Bumerang - Yazarkafe

4 Mart 2016 Cuma

SÜTLÜ DOMATES ÇORBASI

Kim sevmez domates çorbasını dumanı üstünde birde kaşar eklediniz mi tadından yenmez.. Bende çok severim hem yapımı kolay hem besleyici .... Yazdan dondurucuya koyduğum domates rendelerinden yapıyorum böylece kışında sağlıklı ve tadı oldukça güzel çorba yemiş oluyoruz ... Yusuf da sevdiği için sık sık yapıyorum. Bu çorbayı yediğinizde hazır domates çorbalarının yüzüne bile bakmazsınız.. Afiyet olsun



Malzemeler

  • 4 Çorba kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 adet orta boy domates
  • 1 su bardağı süt
  • Tereyağı ,
  • tuz, karabiber
  • Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı

Unu ve yağı unun kokusu gidene kadar kavurup içine salçayı ekleyip onuda yeterince kavuruyoruz rendelediğimiz domatesleri de ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz benin gibi yazdan hazırladığınız domatesleri de kullanabilrisiniz, su da ekleyip karıştırarak 15 dakika kadar pişiriyoruz son olarak sütünü ekleyip 5 dakika daha kaynatıp tuzunu biberini ekleyip üzerine kaşar peyniri rendesiyle servis yapıyoruz ... İsterseniz kızarmış ekmekle de servis yapabilirsiniz.

1 Mart 2016 Salı

DOĞAL SÜT BULMA VE SAKLAMA......

Uzun zamandır kendi yoğurdumu kendim yapıyor ve oğluşuma doğal süt içirmeye çalışıyorum ama İstanbul şartlarında doğal süt bulmak çok zor bende bulamadığımda marketlerde satılan günlük sütlerden almak zorunda kalıyordum. Nette gezinirken İstanbul'a çok yakın ömerlide bir çiftliğin haftanın belli günlerinde istanbul'a hiç bir ücret almadan çiğ süt dağıtımı yaptığını öğrendim denemek için aldım o günden beri oradan süt temin ediyorum ayrıca aynı çiftliğin kandıra da tavuk çiftliği de mevcut gezen tavuklardan yani anlıyacağınız şimdilik süt ve yumurta işini burdan çözdüm gibi ayrıca tereyağı da nefis gelişmeleri sizlerle paylaşırım.


Sütü buldum ama beş kilo aldığım sütü bir kısmını yoğurt yapıyordum kalanını bir kaç gün içinde tüketmek gerekli bu sütü uzun süre saklayamıyodum artık evde kutu sütü de bulundurmak istemiyordum ne yapabilirim diye düşünürken çalışan anneler bilirler çocuğu emzirirken işe gittiğinizde buzdolabında sütünüzü saklayabilirsiniz normal sütüde neden buzluğa koymayalım dedim biraz araştırdım insanlarında fazla sütlerini derin dondurucuda sakladığını öğrendim . Aldığım sütü kaynatıp soğutuyorum Tupperware Antartikalara koyup donduruyorum buzdolabı poşetinne alıyorum.

Süte ihtiyacım olduğunda istediğim kadar çıkartıyorum 15 dakkika kadar kullanıma hazır. Artık süt yok derdine son..

24 Şubat 2016 Çarşamba

ÜÇ KATLI ŞEVVALİN DOĞUM GÜNÜ PASTASI (RULO KATLI, BOLİBONLU, KALPLİ)




Yusufum dan başka beş tane daha yavrum var benim ... Emre'miz ilk göz ağrımız, Ahmet canımın içi huysuz şirinimiz , Beyza pamuk kızımız, Şevval cimcimem asistanın ve son numaramız şuanda üç yaşında olan umutumuz bitanemiz mavişimiz yaramazlıkta sınır tanımayan oğlum benim, mevlam onların yüzünü hep güldürsün ... Onları o kadar seviyorumki anlatamam .... umutun birinci yaş günü pastasını ben yapmıştım ilk kez yaptığımdan mı ne çoçukların değimiyle efsane oldu . Şevval'e de sana da Barbi bebekli pasta yapacağm dedim şevval isyanlarda ben çocukmuyum ( bu arada şevval geçen sene 18'e girdi) o da teyze sen barbili pasta yaparsan ben doğum günüme gelmem dedi ve bende vaz geçip onun isteği üzere köstebek pasta yaptım, Bu senede teyze iki üç katlı pasta deneyelim mi dedi.. ilk defa üç katlı pasta yaptım ve buda ilk olduğundan mı bilmem çok güzel oldu .. Bir gün önce pastayı yaptık ama neyle nasıl süsleyeceğimize bir türlü karar veremedik sağolsun süsleme fikirleride emreden geldi el birliğiyle pastayı kotardık bu iştende yüz akıyla çıktık sırada diğer kuzuların pastaları iyki doğdunuz iyki varsınız iyki sizin halanız ve teyzenizim .







