Bumerang - Yazarkafe

25 Ocak 2016 Pazartesi

ÇITIR TAHİNLİ KURABİYELER ....

Her yörenin kendine özgü farklı tatları vardır bizimde yani Akseki yöresinin de   çifte kavrulmuş tahinimiz var.... Genelde Akseki , Konya Bozkır yöresine ait bu tahin normal tahinin tam tesine  kavrulmuş olduğu için koyu renkte ve inanın bu tahini yiyen kavrulmamış susamdan yapılan tahini beğenmiyor... Genelde tenekelerde ve plastik kaplarda satılıyor kullanmadan dibini karıştırmak gerekiyor çünkü dibine çöküyor ve yağı üzerinde  kalıyor o yüzden her alışımızda karıştırıp öyle tüketiyoruz yinede bittikten sonra kabın dibinde kalan  koyu kıvamlı tahin oluyo bunuda biz kurabiye yapıyoruz... Harika çıtır kurabiyeler ....




susam hasatı 





kavrulmuş susamdan yapılmış tahin




satışa sunulan tahinler





Bu sefer her zaman yaptığım tarifin dışında farklı bir tarif vereceğim. Size verdiğim tarif Şennur' dan yıllar önce yemiş çok beğenmiştim geçen gün telefonda konuşurken aklıma geldim istedim ve yaptım tarifini ve resimlerini sizinle paylaşıyorum..






MALZEMELER
  • 350 Gram tahin
  • 1 paket pudra şekeri
  • Yarım bardak sıvı yağ
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 Su bardağı ceviz
  • Aldığı kadar un

Malzemeleri karıştırıp en son unu kontrollü şekilde ekleyip kurabiye kıvamına geldiğinde hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. 180 derece fırında pişirip kurabiyeler pişince pudra şekerine bulayıp servis tabağına alıyoruz.

24 Ocak 2016 Pazar

PATATES PASTASI





Geçen günlerde babamın arkadaşı Dursun abi bize ziyarete geldi sağolsun gelirkende köyde organik olarak  yetiştirdiği patateslerden bol miktarda  getirmiş.Gerçekten de  tadı o kadar farklı ki keşke böyle sebzeleri her zaman  bulup alabilsek.  Bende  onla  devamlı yaptığım ve çok severek yediğimiz kolay bir salata tarifi vereceğim. Ben Tupperwarenin prenses tacı kalıbını kullandım siz isterseniz normal kek kalıbına streç flim sererek, silikon kalıba yada normal bir cam tepsiye kat katta yapabilirsiniz.  


MALZEMELER

  • 7-8 adet büyük patates
  • Salatalık turşusu
  • Mısır
  • Havuç
  • Pancar turşusu
  • Yeşil soğan, Dereotu, Maydanoz    
  • Tuz,Mayonez,Limon,Yağ, 



YAPILIŞI 

Patatesleri haşlıyoruz, haşlanan patatesleri ezip püre haline getirip içine damak zevkinize göre mayonez limon yağ  ekleyip karıştırıp dört parçaya  ayırıyoruz. 


ilk parçaya mısır ve küçük küçük doğradığımız salatalık turşusu ekliyoruz ve kalıbımızın en altına yerleştiriyoruz. 



Havucu rendeleyip hafif yağda soteleyip  patatesle karıştırıp onuda ikinci katına yerleştiriyoruz. 


Pancar tuşusunu  rendeleyip patatesle karıştırp onuda üçüncü kata yerleştiriyoruz.

Birkaç dal yeşil soğan, maydonoz, dereotu  kesip patetesle karıştırıyoruz ve son kata yerleştiriyoruz



Kalıpla birlikte buzdolabında dinlendirip ters çeviriyoruz. Patateslerin içine  istediğimiz malzemeleri ekleyip çıkartabilirsiniz. Afiyet olsun......


