Bumerang - Yazarkafe

9 Kasım 2015 Pazartesi

ÇÖVEN KÖKÜNDEN DOĞAL SABUN YAPTIM... BU SABUN YENİLİYOR....

                      بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 


İnternette dolaşırken  Çöven köküyle karşılaştım dikkatimi çekti çok eskilerden beri kullanıldığı halde  beklediğim kadar yazı bulamadım. Ama bulduğum yazılarda okuduklarımdan o kadar heycanlandım ki kökü temin  edip  öncelikli olarak deterjan yapmak istedim.......
Hemen İlk hafta sonu bayadır gidemediğim Eminönü'ne   tur düzenledim kendime....
Çünkü benim bulunduğum Anadolu yakasında böyle şeyler bulunmuyor hemde Yusuf''cukla bana bir kaçamak oldu.

martılara simit atma

mısır çarşısı 

 Yeni Cami

                                                             Mehmet efendi kahvecisi 
     

                                                                Eminönü balık ekmek

Gemiye biniyoruz muhakkak martılara simit atarız mısır çarşısı,Yeni cami, Mehmet efendi kahvecisi, Kuruyemiş alırız, şark hanı şöyle bir gezeriz eğer alacaklarımız varsa kürkçü hana çıkarız. Tabiki yemekte yeriz yanımızda balık düşmanı şevval ablamız yoksa Eminönünde balık ekmek yeriz yada şevval varsa meşhur dürümcümüzden döner yer taze sıkılmış meyve suyu içeriz bizim meşhur ali ustadan çiğ köfte alırız ... benim kuzum çok sever oraları ama kalabalık olmamak şartıyla .... kısa bir tur attık alacaklarımızı aldık .

                                                                 Hasırcılar caddesi...


Hasırcılar caddesindeki aktarları gezdik pek bulunan bir şey değil çöven kökü ....Bulduğumuz yerlerde fiyat sorduk kilosu 90 tl.. ve 70 tl ye bulduk sorduğumuz üçüncü son yerde 30 tl bulduk kilosunu 300 gram aldık ilk denememiz için. Kökü gördüğümüzde bizim şevval bu odunu mu alacağız diye şaşırdı gerçekten de bildiğimiz odun gibi bir kök ...


ÇÖVEN KÖKÜ SUYU ÇIKARMA......

Eve geldiğimizde internetten çeşitli sitelerden okuduğum gibi yapmaya başladım. Genelde bir kökü üç defa kullanıyorlar bende öyle yatım. öncelikle mutfak tartısıy'la 150 gram ölçtüm eğer tartınız yoksa göz kararı da olabilir hassas ölçü o kadar da önemli değil. Sıcak su dolu bir kabın içine kökleri koyup bir gece beklettim yumuşamış kökümüz gayet kolay doğranabiliyor hemde üzerindeki topraktan arınıyor , mümkün olduğunca küçük parça şeklinde doğrayıp 2 lt. suyun içinde yarım saat kısık ateşte kaynattım , kaynayan kökümüzü iki saat kadar için ağzı kapalı şekilde bekletip tekrar yarım saat kaynatıp tekrar dinlendirip soğutup mümkün olduğunca parçaları geçirmeyecek şekilde cam kavanoza süzdüm . 



Süzdüğümüz  çöven köklerinin tanelerini yeniden iki litre suyun içine koyup yarım saat kaynatıp iki saat  kadar bekletip tekrardan  yarım saat kısık ateşte kaynatıp  bekletip soğuyunca önce kaynattığımız suyun içine süzüyoruz.
Aynı kökü üçüncü kere kaynatıyoruz.  Kökleri yeniden  2 lt den biraz az suya ekleyip yarım saat kaynatıyoruz ağzı kapalı şekilde bir gece bekletip tekrar  yarım saat kaynatıp  iki saat bekletip tekrar yarım saat kaynatıyoruz bekleyip soğuyan kökümüzü süzüp önceki sularımızın üzerine ekliyoruz . üç sefer  de  kaynama ve buharlaşma sırasında suları azaldığı için ortalama  5 lt  suyumuz oluyor .. 

Bu bizim hammaddemiz bundan sonra denemelerimizi bu suyu kullanarak uygulayacağız .. Sabun, Şampuan, Helva, Kerebiç köpüğü   bakalım sırada ne var  gelişmeleri burada sizinle paylaşacağım...