Pandispanya Malzemeleri 

  • 4 yumurta 
  • 1 su bardağı şeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı bugday nişastasi 
  • yarım paket karbartma tozu 
  • vanilya 

Krema Malzemeleri 



  • 1,5 su bardağı süt 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası 
  • 2 yemek kaşığı tereyağ 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 3 adet yumurta sarısı 
  • 1 paket toz krem şanti

ÜZERİ İÇİN 
  • Bolibon 
  • Çakıl çikolata
  • Rulokat
  • Muz (arakatlara koymak için )
  • Kivi (arakatlara koymak için ) 
Ben tüm ölçüleri 2 katı yaptım sizde yaptığınız pastanın büyüklüğüne göre istediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz. Sütün içine vanilya, nişasta, tereyağ, tozşeker, un , yumurta sarısı ekleyip pürüzsüz bir şekilde olana kadar karıştırıp ocağa koyuyoruz. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar pişirip ocaktan alıyoruz soğuttuğumuz muhallebi içine toz kremşantiyi ekleyip mikserler çırpıyoruz. Pastacı kremamız hazır. 

Diğer yandan Pandispanya yapıyoruz . Yumurtayla şekeri çırpıyoruz. Kuru malzemeleri karıştırıp eleyerek çırptığımız yumurtalara katıyoruz. Bu pastanın altını dikdörtgen yaptığım için Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye 3 seferde ince şekilde döktüğüm pandispanyaları pişirdim.
ikinci katın kalıbı 
İkinci katı kalpli silikon tuperware kalıbına dökerek yine 3 seferde pişirdim. 
üçüncü katın kalıbı
Son katıda tepside pişirip kalp kalıp la kestim. Kendi ayarınızda pişirin kek çok pişmiyecek bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz . Soğumaya bırakıyoruz. Kremamız ve pandispanyamız hazır şimdi sıra birleştirmede. 

Pastayı yapacağımız zemine ilk pandispanyayı yerleştirip üzerine pastacı kreması ve tüm yüzeye muz ve kivi döşedim üzerine ince bir tabaka meyveleri örtecek kadar krema sürdüm, üzerine ikinci pandispanyayı yerleştirip aynı şekilde krema, meyveler ve tekrar krema sürüp üçüncü pandispanyayı yerleştirdirdim pastnın dikdöretgen birinci katı oldu bu şekilde.
ikinci kat olan kalp şeklindeki pandispanyayı dikdöretken pastanın ortasına krema meyve pandispanya şeklinde yerleştiriyoruz.

pastamızın üçüncü katını kalp şeklinde ki kalıpla  kestiğimiz pandispanyamızı bu sırayla yerleştiriyoruz. 

Pastanın etrafına ve üzerine ince bir tabaka krema sürdüm . Pastayı bir gün önce yapıp bir gece buzdolabında beklettim. 

Sıra süslemede pastanın ilk dikdörtgen katının ve ikinci kalp katını rulo katlarla çevreledik ve çakıl çikolataları boş olan aralara yerleştirdik üçüncü kalpli katada bolibonla çevirdik . 

Alt dikdörtgen katının rulo katları kırmızı kurdeleyle bağladık. 


Tabi yazısız olmaz evimizin biriciği yazılı levhayı yerleştirdik. 


Seni seviyoruz .... İyki doğdun..... Şevval...

ELMALI KURABİYE ....

Buda ablamın asırlardır yaptığı elmalı kurabiyesi birlikte yaptık ve fotoğrafladık yapanlara afiyet olsun.....


Hamur Malzemeleri 
* 3 Su bardağı un
* 250 gr oda ısısında tereyağı veya margarin
* 1 yemek kaşığı yoğurt
* 1 şeker kaşığı kabartma tozu
* 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
* 1 kahve fincanı pudra şekeri 

İç Malzemeleri 
*  3 Orta boy elma rendesi 
*  1 tatlı kaşığı tarçın 
*  1 küçük boy çay bardağı şeker
*  1 avuç dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Yapılışı   

Rendelenen elmalar tarçın ve şekerle birlikte suyunu çekene kadar pişirip soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca isterseniz ceviz ekleyebilirsiniz.














