif şerbet yapıp portakalları içine öyle atıyorsunuz diğer tarifte ablamın komşusu nurten teyzenin tarifi buda direk şekeri ve suyu portakalların üzerine koyuyoruz öyle kaynatıyoruz ilk tarif sulu oldu ikinci tarif daha susuz oldu bence ikisininde tadı aynı ...

MALZEMELER

  • 9 adet portakal (benim portakal çok küçük olduğu için)
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon(Eğer portakal ekşiyse gerek yok)
  • Bir tatlı kaşığı tereyağ yada margarin


YAPILIŞI

Portakaların kabuklarını rendeleyin. Rendelediğiniz kısmı atmadık ,portakal şekerlemesi yaptık . Portaklalları bir tencereye koyup,üzerine çıkacak kadar su koyun. ocağa koyup beş dakika kadar kaynatın Ocaktan alıp suyunu süzün. (suyunuda soğuduktan sonra sirkede kullandım.)Portakalları soğuk suda tutun. Portakalları küçük lokmalar halinde doğrayın (Benim portakallar çok çekirdekli olduğu için oldukça zorlandım.) Diğer tarafta tencereye limon suyu, şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakın. Koyu bir şurup olana kadar kaynatın. Portakalları içine atıp hafifçe karıştırın. Yeterince kıvama gelince altını kapatıp henüz sıcakken kavonoza koyup ağzını kapatıyoruz. 


Elif'in notu : Kaynamaya başlayınca İçine bir tatlı kaşığı margarin yada tereyağı koyuyoruz, bu kaynarken üzerine kef çıkmasını önlüyor elinizde kaşık durmadan köpük almaktan kurtuluyorsunuz berrak bir reçeliniz oluyor.

29 Mart 2016 Salı

PORTAKAL KABUĞUNU ŞEKERLE SAKLAYALIM...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Portakalın aroması o kadar güzeldir ki keklerde , muhallebiler de hamur işlerin de kullanılır, özellikle yazın pek bulunmuyor portakal , ben de reçel yaptığım portakalların rendelediğim kabuklarını şekerle karıştırıp muhafaza ediyorum gerektiğinde de çıkarıp kullanıyorum. 

MALZEMELER 

  • Portakal 
  • Şeker 



YAPILIŞI 

Portakal kabuğunun rendeleyin, içine şeker ekleyin karıştırın . Bir portakala ortalama iki kaşık şeker katabilirsiniz isteğe bağlı fazlada ekleyebilirsiniz. Benim yaptığım gibi şekerle karıştırdıktan sonra derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz yada bir kavanoza yerleştirip buzdolabının rafında saklayabilirsiniz . Bu şekilde uzun süre dayanıyor.

MİNYON LİF YAPTIM .....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......




Yusuf la nette gezerken gördük minyonlu lifi tabi bizimki çok beğendi anne bana da yaparmısın deyince dayanamadım yaprarım dedim bir kaçgün içinde ipleri tedarik edip başladım..Hiç aklıma gelmezdi birgün lif öreceğim çünkü o kadar çok varki sağ olsun eş dost yaşlı teyzeler hepsi lif örüyorlar... Ama bu lif o teyzelerin ördüğü gibi çiçekli böcekli değil değişikti çocukların ilgisini çekecek cinsten çizgifilm kahramanı minyonluydu hemencecik ilkini örüverdim aman Allah'ım ne zevkli ikincisini de ördüm hatta şu an yazımın taslağını yazarken üçüncünün yarısındayım.. ..böyle zevkli örülünce halasının mavişine de öreyim dedim Daha life başlamadan şevval bende isterim diye söylenmeye başladı ona da öreceğim mecburen :) Yusuf ördüğüm lifleri anne bunlar kimin diye sorunca şevval ve umut'a dedim benim sevgi böceğim hemen Yağız Alpe'de örelim anne dedi arkadaşı Metehan'ı da unutmadı anlıyacağınız toplam da beş adet öreceğim .. Örerken resimlerini de çektim belki sizlerde örmek istersiniz.

        
    
Bunlarda şaşı minyonlarımız...
                                                              
                                                   
                                                                 

24 Mart 2016 Perşembe

HOMEMADE CITRUS CLEANER..ORANGE VİNEGAR ...PORTAKAL KABUĞUNDAN HER DERDE DEVA SİRKE YAPIMI...



