Bumerang - Yazarkafe

9 Şubat 2017 Perşembe

TERBİYELİ ISPANAK KÖKÜ ÇORBASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Yıllar önce Kirvem Şenay'dan almıştım birkaç seferde yapmıştım bu tarifi çok lezzetli bir o kadar da besleyici bir çorba . Geçen gün aldığım bebek ıspanakların köklerini dondurucuya koymuştum salata yaparım diye düşünüyordum ama bu sefer çorba yapmak nasip oldu internetten de bir kaç tariften uyarlama yaparak çok lezzetli bir çorba yaptım.




MALZEMELER
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 170 gr kadar ıspanak kökü
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı yoğurt(ben süzme yoğurt kullandım )
  • 2-3 diş sarımsak
  • 4-5 su bardağı su
  • tuz
ÜZERİ İÇİN
SOS MALZEMESİ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane, kırmızı toz biber
MALZEMELER
Ispanak köklerini çok güzel yıkayıp temizleyip ince ince kıyın.(Ben dondurucudan kullandım.)
Soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağın da kavurup içine ıspanakları da ekleyip diriliklerini kaybedinceye kadar kavuruyoruz. .
Ayrı bir kasede yumurta, unu, yoğurdu(Ben süzme yoğurt kullandım,) dövülmüş sarımsakları ekleyerek çırpıyoruz.
Kavrulan ıspanaklar içine su ekleyip ıspanakların yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz ve hazırladığınız terbiyeyi içine yavaş yavaş döküp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra tuz ekleyip on dakika kadar daha kısık ateşte pişirdikten sonra altını kapatıyoruz..
Erittiğimiz tereyağının için de naneyi ve kırmızı biberi hafifçe yakıp kasedeki çorbalarımızın üzerine gezdirerek servis yapıyoruz...



3 Şubat 2017 Cuma

KARNIBAHAR MÜCVERİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......



Havalar bugünlerde çok soğuk ve karlı pazarlada marketlerde bulunan sebze ve meyveler ya güzel değil yada oldukça pahalı. Bu aralar mecburen yazdan hazırladığım derin dondurucudaki şeylerden kullanıyorum. İnsan ne pişireceğini şaşırıyor, evde küçük bir karnıbaharım vardı ne yemek ne de kızartma için yeterli gelmedi bana, bende internette gördüğüm değişik karnıbahar mücveri tariflerinden kendimce uyarlama yaptım. Başlangıçta neyle karşılaşacağımı bilmiyorum mutfağa girip çıkan Yusuf''ta pek memnun kalmamıştı eminim etli bir şeyler olsa daha çok hoşuna gidecekti bir ara geldiğinde '' Anne ne kadar sebzeli bir yemek başka bir şey yok mu.'' gibi konuşmalar yaptı. Bende ne kadar kötü olabilir en azından ben yerim diye düşündüm ve Yusuf'un istememesine aldırmadan mücverleri mi yaptım yanında yoğurtlu bir sosla sofraya servis yaptım ben sofrayı kurana kadar sadece bir tane mücver kalmıştı ve gerisini soruyorlardı arkası var zannettiklerinden hepsini yemişler sadece bir parça mücver kurtarabildim. Benim her şeyi bol kepçe yaptığımı bildikleri için daha var zannetmişlerdi . Hemen ertesi gün daha büyük bir karnıbahar almak için yollara düştüm ve tekrar mücver yapmaya koyuldum. İnanın bir kere yapın devamını isteyecekler özellikle yanında sarımsaklı yoğurtla çok güzel oluyor. Afiyet şeker olsun mevlam evinizden huzuru sofranızda ki bereketi eksik etmesin.



MALZEMELER

  • 750 gr. karnabahar 
  • 3 adet taze soğan 
  • Maydonoz
  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı un
  • yarım su bardağı kaşarpeyniri
  • 3 kaşık zeytinyağ,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızıbiber
SOS MALZEMELERİ
  • Bir kase yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak 
  • 1 kaşık mayonez 
YAPILIŞI 

Karnıbaharı küçük küçük parçalara ayırıp haşlıyoruz, Haşlanan karnıbaharı isterseniz kesme tahtasında kesiyor isterseniz bir kasede çatalla eziyorsunuz. Benim karnabarlar çok haşlanmış olduğu için ben bir kasede kolayca ezidim.

