Bumerang - Yazarkafe

19 Ocak 2016 Salı

İNCİR UYUTMASI (İNCİR TELEMESİ)







Bu tatlıyı çok duymuştum daha çok ege tarafında yapılıyor. Diğer yöresel tatlılara göre çok hafif sadece süt ve incirle yapılıyor. Bende inciri ve sütü alıp bu tatlıyı yapmaya niyetlendim. Tatlıyı yapmak için sütü kaynattığım da süt kesildi kesilen sütten peynir yaptım. Pes etmedim tekrar süt temin ettim tatlıyı yaptım ve uyuttum bu seferde mayalanmadı sanırım süt mayalanması kadar sıcak değildi bunuda incirli süt niyetine içtik . Ben yine inatla birkaç gün sonra tekrar denedim ve sonunda tatlıyı tutturdum. Hafif bir tatlı fazla şekerli sevmeyenler diyet yapanlar şeker eklemeden de yapabilir . Küçük porsiyonlarda yapmanızı öneririm . Afiyet olsun....



MALZEMELER

  • 5 su bardağı süt
  • 15 adet kuru incir
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı şeker (yada 1 yemek kaşığı pekmez)

YAPILIŞI



İncirleri derin bir kaseye alın. Üzerine sıcak su ilave ederek yumuşayana kadar bekliyoruz.


Yumuşayan incirleri saplarını kesip küp küp doğrayın.








Sütü kaynatmadan ısıtın.
Doğradığınız incirleri büyük bir kaseye alıp üzerini aşana kadar bir bardak kadar sıcak sütü ekleyip blender den geçirip içine şekeri, tarçını ve kalan oldukça sıcak sütü döküp karıştırıyoruz.


Kasedeki incirli sütü hızlıca kaplara paylaştırın, üzerine çay kapagı kapattım ve üzerine temiz bir havlu örttüm ve yoğurt mayalar gibi   iki saat kadar oda sıcaklığında dinlendirdim.
Süt mayalandımı koyu kıvamda olacak tatlıyı buzdolabına alın ve 1 saat kadar daha dinlendirin.

İsteğe göre süsleyerek servis yapın.




18 Ocak 2016 Pazartesi

ORUK KEBABI( SİMİT KEBABI-KÖFTESİ )


Rahatsızlığımdan dolayı  bol miktarda et yemem gerekince normalde yapmadığım yemeklere yöneldim ..  Komşumuz süheyla teyzeye oruk köftesini nasıl yapıyorsun diye sorunca  oda tarifini anlatmakla kalmayıp birde yapıp getirmiş sağolsun. Kendisi antepli ve çok güzel yemekler yapıyor . Onun tarifiyle  ve kendi eklemelerimle ben de yaptım oruk köftesini  orjinali kadar becerebildimmi bilmiyorum  ama bizimkide oldukça güzel oldu . Hatta  ikinci yapışımda çok yapıp dondurucuya bile koydum  çok lezzetli bir tarif  yapın derim. 


MALZEMELER
  • 500 gr. orta yağlı kıyma 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 kaşık kuru nane 
  • 2 yemek kaşığı kuru kırmızıbiber 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviziçi 
  • Tuz 



YAPILIŞI

Bulgur ılık su ile üzerine geçmeyecek kadar suyla ıslatılır ve yumuşaması beklenir. Bulgura soğan,  sarımsak kırmızıbiber, karabiber, nane ve tuz eklenere  yoğrulur. Bulgurlar yapışıp tutmaya başladıysa kıyma da ilave edilerek bir süre daha yoğrulmaya devam edilir. Son olarak ceviz içi de konur, tekrar şöyle bir yoğrulur. Hazırlanan bu hamura elde köfte biçiminde şekil verilir. Bu köfteler teflon tavada yada mangalda   pişirilir. 



31 Aralık 2015 Perşembe

SUSAMLI SİMİT


Yusuf'lar yılbaşı kutlaması yapacaklardı okulda, herkes birşeyler yapıyor ben ne yapabilirim diye sınıf annesine sorunca tatlı çok oldu sizde tuzlu kurabiye yapın elif hanım  yanıtını aldım . Belki on sene oldu yapmayalı bu tarifi hem nostarji olsun hemde kolaycacık yapılan birşey olsun diye kuzumla beraber çok eğlenerek yaptık... Yiyenlere afiyet olsun .... 


MALZEMELER

  • 1 paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yumurta (sarısı içine)
  • Aldığı kadar un 



YAPILIŞI


Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmasına özen gösteriyorum. Margarin,sıvı yağ, sirke, tuz ve yumurta  sarısını karıştırıp üzerine un ve kabartma  tozunu ekleyip kulak memesi kıvamında yoğuruyoruz istediğimiz şekili verip . Önce yumurta akına daha sonra susama batırıp 180 derece fırında  altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet şifa olsun...