ÇÖVEN KÖKÜNDEN ..... DOĞAL SABUN ... DETERJAN ... HELVA YAPALIM.......


çöven kökü 

Çöven kökü yine mevlanın mucizesi...
Kökü ve dalları, suyu sabun katılmış gibi köpürten, kir temizleyici bir bitki, sabun otu, helvacı kökü (Saponaria officinalis)deniliyor  . Benim kimysal dan uzak durmak isteyen tarafımın  araştırma sonucu çöven kökünden sedefe, egzamaya kadar sivilceli ciltlere faydalı bir ürün olduğunu öğrendim...

     Kerebiç  tatlısı çöven kreması içinde
                                                        
                                                                
Ayrıca tüm ev temizlik işlerinde ve hatta şampuan ve el yıkamakta  kulanıldığını. Anadolu da yüz yıllardır kadınların Çöven kökünün kaynatılmasıyla çıkan sudan çamaşırlarını yıkadığını ve mersinde yörsel  kerebiç adı verilen kurabiyenin yanına beyez köpüğümsü kremşanti benzeri helvanın hammaddesi olarak kullanıldığı  ve değişik yörelerde ki helva ve tatlılarda  ve özellikle tahin helvasında mutlaka kullanılıyor . 


                                                                          çöven çiçeği 

Bütün bunların yanı sıra, ilâç yapımında ve altın ağartmada da kullanılıyor. 


                                                                      Tahin helvası 


Helva, peynir, likör, dondurma, ilaç, sabun, deterjan, yangın söndürücü yapımında katkı maddesi olarak kullanılıyor.




Sağlık içinde köklerinin ve dallarının kaynatılmasıyla İdrar söktürür, terletir, ateşi düşürür, vücuda rahatlık verir, kusturur ve balgam söktürür, cilt hastalıklarında da faydası olduğunu öğrendim.


çöven kökü 

Doğu Anadolu’da Van Gölü çevresindeki ilçe ve köylerde; İç Batı Anadolu’da Konya-Beyşehir, Isparta, Burdur, Uşak ve Elmalı civarında; Orta Anadolu’da Çorum, Çankırı, Ankara-Keskin, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Niğde-Bor’da yetişiyor. Dünyada yılda ortalama bin ton toplanan çövenin 500 tondan fazlası sadece Van yöresinden çıkıyor ancak buradan toplanan çöveni dünyada sadece İsrail ve ABD işliyor. Bu iki ülke, Türkiye de dahil olmak üzere, talepte bulunan bütün ülkelere çöven kökünü işleme sonuncu çıkan ‘saponin’ maddesini satıyor. Yine Amerika ve İsrail  işin kaymağını yiğiyor . Kalkınmakta olan ülkemizde Çöven kökünü işlenebilecek bir tesisin kuruması madem Van'da bu kadar çıkarılıyorsa  orda ki kardeşlerimize iş olanağı sağlanması ne güzel olurdu bu benim nacizane tavsiyem.  Ben sadece alternatif deterjan  arıyordum karşıma o kadar şey çıktıki çöven köküyle ilgili bunları  sizinle paylaşmak istedim. Bundan sonra denemelerimi  ve tecburelermi sizlere yazacağım. Gelsin bakalım sabunlar şampuanlar tatlılar.....  



Bununla ilgili; 
 
youtube videoları izleyebilirsiniz https://www.youtube.com/watch?v=4myHIhpAkGc
                                                   https://www.youtube.com/watch?v=OoEC2Po7eAA







3 Kasım 2015 Salı

HAMSİLİ PİLAV......





İlk denemelerinden birini daha yapıyorum hamsili pilav . Mezgit dışımda  pek balık sevmem ama birkaç kere yediğim hamsili pilavı sevdim  ablam da baktım  hamsi alıp ayıtlamış her şey hazır  gel bunu hamsili pilav yapalım dedim ve kolları sıvadık hemencecik yapıverdik ,  Korktuğum gibi zor değilmiş bundan sonra sık sık yapmayı düşünüyorum.  


Malzemeler 

  • 1,5 kilo Hamsi
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 2 adet soğan 
  • Yarım demet maydonaz
  • kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • Mısır unu
  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Çay kaşığı kuru nane
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ 



Öncelikle hamsileri temizleyip kılçıkları ve kafaları alınıp yıkanır.  Böylece hamsimiz hazır vaziyette olur. 