Ezilen karnıbaharların içine diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.



Yağlı kağıt serili tost makinesine birer kaşık olacak şekilde harcı koyuyoruz. Siz isterseniz tavada yağda da kızartabilirsiniz ben hafif olması için tost makinesinde yaptım eğer kızartacaksanız harcın içine koyduğunuz üç yemek kaşığı zeytin yağını eklemeyin içine.  

Altı ve üstü hafif kızarana kadar pişiriyoruz.





Sosu için de tüm malzemeleri karıştırıp ve mücver ile beraber servis yapıyoruz.

27 Ocak 2017 Cuma

İNCİR RÜYASI, İNANIN ADI GİBİ RÜYALARINIZA GİRECEK, HARİKA BİR LEZZET,


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
İlk olarak üç dört sene evvel Ayşe'de yemiştik tarifini istedim internetten baktım dedi, dedi ama internette bir sürü tarif var bende ilk olarak görseli güzel diye bunu denedim ve sizinle paylaşıyorum .. Kolay bir tarif... Ben müftelası olduğum turta kek kalıbında yaptım üzerindeki kreması biraz fazla geldi ben size turta kalıbı için azaltılmış olarak krema malzemelerini verdim, bir daha ki sefere büyük kare cam kaba ve kremasını bol yapacağım.


MALZEMELER
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı incir
  • yarı su bardağı ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
  • Biraz tarçın (isteğe bağlı)                                     
KREMASI İÇİN
  • 250gr süt
  • 1/2 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1/2 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI

ilk olarak incirleri sıcak suda yumuşamasını sağlıyoruz ve küçük küçük doğruyoruz. 


Üç yumurtanın birinin sarısını kremada kullanmak üzere alıp diğerlerini çıkur bir kapta şekerle çırpıyoruz. Yumurta ve şekere inciri, cevizi ve diğer tüm malzemeyi ekleyip bir kaşık yardımıyla kıvamlı bir hamur elde ediyoruz.


Tart kabımızı yağlayıp unlayıp hamurumuzu yayıyoruz elimizi biraz ıslatıp üzerini düzlüyoruz böylece hamurumuz tart kalıbımıza iyice yerleşiyor. 170 derecede 15 dakika kadar sürede kontrollü pişiriyoruz.

Diğer tarafya krema malzemelerimizi tereyağ hariç malzemeleri karıştırıp muhallebi kıvamında pişirip ocaktan aldığımız kremamıza tereyağını ekleyip miksede beş dakika kadar çırpalım.



Kekimizi tart kabımızdan soğumadan çıkarıp üzerine muhallebimizi henüz sıcakken döküyoruz.
Soğuyunca istediğimiz gibi süslüyoruz. Ben incir ve antep fıstığı ile süsledim. Arzuya göre tarçında ekebilirsiniz.
ilerki günlerde  kare büyük borcama yaptığım tarifimi de sizinle paylaşacağım. 
Afiyet şifa olsun....





23 Ocak 2017 Pazartesi

YOĞURTTAN, AYRANDAN ÇÖKELEK (LOR) YAPIMI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Yaptığım tereyağından ortalama beş kilo kadar ayran kalmıştı yaz olsa sıcakta serin serin afiyetle içilir ama malum dışarıda lapa lapa kar yağıyor ben bunu nasıl değerlendireyim  diye düşünürken çökelek yapmak geldi aklıma.

YAPTIĞIM TEREYAĞI 


















YAPILIŞI
Tencereye ayranı döktüm kaynamaya başlayınca kısık ateşte bir beş dakika daha kaynatıp altını kapattım. Ortalama bir saat kadar soğumasını beklediğimiz lorumuzu bez bir keseden hafif süzdükten  sonra tercihen içine tuz ve çörek otu ekleyip tamamen süzüyoruz. İsterseniz kahvaltıda tüketebilir isterseniz  börek yapmak için kullanabilirsiniz. Beş kilo ayrandan ortalama 300 gram çökelek oldu inanın nasıl güzel kokuyor biz kahvaltıda afiyetle yedik. Yapanlara şimdiden afiyet olsun ...


