Bumerang - Yazarkafe

25 Aralık 2015 Cuma

EVDE NOHUTTAN ORGANİK YOĞURT MAYASI






Açık süt bulduğumda yada mahalle sütcümüz den süt aldıkça yoğurdu evde kendim yapıyorum. Tabiki ya evde önceden mayaladığım yoğurttan o kalmamış yada ekşimişse hazır yoğurttan mayalıyorum. Geçenlerde televizyonda bir proğramın tekrarına rastladım Dr. Ümit Aktaş konuktu hepimizin çok yakından tanıdığımız Dr. Canan Karatay kafasından bir doktor, o günkü konu süttü Ümit Bey açık süt alın onu bulamazsanız marketlerden günlük süt alın ama UHT yani pastorize kutu süt almayın raf ömrü aylarca olan bu süte ''dayanıklı beyaz eşya '' dedi :) kutu sütleri pastorize etmek için yüksek ısıya maruz bıraktıklarını bu da içinde ki kötü bakterileri öldürdüğü gibi bizim için yararlı olan iyi huylu bakterileri de öldürdüğünü yani anlıyacağımız bu sütün ne bize ne kendine faydası olmadığını anlattı. Benim zaten kutu sütle ilgili içimde hep bir şüphe vardı çünkü süt ve süt ürünleri bozulmaya çok yatkın gıdalar aylarca hemde dışarda bir kutunun içinde durması mantık dışı geliyordu ya içinde oldukça çok katkı maddesi koyacaklar yahutta pastorize edecekler yapısı bozulacak doktorun konuşmaları çok ilgimi çekti. 
Kutu sütün içinde bakteri olmadığı için mayalanma da tam anlamıyla gerçekleşmiyor bu sütü mayaladığınız da kaşıktan sündüğünü görüyorsunuz. Mayalardan da bahsetti ya buluyorsanız ev mayasıyla mayalayın dedi tabi hazır yoğurttan mayalamakta sağlıksızdı sonuçta hatta ben size ilk maya tarifi vereceğim dedi ve proğramda nasıl maya yapacağımızı gösterdi . Daha öncede duymuştum nohut mayasını hatta ilk göçebe türkler yapmıştı bu mayayı yani patenti bize aitti şimdide ben doğal , organik , probiyotikler içeren ilk mayamı yapacağım ve bundan sonraki yoğurtlarımı bunla mayalayacağım. İlk mayamın hammaddesi nohut her yerde bulunur bizdede var tabi ama marketten almıştık muhakkak içinde ilaç vardı, birşey yapıyoruz tam yapalım dedim ve komşumuz hatice abladan köyden getirdiği organik nohutlardan bir fincan aldım ... Geçelim maya yapmaya......



                                  



MALZEMELER

  • 33 adet nohut
  • 2 su bardağı süt
  • yarım kiloluk kavanoz



YAPILIŞI




                                               

Nohutları yıkayıp kurutuyoruz kavanozumuzun içine koyuyoruz. Sıra sütümüzde daha önce yoğurt mayadıysanız bilirsiniz sütün içine serçe parmağınızı batırdığınızda yanmadan tuttabiliyorsanız bu doğru sıcaklıktır süt soğuk veya bundan daha sıcak olursa mayalamada sorun yaşarsınız.


                                              


Isıttığımız ve doğru sıcaklığa getirdiğimiz sütümüzü nohutların üzerine döküp ağzını kapatıp bir havluya sarıp kaloriferin üzerinde 24 saat beklettim, isterseniz fırınınızı bir süre çalıştırıp kavanozunu fırnda da mayalayabilirsiniz önemli olan belli bir sıcaklıkta tutmak .



                             

                                             


Ertesi gün kavanozu açtığımda alta sarı bir su üzerinde de gerçekten taş gibi bir yoğurt vardı gözlerime inanamadım ben daha sıvı bir kıvamlı bir yoğurt bekliyordum . Bu yoğurdu süzgeçe döktüm ve içindeki nohutları aldım işte ilk mayam hazır. Tadına da baktım gerçekten tadıda çok güzel tatlı bir yoğurt oldu. Altta kalan suyunuda atmadım çünkü çok şifalı bir su, çorbaya koydum.... Afiyet şifa olsun....







Elif'in notu : Bu mayayı yaptım çok ta güzel oldu lakin birkaç mayalamadan sonra yoğurt sündü tadı güzeldi ama o sünme  hoş değildi değişik denemelerden sonra nohuttan değil nohutun suyuyla denedim gayet güzel oldu sünme problemi de ortadan kalktı hatta haşladığım nohutun sularını buzlukta saklayıp mayam olmadığın da buzluktaki nohut suyuyla da mayalama yapıyorum. 
Nohut suyuyla mayalamaya aşağıdaki linkten bakabilirsiniz. 
Nohut suyuyla mayalama..



24 Aralık 2015 Perşembe

DEĞİŞİK BİR LAHANA TURŞUSU ....

