Bumerang - Yazarkafe

21 Kasım 2016 Pazartesi

EVDE ORGANİK NOHUT SUYU İLE YOĞURT MAYALAMA. MUCİZE BULUŞ.


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Buluş diyorum ama yüzyıllardır atalarımız nohuttan mayalamada faydalanmışlar yani benim buluşum değil, sadece denemelerim sonucu elde ettiğim mükemmel sonuç. 

Tüketici toplumu olmamız ve şehirlerde yaşamamız doğal ürünlere ve süte ulaşmamızı zorlaştırdı, yada benim gibi süt bulup yoğurt mayalan annesinin yoğurduna ekşi diye yemeyip bal gibi, ekşimeyen tadı güzel hazır yoğurtları tercih etti, ama zamanla geçte olsa bilinçlendik, hazır yoğurtların sadece damaklara hitap ettiğini yediğimizde bünyemize bir faydası olmadığını öğrendiğimden beri hazır yoğurt yememek için hem yoğurdumu kendim mayalamaya çalışıyor hemde evde o hazır yoğurtların lezzetini tutturmaya çalışıyorum. Daha önce yoğurt mayalama adına çok denemelerde bulundum ama bu defa oldu galiba hemde o kadar kolay oldu ki, internette yine gezinirken veganların ( Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmektedir.) sitelerini gezerken yumurta yerine alternatif olarak haşlanmış nohut suyu kullandıklarını öğrendim bir kaç sitede de yoğurt mayalanabileceğini okudum bende daha önce nohutla sütü mayalamıştım çokta güzel olmuştu ama istediğim kıvam ve tad olmamıştı şimdi de nohut suyuyla mayalayabilirim neden olmasın dedim hemen yarım bardak sütle denedim, sonucu sabırsızlıkla bekledim sütüm mayalanmıştı  hemen bu  mayayla yarım kiloluk bir şişeyi mayaladım  taş gibi şişeyi yan tuttuğum da bile dağılmayan ve tadı harika bir yoğurdum oldu. Hemen maya dağıtımına başladım ilk Elif'ciğe verdim annesi artık bu mayayla yoğurtlarını mayalayacak yakınlardaysanız size de verebilirim yada bu kolay yöntemle sizde kolayca mayalayabilirsiniz  





MALZEMELER

  • Bir bardak süt (kutu sütü olmayacak)
  • Bir çorba kaşığı nohut suyu

YAPILIŞI 

İlk olarak nohut suyunu nasıl elde ediyoruz onu anlatayım sizlere;
Nohutu bir gün önceden  ıslatıyoruz ve haşlıyoruz bu haşlanan nohutları suyunun  içinden çıkarmadan soğutuyoruz işte mayamız bu su.Ben farklı şeyler denemek daha sonra kullanmak içiniçin nuhut suyunun bir kısmını buzluğa koyup sakladım. 
Isıttığımız süte ne kaynar olacak nede soğuk elimizle bakıp yeterli sıcaklığı elde ettiğimiz de bir kaşık nohut suyu ekleyip karıştırıp ılık bir ortamda mayalanmasını sağlıyoruz.  Ben kaloriferin üzerinde ortalama dört beş saatte tuttum taş gibi bir yoğurt elde ettim. Sizde ister havluya sarıp, ister fırına koyup yada benim  kaloriferin üzerinde mayalayabilirsiniz. Afiyet şifa olsun...

Elif'in notu : Nohut suyu ile mayalamaktan çok memnun kaldım. Hatta nohut  sularını derin dondurucuda muhafaza ederek mayam bittikçe  kullanıyorum...

18 Kasım 2016 Cuma

KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN KOMPOSTO


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Asmamızda ki üzümleri topadıktan sonra  onlardan kış için  konserve yapmıştım, birkaç salkım üzümüde daha olmadığı için asmada bırakmıştım,  hafta sonu o kalan üzümleri de topladık  birazını yedik kalan üzümleri de değerlendirmek için  evde olan çekirdeksiz üzümleri de ekleyerek komposto yaptım. 

                       KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN KONSERVE TARİFİNE BURADAN BAKABİLİRSİNİZ.

MALZEMELER
  • 650 gram Laz üzümü
  • 250 gram çekirdeksiz üzüm
  • 3 lt su
  • 1 su bardağı şeker

YAPILIŞI


Üzümleri yıkayıp süzüp tenceremize alıyoruz 




















Üzerine suyu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.


Kaynayınca içine şekerini ekliyoruz şeker ilavesi sizin damak zevkinize kalmış az veya çok olabilir.
Üzümleri süzgeçten geçiriyoruz. 