22 Ocak 2017 Pazar

YAYIK TEREYAĞI YAPIMI (KAYMAKTAN)


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Uzun süredir kaynattığım sütlerin kaymağını buzlukta biriktiriyordum bundan tereyağı yapma niyetindeydim bu kaymaktan direk tereyağ yapabilirdim ama ben yayık tereyağı yapmayı denemek istedim ve sonuçta çok enfes bir yayık tereyağımız oldu . 


MALZEMELER
  • 500 gr kaymak 
  • 2 kilo süt 
  • Yoğurt mayası


YAPILIŞI 
Ortalama 500 gr kaymağım vardı bir gece önceden buzluktan çıkarıp dolaptan erimesini sağladım iki kilo sütü yoğurt mayalama sıcaklığı kadar ılıtıp içine biriktirmiş olduğum kaymağı ekledim kaymak sıcak sütün içinde tamamen eriyor bu sütü mayalıyoruz. 

Mayalanan yoğurdu bir gece dolapta bekletip ertesi gün tereyağını yapacağımız kaba yoğurtdu aktarıp üzerine soğuk su ekliyoruz . Ben ilk önce eski usül çalkalama yöntemiyle yapmaya niyetlendim ama beceremeyince teknolojiden yararlanmaya karar verdim .







Miksere birkaç seferde ayranı koyup üzerinde yağ birikene kadar çalıştırıyoruz biriken yağları ayranın üzerinden kevgirle alıp miksere koyup soğuk su ekliyoruz topak haline gelen tereyağını bir kaba alıp elimizle (ben elime yapışmasın plastik eldiven kullandım) tamamen ayransız su kalıncaya kadar yıkıyoruz ben iki sefer yıkadım temizlendi çıkan tereyağını top haline getirdim.


 Ayrandan kalan yağları da toplayıp ikinci kez aynı işlemi tekrarladım ondanda ufak bir top tereyağı çıktı. 


Toplamda 500 gram kaymaktan 250 gram tereyağımız ve bol miktarda ayranımız kaldı isterseniz afiyetle ayran olarak içebilirsiniz ama ben bu kadar ayranı tüketemeyeceğimiz için bu ayranla lor (çökelek ) yaptım. Onuda ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım. 


KAYNATTIĞIM SÜTTEN ELDE ETTİĞİM  ÇÖKELEK (LOR)




18 Ocak 2017 Çarşamba

COTTON CANDY, RABBİT BİRTHDAY CAKE RECİPE , PİŞMANİYELİ TAVŞANLI DOĞUM GÜNÜ PASTASI


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Yine ocak on dört benim pıtırcığımın doğum günü bundan yirmi yıl önce soğuk bir kış gününde dünyaya geldi bu sıcak kız. Ne çabuk geçiyor yıllar onlar büyüyor biz de yaşlanıyoruz bu doğum gününde Şevval'in çok sevdiği Pamuk tavşanımıza ithafen pastayı tavşanlı yapmaya karar verdim ve yum yum bir tavşanın tüylerini anımsatan pişmaniyeyle süslemeyi düşündüm. Süslemeleri Beyza Ve Yusuf''la (Yusuf'un pasta yaparken kaçırdığı pişmaniyelerin kalanıyla) yaptık. Çok leziz ve görsel açıdan harika bir pasta oldu. İyiki doğdun Şevval'cik seni seviyoruz ....

Pandispanya Malzemeleri
  • 5 Adet Yumurta
  • 1 Su Bardağı Şeker
  • 1,5 Su Bardağı Un
  • 1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
  • 1 Ceviz Büyüklüğünde Ovaleks
  • 1 Çay Bardağı Su



Krema Malzemeleri

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket toz krem şanti
  • Muz (ara katlara koymak için )
  • Çilek(ara katlara koymak için )

Süsleme Malzemeleri


  • Bir paket pişmaniye
  • Bonibon
  • çikolatalı çıbuklar

Pastanın Yapılışı
İlk önce bir kap sıcak suyun içinde(benmari usulü ) mikseri koyup yumurta ve şekeri krema oluncaya kadar çırpıp içine diğer malzemeleri ekleyip pandispanya harcını karıştırıyoruz. 