SALÇALI TURŞU 





Marketten oldukça büyük bir lahana almıştım. Üst dallarından sarmaya uygun yerlerini alıp sardım. Kalan kısımlarını ve orta kısmını kabuska yapacaktım ama iki tencere dolma olunca kalan kısımlarını nette gördüğüm turşuyu yapmaya karar verdim. Yapımı çok kolay tadı güzel alternatif bir tat acı ve turşu sevenlerin beğeneceğini umuyorum. 






MALZEMELER


  • Lahana
  • 1 kaşık domates salçası
  • 2 kaşık biber salçası
  • 1 baş sarımsak
  • 1 su bardağı sirke
  • tuz ve kırmızı biber

YAPILIŞI 


Benim Lahanam ortalama bir tepsiyi dolduracak kadardı sizde lahananız kadar iç harcı çoğaltıp yada azaltabilirsiniz. 







Lahanayı kıyalım ... üzerine sarımsağı ezelim.



 1 kaşık domates salçası 2 kaşık biber salçası, pul kırmızı biber ,tuz ve sirkesini koyup elimizle iyice lahana yumuşayıncaya kadar karıştıralım. 

Lahana iyice ölüp karışınca ağzı kapalı bir kavanoza koyup buzdolabında saklayabiliriz. Bu turşuyu salata gibi hemen yiyebilir yada buzdolabında ağazı kapalı şekilde on gün kadar muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun....

PORTAKALLI KEREVİZ YEMEĞİ


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Bismillahirrahmanirrahim......





Ben kereviz,  yerelması, patates, havuç, enginarı zeytinyağlı portakallı   kış  türlüsü gibi çok sık yaparım .  Lezzetli ve mevsiminde yapıldığında çok şifalı bir yemektir. Karaciğer dostu olana kereviz K vitamini de ihtiva ediyormuş  . Kerevizleri alırken fazla büyük olmamalarına ve üzerinde leke olmamasına  özen gösterelim büyük olanlarının içi kof ve lifli oluyor, ayrıca  kerevizleri alırken  maydonoza  benzeyen saplarının taze yeşil olmasına  dikkat edelim bu saplar ne kadar taze ise kerevizler o kadar taze oluyor.  Bu sapları da atmıyoruz bu saplardan çorba, turşu ve et sularının tatlandırılmasın da kullanabilirsiniz. Bu sapları derin dondurucuda  saklayıp istediğimiz zaman kullanabiliriz.  Kerevizi kök kısmı derin dondurucuya koymaya  müsait değil çünkü  çıkarınca sulanma oluyor .   Tarifi yapın derim ... Afiyetle ve şifayla...



MALZEMELER
  • 3 küçük boy kereviz
  • 1 büyük boy patates
  • 2 orta boy havuç
  • 1 büyük boy soğan
  • Tuz, 1 kesme şeker ,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 portakal
  • 1 limon 
YAPILIŞI 

Kerevizleri soyup istediğiniz şekilde kesip  kararmasını engellemek için limonlu suya koyun.
Havuçları ve patatesleri soyup ve kesiyoruz. Yemeklik doğradığınız soğanı  zeytinyağın da  kavurun.
Patatesi ve havuçları ekleyip biraz daha kavurun ve en sonda kerevizleri ekleyin tuzunu ve bir adet kesme şeker ekliyoruz.  Tencereye Portakal ve limon suyunu ekleyip   kerevizlerin  üzerine aşana kadar su ilave ediyoruz.Yemek kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika kontrollü olarak pişirin.
Sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.



KEREVİZ SAPI ÇORBASI





Kış mevsimi tariflerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bebekken yusuf'un çorbalarına eklerdim kerevizi ama kendimize hiç denememiştim, ilk kez saplarını kullanarak yaptım ve çok beğendik ekşili bir çorba oldu . Deneyin derim afiyet şifa olsun...





MALZEMELER


  • 1 adet kerevizin sapları ve yaprakları,
  • 1 adet yumurta sarısı,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • Yarım limonun suyu,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • 5 bardak su,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • Tuz



YAPILIŞI




Kereviz saplarını ve yaprakların yıkayıp küçük küçük kıyın. sıvıyağın içinde doğradığımız sapları kavurup saplar pişince içine  ununuda ekleyip  kavuruyoruz  ve suyunu ekliyoruz ve kaynatıyoruz.  Terbiyesi için yumurta sarısı, yoğurt ve limon suyunu birlikte çırpıp kaynayan çorbadan terbiyeye bir kepçe alıp terbiyeyi ılıtıyoruz. Kaynayan çorbaya terbiyeyi ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. İsteğe bağlı olarak blenderdan geçirebilirsiniz. İçine tuzunu ekleyip kapatıyoruz. 