20 Ocak 2016 Çarşamba

TAHİNLİ CEVİZLİ KURU BAKLAVA





Yıllardır yapıyorum bu tarifi normal yufkayla ve baklava yufkasıyla denedim ikisiylede çok güzel oluyor bir yiyen bir tane daha istiyor ve yiyenler beğenip tarif soruyorlar  tarif soranlar için   ikisininde tarifini veriyorum hangisini isterseniz onu deneyin derim....


MALZEMELER

- Baklava yufkası
- Tahin
- Yağ
- Şeker
- Pudra şeker





 YAPILIŞI



Öncelikle yağ ve tahini  bir kasede karıştırıyoruz, baklava yufkasının ilkini tezgaha serip tahinli yağı sürüyoruz. 



üzerine şeker ve çok ince çekilmiş çevizi yufkanın her tarafına gelecek şekilde serpiyoruz.


Bu şekilde üç baklava yufkasını tahin şeker  ve çeviz koyup  rulo şeklinde sarıyoruz.



Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istediğimiz büyüklükte kesip 180 derece fırında 25 dakika  pişiriyoruz . Yufkalar ince olduğu için kontrollü pişirin yanmamasına özen gösterin .




Pişen baklavalar henüz sıcakken  pudra şekeri bulayıp  servis tabağına yerleştirin...


Aynı tarifi normal yufka ile de yapıyorum  yuvarlak olan yufkanın her yerine  yağlı tahin sürüp  şeker serpip sigara böreği  saracakmış gibi sekiz parçaya bölüyoruz. Üçgen şeklindeki yufkanın geniş tarafına iri şekilde kıydığımız cevizi  koyup  gül böreği gibi sarıyoruz. Minik gül böreklerini yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerine yağlı tahin sürüp 180derecede fırınlıyoruz. Pişen   börekleri henüz sıcakken pudra şekerine bulayıp servis tabağına alyoruz . Afiyet olsun. 

19 Ocak 2016 Salı

İNCİR UYUTMASI (İNCİR TELEMESİ)







Bu tatlıyı çok duymuştum daha çok ege tarafında yapılıyor. Diğer yöresel tatlılara göre çok hafif sadece süt ve incirle yapılıyor. Bende inciri ve sütü alıp bu tatlıyı yapmaya niyetlendim. Tatlıyı yapmak için sütü kaynattığım da süt kesildi kesilen sütten peynir yaptım. Pes etmedim tekrar süt temin ettim tatlıyı yaptım ve uyuttum bu seferde mayalanmadı sanırım süt mayalanması kadar sıcak değildi bunuda incirli süt niyetine içtik . Ben yine inatla birkaç gün sonra tekrar denedim ve sonunda tatlıyı tutturdum. Hafif bir tatlı fazla şekerli sevmeyenler diyet yapanlar şeker eklemeden de yapabilir . Küçük porsiyonlarda yapmanızı öneririm . Afiyet olsun....



MALZEMELER

  • 5 su bardağı süt
  • 15 adet kuru incir
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı şeker (yada 1 yemek kaşığı pekmez)

YAPILIŞI



İncirleri derin bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek yumuşayana kadar bekliyoruz.


Yumuşayan incirleri saplarını kesip küp küp doğrayın.








Sütü kaynatmadan ısıtın.
Doğradığınız incirleri büyük bir kaseye alıp üzerini aşana kadar bir bardak kadar sıcak sütü ekleyip blender den geçirip içine şekeri, tarçını ve kalan oldukça sıcak sütü döküp karıştırıyoruz.


Kasedeki incirli sütü hızlıca kaplara paylaştırın, üzerine çay kapagı kapattım ve üzerine temiz bir havlu örttüm ve yoğurt mayalar gibi   iki saat kadar oda sıcaklığında dinlendirdim.
Süt mayalandımı koyu kıvamda olacak tatlıyı buzdolabına alın ve 1 saat kadar daha dinlendirin.

İsteğe göre süsleyerek servis yapın.