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

RESİMDEKİ 4 LİTRELİK ŞİŞEDEKİ SİRKE 2017 YILINDA  BAHÇEMİZDEKİ  PORTAKALLARDAN YAPTIĞIMIZ SİRKE 





Oğlum doğduktan sonra organik işine merak sardım özellikle bronşit olması sebebiyle toz ve deterjanlara karşı hassas olmam gerektiğini öğrendim. Bebekken çamaşırlarını bebeklere özel deterjanlarla yada sabunla yıkardım ama daha sonra araştırmalarımdan bebeklere özel de olsa deterjan içeriyordu. Bu işin içine girdikçe her gün birşey öğreniyorsunuz ve denemelerde bulunuyorsunuz . Sirkeyle tanıştım .... Sirkeyle tanıştım diyorum çünkü sirkeyi sadece salata ve yemeklerde kullanıldığını biliyordum.. Temizlikten gıdadan sağlığa kadar herşeyde kullanılıyor. Peygamber Efendimiz (sas) birkaç hadîs-i şeriflerinde sirke hakkında oldukça iltifatkâr ifadelerde bulunarak, sirkeye dikkatleri çekmiş ve; "Sirke ne güzel katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez." buyurmuşlardır. İslâm tıbbına dev eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere, birçok ilim adamı sirkenin özelliklerinden bahsederler.














İlk olarak Asmamızdan hasat ettiğimiz kokulu laz üzümlerinden sirke yaptım .... Şimdide Bahçemizde olan portakal ağacımızın meyvelerinden çok methini duyduğum portakal sirkesini denedim..













O kadar tesirliymişki mesela ayaktaki mantarlardan elinizde çıkmayan inatçı lekelere yerleri silmek küf lekelerini çıkarmak ayrıca sirke bakterileri ve kötü kokuları önler saçlarınızı yıkarken durulama suyuna koyarsanız saçınız için şaç kremi kullanmak zorunda kalmazsınız ve kepeklerinizden kurtulursunuz. Çamaşır yıkarken yumuşatıcı gözüne koyarsanız çamaşırlarınız yumuşacık olur herkes saç ve çamaşır için kullanmaktan çekiniyor inanın hiç bir şekilde sirke kokmuyor içiniz rahat olsun .Bulaşık makinesinin parlatıcı gözüne koyarsanız bulaşıklarınız hem parlar hemde kimyasal parlatıcıların kalıntılarını yemeklerler vücudunuza girmez.... Anlıyacağınız mevlanın bir mucizesi sirke ......


MALZEMELER

  • Portakal, Mandalina, Limon kabuğu 
  • Nohut (4-5 adet) 
  • Su 
  • Tuz 







YAPILIŞI
Öncelikle kabukları iyice yıkadıktan sonra bir kabın içine biriktiriyorsunuz ben portakal sirkesi yazdım ama portakal, limon diğer turunçgillerden hepsinin kabuğu olur. Kabukların üzerine aşana kadar su ekleyip nohutları atıyoruz ağzını tülbentle kapatıyoruz. Karanlıkta 10-15 gün kadar bekletip süzüyoruz. Cam bir kabın içine suyu alıp içine tuz ekliyoruz kavanozun kapağını kapatıp en az 40 gün daha bekliyoruz.. sirkemiz hazır kullanabilirsiniz . Portakal sirkesi güzel kokusu olduğu için temizlik ve toz alma işlerinde kullanıyorum. 

YOĞURDUN SUYUNU SÜZELİM.....


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

Bismillahirrahmanirrahim......

Yoğurdu çok tükettiğim den sık sık yoğurtla ilğili paylaşımlarda bulunuyorum. Eğer yoğurdunuz sulu tuttuysa yada süzme yoğurt kıvamına yakın olmasını istiyorsanız benim sık yaptığım bir yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum. yoğurdu mayaladığınız  kabın üzerine kağıt havlu seriyoruz bir tarafını kabın dışına  sarkıtıyoruz  böylece yoğurdun suyu dışına koyduğunuz kaba birikiyor ve fazla sudan kurtuluyoruz. Nohut mayasıyla yaptığım yoğurdun sündüğünden  bahsetmistim bu yöntemle fazla suyunu süzünce sünmede olmuyor. Bu suyu  yaptığınız çorbalar da , hamur işlerinde de kullanabilirsiniz. Ben genelde yarım kiloluk yada bir kiloluk kavanozlara mayalıyorum yoğurtları   ağzı kapalı şekilde dolapta muhafaza ediyorum . 