Kabımızı alıp her tarafını yağlıyoruz . Temizleyip yıkayıp süzdürdüğümüz  hamsilerin dış kısmını mısır ununa bulayıp pişireceğimiz kabın yan duvarlarından taşırarak  ortaya doğru diziyoruz .






Öte yandan İç pilavı yapmaya başlıyoruz. Tavaya yağın içine soğanı koyup pembeleşince içine pirinci fıstığı, üzümü, tuzu ve iki bardak suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Pişen pilavı ocaktan alıp tarcın, baharat, nane ve maydanoz ekleyip karıştırıyoruz.









Pişen iç pilavı tavaya dizdiğimiz hamsilerin üzerine döküyoruz yanlardan başlayarak hamsileri kapatıyoruz ocakta yada fırında  arkası önü kızarana kadar pişiriyoruz.  Afiyet olsun....









EV YAPIMI ORGANİK ÜZÜM SİRKESİ YAPTIM ......








Çok  İstememe rağmen  hiç deneme fırsatım olmamıştı sirkeyi ...  Balkonumuzdaki  siyah kokulu üzümlerden yapmaya karar verdim . Üzümleri güzelce yıkadım tanelerini ayırdım tanelerinin suyunu sıktım üzümün suyunu daha sonra tatlı yapmak için dondurucuya kaldırdım, kalan posasının üç katı kadar su koyup cam bir kapta   ağzını kapamadan 15 gün kadar ışık görmeyen bir yerde beklettim.  





Bekleyen sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka oluşuyor . Posaları  süzdüğüm sirkenin  içine bir dilim kadar  ekmek parçalası koyup 15 gün daha beklettim daha sonra  tekrar süzdüm   cam bir kapta bekletiyorum özellikler asitli olduğu için çam kapta muhafaza etmek önemliymiş.  Sirke ne kadar beklerse o kadar güzel oluyormuş. İşte ev yapımı tamamen organik sirke......  Sirkemiz oldu inanın o  kadar lezzetli  oldu ki bardağa koyup  içebilirsiniz bile...


7 Ekim 2015 Çarşamba

ÇITIR SODALI BÖREK



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim...... 


Malum geçen hafta  kurban bayramıydı  etle uğraşma misafir derken evden çıkamadık yapamadığımız bayram gezmelerini bu haftaya bıraktık, cumartesi günü halamıza gittik . Sağolsun Bahar ve Hala bizi çok güzel ağırladı dolmalar, börekler bazlamalar anlıyacağınız  halacık döktürmüş her gittiğimizde değişik bir şeyler yapan haladan  bu seferde  sodalı çıtır börek tarifini aldık . Az malzemeyle harika çıtır çıtır bir börek ....Yedim çok begendim hemen sizlerle de paylaşmak istedim...

MALZEMELER

  • 4 Su bardağı un 
  • 1 şişe soda
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket yaş maya
  • yeteri kadar tuz. 
  •  1 yumurta sarısı (üzeri için )
  • tereyağ veya margarin (hamurun arasına sürmek için)
  • susam
  • Peynir ,maydanoz
YAPILIŞI

Hamuru yapmakla başlıyoruz malum yoğurduktan sonra biraz beklememiz hamurun açılması açısından bize kolaylık sağlayacak. Unun ortasında açıp maya , sıvı yağ, tuz,  maden suyu ekleyip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz. Öte yandan peynir maydanoz  hazırlıyoruz ama başka bir harç isterseniz kıyma, patates sucuk peynir domates  arzuya göre seçip koyabilirsiniz. Bekleyen hamuru 16 eşit parçaya bölüp tepsi büyüklüğünde açıyoruz yağladığımız tepsiye ilk hamurunu yerleştirip her kata yağ sürüyoruz sekizinci  katta araya hazırladığımız harcı koyup aynı şekilde her kata yağ sürüp diğer sekiz yufkayı da  yerleştiriyoruz  en üstüne yumurta sürüp susam döküyoruz. kesip fırınlıyoruz.... 180 derece fırında kızarana kadar  pişiriyoruz... Fırından çıkan çıtır çıtır böreği Afiyet le yiyoruz...