Hoşafımız hazır. Afiyet olsun....

16 Kasım 2016 Çarşamba

PASTIRMALI MADIMAK YEMEĞİ,


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Şarkılara konu olan madımak yemeği yaptım. Geçenlerde sizinle paylaştığım Yenikapı sivas tanıtım günlerine gittiğimde hemen hemen her stantta kurutulmuş madımak görmek mümkündü. Sivasın meşhur otu Anadolu'nun değişik yerlerinde toplanıp bazen çiğ olarak salatalarda bazen bir börek ve gözleme olarak yada yemek olarak yapılır. Markette gezerken madımak konservesini gördüğüm de hemen bir şişe aldım bir kısmını yemek olarak yapmaya karar verdim bir kısmını da gözlemede kullanmayı tasarladım. Şimdi sizlerle ilk olarak paylaştığım pastırmalı madımak yemeğini ilk fırsatta da yapınca gözlemeyi paylaşacağım. 

MALZEMELER
  • 400 gr madımak konservesi
  • 100 gr pastırma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • Tuz, su, karabiber, yağ, 

ÜZERİ İÇİN

  • Sarımsaklı yoğurt

YAPILIŞI


Madımak konservesini çok tuzlu olduğu için bol suda yıkıyoruz ve süzüp elimizle hafif sıkıyoruz. 

Bir tencerede yağı kızdırıp içine soğanları atın ve kavurun, salçaları ekleyip kavurmaya devam edin, Kavurulan soğanlara ve salçaya pastırmaları ekleyin, pastırmaları soğanlarla birlikte bir iki kez çevirin,

                  


Üzerine yıkadığımız madımak otlarını tuzu ve karabiberi, ekleyip karıştırıp birkaç dakika sonra üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyun kapağını kapalı şekilde pişirmeye devam edip, ortalama yirmi dakika kadar pişirip, ocağın altını kapatın ilk sıcaklığı geçtikten sonra yemeğe hazır.

Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın. Afiyet şifa olsun.

BAYKUŞ KURABİYE


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......




Boncuk kızım, adaşım Elif bir yaşında, doğduğu günden beri neşemiz oldu onu bir kaç gün görmeyelim inanın özlüyoruz. Elif'imiz çok mutlu bir bebek, parkta, bahçede nereye gitse hemen kendini farkkettirir, sevdirir kendini herkese . Aramıza katılalı bir sene oluvermiş, doğum günü geldi çattı annesi bu ilk doğum günün de çok heycanlı , hevesli hevesli haftalar önceden hazırlıklara başladı . Kuzuma ne yapsam derken benim şekilli kurabiyelerimden yapmak geldi aklıma, Çilekli turta da olabilir derken Ayşe'yle internette gezinirken minik pastalardan gördük onu da yapalım dedik.. kuzumuza ne yapsak az tabi insan bir başladı mı duramıyor. Elif 'cik iyki doğdun mevlam yüzündeki gülüşü ömrün boyunca daim etsin, seni seviyoruz.

           
                           
                               AYICIKLI KURABİYE TARİFİNE BURADAN BAKABİLİRSİNİZ


                            ÇİLEKLİ TURTA KEK TARİFİNE BURADAN BAKABİLİRSİNİZ

         DANKEK LOKMALIKLA LOKMALIK PASTALAR TARİFİ İLERLEYEN GÜNLERDE .

BAYKUŞ KURABİYE

MALZEMELER

  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un
  • 2 yemek kaşığı Kaao
  • Damla çikolata
  • Yumurta akı (yapıştırmak için)


YAPILIŞI




















Yağla pudra şekeri karıştırılır içine bir 


yemek kaşıgı sıvı yağda eklenir bu karışıma un, 

nişasta ve kabartma tozu eklenerek kulak memesi kıvamında yoğrulur un aldığı kadar kullanıyoruz ortalama üç bardak kadar. 







Hamurumuz hazır şimdi Baykuş şeklini verilmesine geçelim.


                                       











Hamuru ben Tupperwarenin sihirli merdanesiyle açtım yanlardaki aparatı sayesinde kurabiyelerinizin kalınlığı aynı oluyor gerçekten ismi gibi sihirli . Kurabiyelerimizin kalınlığının aynı olması pişme esnasında bazı yerlerinin pişip bazı yerlerinin yanmasını engellemek açısından önemli.