Yoğurdun üstüne havlu kağıdı serip  kavanozu  kaseye yerleştiriyoruz. .

Bu şekilde dolapta bir kaç saat bekletiyoruz. 

Yoğurt istediğiniz kıvama gelene kadar bekletebilirsiniz.
Suyu süzülen yoğurt takriben iki parmak azalıyor.  

17 Mart 2016 Perşembe

YOGURT FERMENTATİON WİTH BUTTER ,TEREYAĞI İLE YOĞURT MAYALAMAK ...


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......

Daha önceki günlerde  televizyonda gördüğüm Dr. Ümit Aktaş'ın  tarif ettiği nohut mayasını denemiş ve sizinle paylaşmıştım. Hoca  taze süt kullanmak kadar mayanın da önemli olduğunu kendi mayamızı kendimiz yapabileceğimizi  söylemiş ti bende uyguladığım tarifte başarılı sonuç aldım hatta eşe dosta dağıttım, gerçekten çok leziz bir tadı var hazır yoğurda benziyor ama anlayamadığım bir sebepten bazen yoğurt sünüyor denemelerle bunu da çözerim inşallah. Geçenler de  komşular la sohbet sırasında  söz yoğurt da geldi  ve  Semra abla tereyağıyla da yoğurt mayalandığını organik tereyağ olduğunda  çok güzel olduğunu hatta bir akrabasının yaptığını söyledi .Bunu da mutlaka denemeliydim ama organik tereyağı  nerede sütü bile zor bulurken,  aklıma buzlukta biriktirdiğim sütün kaymağı geldi ondan tereyağ yaparım  bundan da maya yaparım süper olur dedim, hala biriktiriyorum tereyağ yapacak kadar olmadı tabi tereyağ yoksa maya da yok. Şeker hastasıyım  mecburen ara öğün yapıyorum bazen meyve bazen süt, yoğurt  o gün canım ne isterse, İşe gelirken  ufak bir kavonoza   sütcümden aldığım sütü koydum  ılık dursun diye yanımda bulunan kaloriferin üzerine bıraktım   öğleden sonraki ara öğünüm de  sütü içmek için açtığımda bir baktım koyulaşmış  kesildi diye düşündüm  ama yoğurt kokuyor ve yediğimde baktım ki oldukça lezzetli anladım ki sabah sütü  koyarken sütün üzerinde oldukça yoğun yağ tabakası vardı ve bu da tereyağ gibi sütü mayaladı ...  İlk kendi kendine mayalanan yoğurdu afiyetle yedim sonradan aklıma keşke hepsini yemeseydim bundan da tekrar maya yapsaydım diye düşündüm ....Bu olay başıma ikinci kez gelince  yoğurdun hepsini yemedim tabi  bir miktar bıraktım ve onuda ufak  kavonoz da mayaladım   sabah kalkınca ilk işim onu açmak oldu ve mutlu son harika bir yoğurt daha .... Bilmiyorum  beceremiyorum demeyin inanın bir kez yaptıktan sonra her zaman yapacaksınız. Sizde ister nohutla,  ister tereyağınla yada ev mayasıyla nasıl yaparsanız yapın yeter ki içinde ne olduğu belirsiz o sentetik yoğurtları yemeyin.....  

                                                   MALZEMELER
  • 1 Lt. süt
  • 2 tatlı kaşığı organik tereyağı

YAPILIŞI 
Sütü kaynatıp biraz soğumasını bekliyoruz  çokta soğumayacak  serçe parmağınız içinde  yediye kadar sayıyoruz ve yanmaya başladıysa  süt hazır demek . Tereyağını bir kasenin içinde sıcak sütle eziyoruz  kavonoza aldığımız sütün içine döküp bir kaşıkla karıştırıp  agzı  açı bir  şekilde sarıp mayalanmaya bırakıyoruz takriben  beş altı saat sonra açıp buzdolabına kaldırıyoruz....Afiyet olsun...
Elif'in notu : Bazı arkadaşlar tereyağından yoğurtmu mayalanır dedi, arkadaşlar çıtayı yükseltiyorum çam kozalağından, karınca yumurtasından (karıncalara kıyamam bu yüzden asla deneyemem) ve TRT'nin belgeselini yaptığı  çiy  tanelerinden  yoğurt mayalanıyor .
Belgeseli burdan izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=8MX-0IPK50Q.