30 Eylül 2015 Çarşamba

GEZMELER GEZMELER, DONDURMACI YAŞAR USTA







Ben pek dondurma sevmem yersem de limon ve orman meyveli olanları tercih ederim. Çocuklar sevdikleri için dondurucuda hep vardır ama,  ''hala bunlar aynı traş köpüğü gibi ''der Ahmet  gerçekten de öyle hazır dondurmaların hiç lezzeti yok . Bir kaç yıl önce bizim gurme çocuklar beni yaşar ustaya götürdüler  bende giderken pek lezzetli bir şey beklemiyordum hatta bana çok azalın dedim, gittik sıra varmış bekledik aldık burada special dondurmalar oluyormuş her gün değişik dondurma bende kivili dondurma aldım o da ne sanki gerçek kivi yiyormuşum gibi ..... o günden sonra oranın müdavimi oldum. 





Yaşar Usta’nın menüsünde nardan, karpuza, kaymaktan, gül ve fıstıklı çikolataya dek birçok seçeneği bulmak mümkün!
Gurmelerden tam not alma ayrıcalığına sahip yegane isimlerden biri olan Yaşar Usta, başta Bostancı merkez olmak üzere 4.Levent ve Ayvalık Sarımsaklı Plajında bulunan şubeleri bulunuyormuş . O günden sonra çocuklarla fırsat buldukça ordayız , son gidişimizde çocuklara bu böyle olmayacak  bayilik alalım biz satalım istediğimiz zaman yeriz dedim....  :) neden olmasın....... 

29 Eylül 2015 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI



DERİN DONDURUCU  TERCİHİ....

Aylarca araştırmalarım sonucu bir çekmeceli dondurucu alabildim. Bu araştırmalarımda  onlar hakkında öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum çünkü bu süreçte kullanıcı yorumları bana çok yardımcı oldu . İki çeşit dondurucu şekli var birincisi  yatay  üsten kapaklı diğeri bildiğimiz buzdolapları gibi uzun ve içinde  3 çekmece 5 çekmece ve 7 çekmece  modelleri mevcut, Onlarca değişik marka ve  model var. Çekmeceli modeli fazla yer kaplamıyor ve içindekiler  düzenli olduğu için kolay alabiliyorsunuz. Ama üsten kapaklı dondurucuya koyduğunuz yiyecekler üst üste oluyor altta ki bir paketi çıkartırken  üsttekileri çıkarmak lazım ve içinde ne var ne yok görmek zor oluyor, ama onunda avantajları var mesela kocaman bir kemik yada büyük bir parçayı koymanız mümkün anlayacağınız tercih kişiye özel bence köyde yaşayanlar, peynir, et vs için yatay dondurucuyu seçebilir. Ben çekmeceli modeli tercih ettim . Enerji tüketimi de önemli A sınıfı enerji tüketimi  yapanı almanızı öneririm yoksa bir hayli yüksek fatura ödemesi yaparsınız. Ayrıca A sınıfı almakla da kalmayıp  dondurucuyu sıcak olmayan bir ortamda bulundurmanız  lazımmış yoksa A sınıfı olan dolabınız C sınıfı elektrik yakıyormuş. Bunları öğrendikten sonra tam almak üzereyken bir şey daha öğrendim bu dondurucuların bir normal birde no-frost  modelleri varmış normal dondurucuların çekmecelerinin altında ki borularla soğutuluyor ve bu dondurucular karlanma yapıyormuş no-frost dondurucular  da gözle görülen borular yok sadece raflar ve çekmeceler mevcut ve karlanma sorunu yok aralarına büyüklüklerine göre  100-300  tl arası fiyat farkı var bende almışken iyi bir şey alayım dedim tabi no-frost olanı aldım.  Sonuçta seçeneklerimi üç marka ve modele indirdim ve araştırmalarım sonuncu arkadaşım Aslı'nında tavsiyesiyle Electrolux marka   6 çekmeceli no-frost modelini aldım . İnşallah tercihim iyidir, bunu ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.  Tabi ki de bu dolabı  doldurmak gerek içine koyduğum yiyecekleri  ne şekilde koyduğum tavsiyelerim yanılgılarımı ilerleyen günlerde sizle paylaşacağım....