29 Aralık 2015 Salı

ERİŞTELİ YEŞİL MERCiMEK



Yeşil mercimek yemeğini erkekler pek sevmezler çünkü askerde sürekli yapıldığını ve bıktıklarını söylerler ama benim tosunum Yusuf pek seviyor hatta birinci tapaktan sonra ikinci tabağı da ister bu çok nadir olan birşey bende sık yapmaya çalışıyorum. Besin değeri yüksek bir gıdadır bol miktarda demir ihtiva ediyor emziren anneler ve çocuklar için çok faydalı bir yemek . Birde içine erişte eklediğimiz için tadından yenmiyor.



MALZEMELER



  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 kaşık biber salçası
  • yağ,tuz karabiber, kırmızıbiber
  • 1 bardak erişte


YAPILIŞI

Soğan yağda kavrulur salçaları ilave edip kavurmaya devam ediyoruz, daha önce haşladığımız mercimeğide ilave edip suyunu ve erişteleri (eriştenin miktarını azaltıp yada çoğaltabilirsiniz ) çorbanın içine katılır,tuz ve karabiberle pişmeye devam ederiz. Su miktari yeterli gelmezse içine kaynamış su ekleyebiliriz. Erişte yumuşayınca çorbamız içime hazırdır. Afiyet şifa olsun....


















PEKMEZLİ PELTE YÖRESEL BİR TAT

Misafirim geleceği bir gün  ne yapacağımı bilmediğim kolay bir tarif ararken iş yerimden Ayfer  hanım vermişti  sağolsun.  Kolay üç malzemeli bir tarif  hemen yapıp soğunca tüketilebilir. Cevizli sucuk gibi ben çok seviyorum canınız tatlı istediğinde beş dakkada beşiktaş   içinde de şeker yok sadece pekmezin şekeri.... Afiyet olsun


MALZEMELER

  • 1 bardak Pekmez
  • 1 bardak nişasta
  • 5 bardak su
  • ceviz
  • 1 kaşık tereyağ


YAPILIŞI

Suda  nişastayı eritiyoruz içine pekmezi ekliyoruz. Yapacağımız tencereye tereyağını koyup eritiyoruz içine  nişastalı pekmezi koyup koyulaşana kadar pişiriyoruz ceviz de ekleyip istediğiniz bir cam kaba boşaltıp üzerini düzleyip soğumasını bekliyoruz . Soğuduktan sonra kesip servis ediyoruz. 

27 Aralık 2015 Pazar

MERCİMEK ÇORBASI LOKANTALARDA YEMEMİŞSİNİZDİR BÖYLESİNİ....







Mercimek çorbası menülerin tamamlayıcısı her şeyin yanına yakışan bir çorba .. Mercimek çorbasında bir standartım yok, Bazen içine patates eklerim, bazen de ev de ne varsa korum ama yinede o lokantalarda yediğimiz tadı tutturamadım bu zamana kadar. Arayışlar içindeyken bu tarifi denedim ve sonuç mükemmel hatta o çorbalardan bir tık önde.... Deneyin hak vereceksiniz itiraf etmeliyim ki içine koyduğum et suyunun da etkisti oldukça fazla .... Çorbayı yiyenler hemen farklılığı anlıyor nasıl yaptığımı soruyorlar. Hafta sonu Beyza'lar geldiğinde de yaptım çok beğendi Beyza iki tabak yedi . Afiyetler olsun .....





MALZEMELER

  • 1 su bardağı Mercimek,
  • 1 adet soğan,
  • 1 diş sarımsak,
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 6 su bardağı sıcak su yada et suyu,
  • 1/2 limon suyu,
  • Tuz,


YAPILIŞI


Soğanı yemeklik doğrayıp sarımsakla birlikte yağda kavurduktan sonra unu ekleyip onlada kavurun içine yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri ekleyip karıştırıp içine suyunu ekliyoruz . Bu aşamada isterseniz su yerine et suyu yada tavuk suyu ekleyebilirsiniz. Ben önceden haşladığım kemik sularını derin dondurucuda bulunduruyorum yaptığım çorbaya bu et suyunu ekledim. Mercimekler piştikten sonra blendırdan yada süzgeçten geçirip tuzunu ekleyip kaynatıyoruz. Bu aşamada isterseniz yarım limonu tencereye ekleyebilir yada serviste sırasında kullanabilirsiniz . Tereyağ yada kırmızı biberi yakıp üzerine serviste ekleyebiliersiniz. Afiyet olsun ....



Elif'in notu : Ununu öncede kavurduğumuz için dibini tutma riski olabilir o yüzden tencereyi gözetim altında tutmanızda fayda var..... Yani pek başından ayrılmayın.....