18 Ocak 2016 Pazartesi

ORUK KEBABI( SİMİT KEBABI-KÖFTESİ )


Rahatsızlığımdan dolayı  bol miktarda et yemem gerekince normalde yapmadığım yemeklere yöneldim ..  Komşumuz süheyla teyzeye oruk köftesini nasıl yapıyorsun diye sorunca  oda tarifini anlatmakla kalmayıp birde yapıp getirmiş sağolsun. Kendisi antepli ve çok güzel yemekler yapıyor . Onun tarifiyle  ve kendi eklemelerimle ben de yaptım oruk köftesini  orjinali kadar becerebildimmi bilmiyorum  ama bizimkide oldukça güzel oldu . Hatta  ikinci yapışımda çok yapıp dondurucuya bile koydum  çok lezzetli bir tarif  yapın derim. 


MALZEMELER
  • 500 gr. orta yağlı kıyma 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 kaşık kuru nane 
  • 2 yemek kaşığı kuru kırmızıbiber 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviziçi 
  • Tuz 



YAPILIŞI

Bulgur ılık su ile üzerine geçmeyecek kadar suyla ıslatılır ve yumuşaması beklenir. Bulgura soğan,  sarımsak kırmızıbiber, karabiber, nane ve tuz eklenere  yoğrulur. Bulgurlar yapışıp tutmaya başladıysa kıyma da ilave edilerek bir süre daha yoğrulmaya devam edilir. Son olarak ceviz içi de konur, tekrar şöyle bir yoğrulur. Hazırlanan bu hamura elde köfte biçiminde şekil verilir. Bu köfteler teflon tavada yada mangalda   pişirilir. 



31 Aralık 2015 Perşembe

SUSAMLI SİMİT


Yusuf'lar yılbaşı kutlaması yapacaklardı okulda, herkes birşeyler yapıyor ben ne yapabilirim diye sınıf annesine sorunca tatlı çok oldu sizde tuzlu kurabiye yapın elif hanım  yanıtını aldım . Belki on sene oldu yapmayalı bu tarifi hem nostarji olsun hemde kolaycacık yapılan birşey olsun diye kuzumla beraber çok eğlenerek yaptık... Yiyenlere afiyet olsun .... 


MALZEMELER

  • 1 paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yumurta (sarısı içine)
  • Aldığı kadar un 



YAPILIŞI


Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmasına özen gösteriyorum. Margarin,sıvı yağ, sirke, tuz ve yumurta  sarısını karıştırıp üzerine un ve kabartma  tozunu ekleyip kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz istediğimiz şekili verip . Önce yumurta akına daha sonra susama batırıp 180 derece fırında  altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet şifa olsun...



29 Aralık 2015 Salı

ERİŞTELİ YEŞİL MERCiMEK



Yeşil mercimek yemeğini erkekler pek sevmezler çünkü askerde sürekli yapıldığını ve bıktıklarını söylerler ama benim tosunum Yusuf pek seviyor hatta birinci tapaktan sonra ikinci tabağı da ister bu çok nadir olan birşey bende sık yapmaya çalışıyorum. Besin değeri yüksek bir gıdadır bol miktarda demir ihtiva ediyor emziren anneler ve çocuklar için çok faydalı bir yemek . Birde içine erişte eklediğimiz için tadından yenmiyor.



MALZEMELER



  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • yağ,tuz karabiber, kırmızıbiber
  • 1 bardak erişte


YAPILIŞI

Soğan yağda kavrulur salçaları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz, daha önce haşladığımız mercimeğide ilave edip suyunu ve erişteleri (eriştenin miktarını azaltıp yada çoğaltabilirsiniz ) çorbanın içine katılır,tuz ve karabiberle pişmeye devam ederiz. Su miktari yeterli gelmezse içine kaynamış su ekleyebiliriz. Erişte yumuşayınca çorbamız içime hazırdır. Afiyet şifa olsun....