23 Aralık 2015 Çarşamba

GEZMELER/GEZMELER, FESHANE MARDİN GÜNLERİ,

 FESHANE MARDİN TANITIM GÜNLERİ





Geçen sene  arkadaşlarımla  Gülay'cığımda  toplanmıştık ne zamandır birbirimizi görmüyorduk hasret giderdik, orda  konuşurken laf lafı açtı ben de Mardin'e çok gitmek istediğimi hatta bir çılgınlık yapıp mardine gidelim diye konuşmuştuk.  Tabi bu  şartlarda imkansız bir şey  bizim Mardin'e gitmemiz kader bu ya o bizim ayağımıza geldi. Televizyonda Feshanede Mardin tanıtım günleri olduğunu  duyunca hemen ilk açıldığı gün oraya gitmeye karar verdim  ve tabi ki de gittim . Çok güzeldi.Yöresel ürünler , yemekler , konser  harikaydı.  Resimlerde çekmiştim  taslağını da yazdım ama resimlerde bir sorun çıktığı için bir türlü yayınlama fırsatım olmamıştı kısmet bir sene sonraymış.



Öncelikle  işe yemekle başladık tabi  ilk  sembusek yedik  bir çeşit mardin gözlemesi  ve tabiki meshur içli köfteleri harikaydı  bunları yerken keşke mardinli olsam diyorsunuz.




















Orda taze taze kadayıf döküyor ustalar bu kadayıflardan alıp eve götürebilir yada orda taze taze közde yapılmış künefe yada burma kadayıf yiyebilirsiniz bizim tercihimiz künefeden yana oldu ...
Yusufun dediği gibi en sevdiğimmmm.





Gözleriniz doyuyor karnınızdan önce  önce o kadar güzel şeylerki mardinli hanımlar çok hamaratlar...





Yemekten sonra eve götürebileceğimiz şeylere bakıyorsunuz. Sabun reyonları çok renkliydi..
Tabi değişik şeyler denedik ve  aldık.
cevizli sucuk 

Cevizli sucuk aldık  klasik cevizli sucuklardan farkı  üzerindeki pekmezli tabakası çok ince ve sanırım içinde tarçın ve değişik baharatlar var çok lezizdi. 


dibek kahvesi ve badem şekeri
Meşhur dibek kahvesini orda ikram ettiler çok beğendik pişince içinde süt varmış gibi çok lezzetli hemen aldık ufak  bir kutuda damla sakızlısını aldık . Birde badem şekeri onuda tadınca beğendik ve aldık. 

Tulum Peyniri 
Birde benim vazgeçilmezim  tulum peynirinden de aldık.






Kuzu çevirmede vardı hatta Yusuf''a çok değişik geldi  uzun süre inceledi ..



Dünyanın  en uzun adamı guinness rekorlar kitabına giren Mardin'li Sultan Kösen'de ordaydı  bütün gün fotoğraf çektirmekten halsiz ve yorgundu bizde rahatsız etmek istemedik uzaktan fotoğrafını çektik. 



Çok güzel bir gün geçirdik gerçekten  Anadolumuz  ve içindeki insanlar çok güzel kıymetini bilmemiz ve ırkı, dini, dili, ne olursa olsun hepimizin vatanımıza sahip çıkmamız lazım. Bu vatan hepimizin  ve mardin bu kardeşliğe en güzel örnek inşallah bu gördüklerimizi yerinde yemek ve görmek te nasip olur...




22 Aralık 2015 Salı

KUŞ YUVASI KURABİYE....




Yusuf'umun anaokuluna paylaşım günü için yaptığım kurabiyeler eve kalmayınca kuzucum  tekrar kurabiye istedi  diye yine kurabiye yaptım , klasik kurabiye yerine ne zamandır her yerde karşıma çıkan kuş yuvası kurabiyeyi denedik  tarifi sizinle paylaşıyorum... Güzel kıyır kıyır bir tarif... Değişik kolay güzel şekil itibariyle göz dolduran bir kurabiye ..



MALZEMELER


  • 1 paket margarin 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un 
  • 3 yemek kaşığı Kaao
  • vanilya 1 paket(ben kendi yaptığımdan 1 yemek kaşığı koydum). 
  • Sarımsak ezeceği 


YAPILIŞI






Yağla pudra şekeri karıştırılır içine  sıvı yağda eklenir  bu karışıma un, nişasta ve kakaoyu eliyoruz, ben yaptığım şekerli vanilyadan da biraz koydum,   kulak memesi kıvamında yoğrulur  un aldığı kadar kullanıyoruz ortalama  üç bardak  kadar.  Hamurumuz hazır şimdi  şeklini vermesine geçelim.








Hamurdan bir parça alıp sarımsak ezeceğine koyuyoruz tepsiye yuvarlak bir şekilde sıkıyoruz.
                                                                                                                         

                                         

Tepsideki hamurun en üstüne pet şişe kapağıyla bastırırıp çukurlar oluşturuyoruz burası kuşlarımızın yuvası olacak. 



















 180 derece fırında komtrollü şekilde pişiriyoruz.  










Pişen krabiyelerimizin üzerine  benmari usulü erittiğimiz çikolatayla yada şekerlemeler le süslüyoruz.
                
        











Ben eriyen çikolataların içine leblebi koyarak küçük kuşlar yaptım.  





Afiyet olsun ....