25 Aralık 2015 Cuma

EVDE NOHUTTAN ORGANİK YOĞURT MAYASI






Açık süt bulduğumda yada mahalle sütcümüz den süt aldıkça yoğurdu evde kendim yapıyorum. Tabiki ya evde önceden mayaladığım yoğurttan o kalmamış yada ekşimişse hazır yoğurttan mayalıyorum. Geçenlerde televizyonda bir proğramın tekrarına rastladım Dr. Ümit Aktaş konuktu hepimizin çok yakından tanıdığımız Dr. Canan Karatay kafasından bir doktor, o günkü konu süttü Ümit Bey açık süt alın onu bulamazsanız marketlerden günlük süt alın ama UHT yani pastorize kutu süt almayın raf ömrü aylarca olan bu süte ''dayanıklı beyaz eşya '' dedi :) kutu sütleri pastorize etmek için yüksek ısıya maruz bıraktıklarını bu da içinde ki kötü bakterileri öldürdüğü gibi bizim için yararlı olan iyi huylu bakterileri de öldürdüğünü yani anlıyacağımız bu sütün ne bize ne kendine faydası olmadığını anlattı. Benim zaten kutu sütle ilgili içimde hep bir şüphe vardı çünkü süt ve süt ürünleri bozulmaya çok yatkın gıdalar aylarca hemde dışarda bir kutunun içinde durması mantık dışı geliyordu ya içinde oldukça çok katkı maddesi koyacaklar yahutta pastorize edecekler yapısı bozulacak doktorun konuşmaları çok ilgimi çekti. 
Kutu sütün içinde bakteri olmadığı için mayalanma da tam anlamıyla gerçekleşmiyor bu sütü mayaladığınız da kaşıktan sündüğünü görüyorsunuz. Mayalardan da bahsetti ya buluyorsanız ev mayasıyla mayalayın dedi tabi hazır yoğurttan mayalamakta sağlıksızdı sonuçta hatta ben size ilk maya tarifi vereceğim dedi ve proğramda nasıl maya yapacağımızı gösterdi . Daha öncede duymuştum nohut mayasını hatta ilk göçebe türkler yapmıştı bu mayayı yani patenti bize aitti şimdide ben doğal , organik , probiyotikler içeren ilk mayamı yapacağım ve bundan sonraki yoğurtlarımı bunla mayalayacağım. İlk mayamın hammaddesi nohut her yerde bulunur bizdede var tabi ama marketten almıştık muhakkak içinde ilaç vardı, birşey yapıyoruz tam yapalım dedim ve komşumuz hatice abladan köyden getirdiği organik nohutlardan bir fincan aldım ... Geçelim maya yapmaya......



                                  



MALZEMELER

  • 33 adet nohut
  • 2 su bardağı süt
  • yarım kiloluk kavanoz



YAPILIŞI




                                               

Nohutları yıkayıp kurutuyoruz kavanozumuzun içine koyuyoruz. Sıra sütümüzde daha önce yoğurt mayadıysanız bilirsiniz sütün içine serçe parmağınızı batırdığınızda yanmadan tuttabiliyorsanız bu doğru sıcaklıktır süt soğuk veya bundan daha sıcak olursa mayalamada sorun yaşarsınız.


                                              


Isıttığımız ve doğru sıcaklığa getirdiğimiz sütümüzü nohutların üzerine döküp ağzını kapatıp bir havluya sarıp kaloriferin üzerinde 24 saat beklettim, isterseniz fırınınızı bir süre çalıştırıp kavanozunu fırnda da mayalayabilirsiniz önemli olan belli bir sıcaklıkta tutmak .



                             

                                             


Ertesi gün kavanozu açtığımda alta sarı bir su üzerinde de gerçekten taş gibi bir yoğurt vardı gözlerime inanamadım ben daha sıvı bir kıvamlı bir yoğurt bekliyordum . Bu yoğurdu süzgeçe döktüm ve içindeki nohutları aldım işte ilk mayam hazır. Tadına da baktım gerçekten tadıda çok güzel tatlı bir yoğurt oldu. Altta kalan suyunuda atmadım çünkü çok şifalı bir su, çorbaya koydum.... Afiyet şifa olsun....







Elif'in notu : Bu mayayı yaptım çok ta güzel oldu lakin birkaç mayalamadan sonra yoğurt sündü tadı güzeldi ama o sünme  hoş değildi değişik denemelerden sonra nohuttan değil nohutun suyuyla denedim gayet güzel oldu sünme problemi de ortadan kalktı hatta haşladığım nohutun sularını buzlukta saklayıp mayam olmadığın da buzluktaki nohut suyuyla da mayalama yapıyorum. 
Nohut suyuyla mayalamaya aşağıdaki linkten bakabilirsiniz. 
Nohut suyuyla mayalama..