MELEMEN 


Melemeni kim sevmez   özellikle biz  kahvaltıda  yazları yemeyi çok severiz. Ama kışın aynı lezzeti bulamıyoruz domatesler saman gibi domatesten başka her şeye benziyor biberler de ona keza. Komşannemin bir lafı vardır yazın artığı kışın katığı diye  bizde yazdan kışın hazırlığına başladık inşallah ....  ilk olarak kış için bol miktarda  melemen yaptım.  Hepsini teksefer de yapmadım markete pazara gittikçe üç kilo beş kilo domates alıp azar azar bir hayli  melemenlik yaptım....
  • Yeşil biber
  • Domates 
  • Tuz, yağ
Normalde melemen   yapar gibi yagı koyuyoruz tenceremize içine  biberlerimizi  ekleyip kavuruyoruz içine soyup küçük küçük doğradığımız  domatesleri ve tuz ekleyip domateslerin diriliği geçene kadar ocakta tutuyoruz altını kapatıp soğuyan melemenleri ben tupperwarenin buzluğa giren antartikalarına eşit birşekilde boşaltıp dondurdum, donan melemenleri kaplardan çıkarıp poşetlere koyup dolapta öyle muhafaza ediyorum... Dikdötrgen olarak şekillendiği için dolapta fazla yerde kaplamıyor...


Antartika 400 ml.

FASULYE 


  • Yeşil fasulye 
  • Domates

Fasulyelerinizi  ayıklayıp yıkayıp suyunu süzüp  tenceremize alıyoruz.Fasulye ye domatesi ekliyoruz. Ben  bir kilo fasulyeye iki orta boy domates rendeliyorum siz de  fasulye miktarınıza göre domatesi ayarlayabilirsiniz. Fasulyelerin rengi dönene kadar kısık ateşte 5-10 dakika kavuruyoruz. Altını kapattıp soğuttugumuz fasulyeleri istediğimiz miktarda buzdolabı poşetlerine koyup  kışın yemek için dolabımıza yerleştiriyoruz.......

BARBUNYA


  • Barbunya 

Ayıkladığımız barbunyaları yıkamadan  ivedi bir şekilde poşetleyip dolaba kaldırıyoruz. Yıkamamamız ve acele etmemizin sebebi barbunyaların kararmasını önlemek . 




BALLI SUSAM



Size kolay bir kahvaltılık tarifi vermek istiyorum. Susam, bal ve ceviz üçlüsü :)

MALZEMELER


  • 1 kase  bal
  • Yarım çay bardağı susam
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz

YAPILIŞI

 Susamlar rengi dönene kadar  kavuruyoruz.  Balın içine kavurduğunuz susamı  ve cevizi ekleyip 
 balla servis yapıyoruz afiyet olsun. 

28 Mayıs 2015 Perşembe

ÇİLEK JÖLELİ PRENSES TATLI



Hafta sonu Ahretliğim Ayşe'ye gidecekdik  vaktim olmadığı için hemen yapılabilen bir tatlı yapmayı düşümdüm. Uzun zamandır değişik bir şey denemesi yapmamıştım, malum çilek zamanı  çilekli  hafif birşey yapmak istedim. Ne zamandır aklımda tasarladığım tam yaz günleri için serin ve hafif bir tatlıyı yaptım . Elimde de TUPPERWARE'nin mucizevi kalıbı PRENSES TACI olunca ortaya  çıkan görsellik harika oldu. Genelde salatalarda kullandığım kalıbı daha çok tatlılarda kullanmaya karar verdim.  Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.  


MALZEMELER 

- Jöle
- Çilek
- Kedi dili bisküvi 
- 1 çay bardağı şekerli süt

MUHALLEBİ MALZEMELERİ 

- 3,5 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti 

YAPILIŞI

İlk önce  jöleyi yapmakla başlayalım. Ben helal sertifikalı kentonun bitkisel jölesini kullandım çünkü jelatin çok şüpheli birşey hayvansal jel kullanıldımı hangi hayvanın jelatini kullanıldı diye şüpheye düşmektensen garantili tamamen bitkisel bide helal sertifikalı kullanmanızı tavsiye ederim. 