Hamur malzemelerinin hepsini 

karıştırıp azar azar un ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.



Hamuru parçalara bölüyoruz ve bir merdane yardımıyla açıyoruz


Açtığımız hamuru , yuvarlak bir şekilde kesiyoruz, ben bardak yardımıyla kestim . Elde ettiğimiz yuvarlak parçaları iç harcı koyup istediğimiz şekili veriyoruz. 

170 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Henüz soğumadan üzerine pudra şekerine buluyoruz . Afiyet olsun....

23 Şubat 2016 Salı

UÇ DANTELİ ÖRDÜM

Belki yıllardır elime dantel almamıştım, nişanlı bir tanıdığımızın eksik danteli olduğunu duyunca hemen yapmak için gönüllü oldum. Bir çırpıda bitiverdi uzun süre sonra sonra ne kadar özlemişim dantel örmeyi hem terapi gibi  hemde kızımıza hediye oldu   iyi günlerde kullanması dileğiyle...



18 Şubat 2016 Perşembe

PORTAKALLI CHEESECAKE ....

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......



Bahçemizdeki  portakal ağacımızın mahsülünden bu seferde cheesecake yaptık. Beyza kuzumun limonlu cheesecake den sonra  bunuda Şevva'limle ikimiz yaptık portakallardanmı ne ayrı bir güzel oldu basit hemencecik olabilen bir tarif   en yakın zamanda deneyin derim.



TABAN MALZEMESİ

  • 2 paket burçak bisküvi 
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 

DOLGU MALZEMESİ
  • 2 yumurta
  • 1 küçük paket krema
  • 1 küçük paket labne
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • Portakal kabuğu rendesi 
  • Portakallı jöle 
  • 2 su bardağı portakal suyu 
  • Yarım çay bardağı tozşeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
YAPILIŞI


İki paket bisküviyi rondadan geçirip erittiğimiz tereyağını karıştırıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbın tabanına yayıp buz dolabında diğer malzemeler olana kadar bekletiyoruz.














Diğer taraftan dolgu malzemelerini karıştırıp kalıba döküp fırında 150 derecede ortalama 45 dakika kontrollü şekilde üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.(dolgunun üzeri çatlamaması için fırının tabanına bir kabın içine su koyarsınız)



Üzeri için portakallı jöle yapımı için portakal suyu, şeker ve nişastayı koyulaşıncaya kadar karıştararak pişirin. Kabuğunu soyduğumuz portakalları pişip dolgunun üzerine yerleştirip ılıyan jöleyi döküyoruz en az bir saat buzdolabında bekletip dilimleyerek servis yapıyoruz afiyet olsun..



10 Şubat 2016 Çarşamba

YUMURTALI TOST (FRANSIZ TOSTU)






Biz  ailecek Ana Ocağının müftelasıyız. Geçen haftalarda Ana Ocağı proğramında Zehra Anne  yarışmacılar la Yumurtalı tost (Fransız Tostu ) yaptı tabi bizde hemen denedik. Yusuf böyle şeyler yemeği ve yaparken bana yardım etmeyi çok seviyor oğluşumla beraber  yaptık hem besleyici hemde lezzetli  yaparken,  yerken çok mutlu olduk .Bundan sonra Yusuf'un   hafta sonu sabah kahvaltılarında krebe altarnetif seçeneğimiz oldu.   ..Sizde deneyin derim..

MALZEMELER
  • 6 Dilim Tost Ekmeği 
  • Dilimlenmiş kaşar peyniri 
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

YAPILIŞI 

              
Tost ekmeğinin (ben bol tahıllı ekmek kullandım ) üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri koyup diğer tost ekmeğini koyup üçgen şeklinde kesiyoruz. 
             
Yumurtaları çırpıp içine süt,krema(ben krema yerine kaynamış sütün üzerinde birikmiş kremayı koydum) ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz,
               
 Ekmeklerimizin tamamını  bu karışıma bulayıp  tavamıza koyduğumuz tereyağını kızdırıp ekmeklerimizi arkalı önlü kızartıyoruz.
               
Havlu kağıt üzerine kızaran ekmeklerimizi alıp fazla yağını çektirip servis tabağına alıyoruz. 
Afiyet şifa olsun...