Kalıbın tabanına yağlı kağıt serip duvarlarını yağlayıp, unlandıktan sonra pandispanya harcını döküyoruz .
160 derecede önceden ısıtılmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.
Tavşanlı pasta için bu kalıpla iki sefer pandispanya yaptım.









Birinci kalıp pandispanya kekini ortadan ikiye kesiyoruz bu tavşanın yüzü oluyor.






İkinci kalıp keki yandaki resimdeki gibi kesiyoruz oda kulaklarını oluşturuyor.






Krema ölçülerini de 2 katı yaptım sizde yaptığınız pastanın büyüklüğüne göre istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz.Sütün içine vanilya, nişasta, tereyağ, toz şeker, un , yumurta sarısı ekleyip pürüzsüz bir şekilde olana kadar karıştırıp ocağa koyuyoruz. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirip ocaktan alıyoruz soğuttuğumuz muhallebi içine toz kremşantiyi ekleyip mikserler çırpıyoruz. Pastacı kremamız hazır.

Kekleri pastayı yapacağınız zemin üzerine resimdeki gibi yerleştirip üzerine kremayı ve meyvelerle süsleyip kekin ikinci parçasını üzerine yerleştirip tüm pastayı ince bir krema tabakasıyla kaplıyoruz. Bu şekilde doğum gününü yapacağımız zamandan bir saat önceye kadar bekliyoruz çünkü üzerine süslediğimiz pişmaniye eriyip bozulmasın. Pişmaniye ile pastanın her yerini kaplıyoruz birazda kenara ayırıyoruz sönen yeri olursa biraz pişmaniyeyle hemen kapatabilirsiniz.




Yüzü için pişmaniyenin üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz, ben kulaklar ve burun için bonibon, gözler için yuvarlak sakızlar, ağız için şekerleme ve bıyıklar için çikolatalı çubuklar kullandım. 

Pastanızı için benim yaptığım gibi pandispanyanızı ve kremanızı kendiniz yapabilirsiniz yada iki adet hazır pandispanya ve pasta kreması alıp bu pastayı yapabilirsiniz . Kendi sevdikleriniz için bu güzelliği deneyin derim...Afiyetle ve sağlıkla....

23 Aralık 2016 Cuma

MALATYA'NIN ENFES BULGURLU YUMURTALI KÖFTESİ ...



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Bu köfteyi yıllar önce  Malatyalı ve oldukça eli lezzetli  Süreyya Ablada yemiştim kendisi aniden bir kalp kriziyle aramızdan ayrıldı sofrası her an kurulu çok ikramlı bir insandı, mevlam ahrette önüne çıkarır inşallah.. Aklıma bu köfte gelince internetten araştırdım  onun yaptığına benzeyen tariflerden kendimce uyarlamalar yaptım ama ne yazıkki ne tadı ne görüntüsü onunki gibi olmadı ama bizler çok beğendik özellikle çayla çok güzel oldu. Süreyya Ablanın tarifini öğrenirsem onuda mutlaka deniyeceğim. Afiyetle şifayla....

MALZEMELER
  • 500 gr kıyma
  • 600 gr ince bulgur
  • 1 soğan
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber, İsot, Kırmızıbiber,
  • Yeterince su,

ÜZERİ İÇİN
  • 4-5 adet yumurta

YAPILIŞI




















Kıyma, bulgur, soğan ve baharatları harmanlayıp üzerine soğuk suyu elimizle serpip yavaş yavaş yoğurmaya başlıyoruz özleşen harcın içine yumurtayı kırıyoruz iyice macun kıvamına gelen hamurdan küçük köfteler yapıyoruz.

Diğer tarafta 4 adet yumurtayı bir kaseye kırıp çok az çırpıp  köfteleri bulayıp kızartıyoruz. Havlu kağıt serilmiş bir tabağa çıkartıyoruz ilk sıcağı çıktığında servise hazır yanında çayla sevdiklerinizle beraber afiyet şifa olsun...