jöleyi kutunun üzerindeki tarife göre yapıyorsunuz . Kalıbınızı suyla ıslatıp içindeki fazla suyu döküp hazırladığınız jöleyi kalıba boşaltıyorsunuz. Kalıba döktüğünüzde su gibi olan jölenın biraz katılaşmasını bekliyorsunuz isterseniz bu sürenin kısalması için buzdolabında bekletebiliriz. Katlaşan jölenin üzerine yıkayıp suyunu süzdüğümüz çilekleri  keserek istediğiniz şekilde ve miktarda jölenin üzerine  döşüyoruz. Bu esnada dikkat etmemiz gereken jölenin sıvı olmaması çünkü sıvı olursa çilekler dibine iner istediğiniz şekilde jölenin içinde durmaz.  Muhallebi malzemelerini krem şanti hariç koyu bir kıvamda bişiriyoruz . Muhallebi ılıyınca içine toz kremşantiyi ekleyip soğutuyoruz. Soğuyan muhallebiyi jölenin üzerine döküyoruz. En üstünede kedi dili bisküviyi şekerli süte batrıp diziyoruz.  İsterseniz muhallebi hazırlama vaktiniz yoksa, vanilyalı pudingi  üzerinde yazan süt miltarından 1 bardak eksik olarak  pişirip ılıyınca içine 1 tatlı kaşığı tereyağ ekleyip çırpıp bunu kullanabilirsiniz. Şimdiden yapanlara afiyet olsun  ...........

19 Mart 2015 Perşembe

ELMALI KURABİYELER






Beyza' nın tariflerini yayınlamıştım daha önce, aslında kara kuzum şevval'inde bir sürü tarifleri var hep yapıyor resmini çekmeden tüketiyorduk artık yeter dedik  ve şevval'li tariflerimizin ilkini yayınlıyorum. Hep yaptığımız  bir tarif  ama denerseniz göreceksiniz minik olması  sebebiyle yemesi de çok zevkli . Şevval eline sağlık  yapanlara afiyet olsun.....



MİNİ ELMALI KURABİYELER 

Hamur Malzemeleri 

* 3 Su bardağı un
* 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 1 şeker kaşığı kabartma tozu
* 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
* 1 kahve fincanı pudra şekeri 

İç Malzemeleri 

*  3 Orta boy elma rendesi 
*  1 tatlı kaşığı tarçın 
*  1 küçük boy çay bardağı şeker
*  1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)


Yapılışı   





Rendelenen elmalar tarçın ve şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca isterseniz ceviz ekleyebilirsiniz. Hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp azar azar un ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.




Hamuru parçalara bölüyoruz ve bir merdane yardımıyla açıyoruz .



 Açtığımız hamuru , yuvarlak bir şekilde kesiyoruz, ben tencere kapağı kullanıyorum . Elde ettiğimiz yuvarlak parçayı altı borçaya bölüp iç harcı koyup sarıyoruz.




170 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Henüz soğumadan üzerine pudra şekerine buluyoruz .  Afiyet olsun....






















17 Şubat 2015 Salı

HAŞHAŞLI KREM ŞANTİLİ PAMUK KEK




Geçen hafta sonu  bir sürpriz yapıp eski iş yerimden dostum, kardeşim Şeyda' yı ziyaret ettik. Hem doğum günü çok yaklaşmıştı hem de Yusuf abilerini çok görmek istedi.   şeyda'cım  gitmeden hemen önce haber vermeme  rağmen ben gidene kadar bir sürü şey hazırlamış. Pamuk kek te yapmış  yumuşacık adı gibi pamuk  hemen tarifini aldım ve  denedim benim kek te  şeyda da yediğim gibi çok harika oldu.  Denenmiş ve beğenilmiş  bir tarif  daha yapın derim......


MALZEMELER
- 3 Yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- Vanilya
- Kabartma tozu
- 1 çay kaşığı silme karbonat
- 1 paket kremşanti
- 2 su bardağı un
- limon ve portakal rendesi
- 1 fincan haşhaş


YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri çırp süt, yağ, kremşanti, limon portakal rendesi, haşhaşı (haşhaşı ben bir fincandan az koydum ) ekle karıştır  elenmiş un, kabartma tozu, vanilya, karbonatı  kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp hepsini birleştir.  Kalıbı yağlayıp kek karışımını döküyoruz. önce 200 derecede 20 dakika sonra 180 derecede pişiriyoruz.  Klasik kürdan testi yapıp pişip pişmediğine bakıp alıyoruz.






Tarif için teşekkürler.....