İki adet yağlı kağıt arasında hamuru açıyoruz.                         















Açtığımız hamuru bir bardak yardımıyla kesiyoruz. Bu baykuşumuzun gövdesi olacak.






Kestiğimiz yuvarlakların üst  kısmını tekrar bardakla kesiyoruz şimdide baykuşumuzun kulakları oluştu.


 Bardakla yuvarlakların yanlarına iz yapıyoruz.  Alt tarafa da çatalla bastırıp ayaklarını yapıyoruz.

Hamurdan iki minik yuvarlak yapıyoruz yumurta akıyla yapıştırıp üzerine  damla çikolata yerleştiriyoruz gözlerimiz  tamam , Burnu için de bademe yumurta akı sürüp gözlerinin ortasına yerleştiyoruz. Baykuşumuz hazır.
Bu aşamada kurabiyelere bizim yaptığımız gibi tahta çubuklar takıp yada çubuksuz pişirebilirsiniz.

 160 derece fırında 20-25 dk. kontrollü pişiriyoruz.


9 Kasım 2016 Çarşamba

FIRINDA MÜCVER DEĞİŞİK BİR TAT.......


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......



Hamileliğimin yedinci ayından itibaren insüline başladım, sıkı bir diyet şunu yeme bunu yeme ara öğünler derken sabahları kahvaltıda içli köfte kızartmaları bitti tabi duruma uygun yiyecekler yapmaya, araştırmaya başladım fırında mücverlede bu dönemde tanıştım değişik çeşitlerini denemiştim o zamanlar bayadır da yapmıyorum bu gün ne pişirsem diye düşünürken evde neler var dedim kendi kendime, kabaklar geldi aklıma havuç ta var, mücver yapmaya karar verdim,  eve gidince taze soğan olmadığını fark ettim onunda çaresini yan komşumuz Hatice ablanın saksıya ektiği pırasalardan  almakla buldum nede olsa  pırasada soğangillerden :).  Mücver değişik sebzelerden ve farklı yollardan yapılan  bir tarif ama nedense bizim aklımıza mücver denince hep kabak gelir bende  mücver çeşitlerini denedikçe sizlerle bloğumda paylaşacağım. 

8 Kasım 2016 Salı

CİMCİK MANTISI, TATAR HAMURU, YALANCI MANTI, KARE ERİŞTE,

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......



Kütahya'da Cimcik Mantısı, Kastamonu'da Tatar Hamuru bir başka yerde Yalancı Mantı bizim de kare erişte diye adlandırdığımız ve çok severek yediğimiz minnak erişteler.

Erişte keserken mutlaka bir kısmını minik kareler şeklinde keserim . Bu minnak hamurları bazen makarna gibi, bazen yeşil mercimeğin için de bazen yoğurt çorbası yaparken yada şimdi tarifini vereceğim şekliyle kullanırım. Bu sefer de fazla yaptığım mantı hamurunun kalanından kesip taze teze pişirdim ve hazır yapmışken tarifini sizlerle paylaşayım istedim, tazesi de oldukça lezzetli oluyor. Henüz bu erişteler le tanışmadıysanız hayatınıza en yakın zaman da sokmanızı öneririm. Şimdiden afiyet şifa olsun.......



HAMUR MALZEMESİ
  • 4 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Bir tutam tuz
  • Aldığı kadar su
ÜZERİ İÇİN MALZEME 
  • 250 gr dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1tatlı kaşığı domates salçası
  • 1tatlı kaşığı biber salçası
  • iki yemek kaşığı sıvı yağ, 
  • Karabiber
  • Tuz
SOS MALZEMESİ
  • Sarımsak
  • yoğur 

YAPILIŞI 

Una, tuz ve yumurta ilave edilip, azar azar su ilavesiyle sert bir hamur yoğurulur. 

Hamurun üzeri kapatılıp dinlenmeye bırakılır. 
Yağın içinde soğan bir çevrilir içine kıyma konup karıştırarak kavrulur pişince içine salçası ve baharatları eklenip bir peş dakika daha kavrulur üzeri için kıymalı harcımız hazır. 

Hamuru açılır ve uzunlamasına şeritler kesilir bu şeritler ufak kareler halinde tekrar kesilir.


Açtıp kestiğimiz erişteleri kurutabileceğimiz gibi arzu ederseniz bu şekilde hemen pişirebilirsiniz.


Tuzlu suda haşlayıp isterseniz tamanen süzüp isterseniz biraz sulu şekilde servis yapacağınız tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurdunu ve kıymalı harcınızı eklediniz mi yemeğe hazır.Afiyet olsun ...