Bumerang - Yazarkafe

22 Aralık 2015 Salı

ÇİKOLATALI KADAYIF ÇITIR ÇITIR .... SADECE İKİ MALZEMEYLE YAPILIYOR....





Bu tarif son zamanlarda çokça karşıma çıkar oldu  buzlukta hazırda kadayıfım vardı bende  denedim güzel iki malzemeyle yapılan kolay bir tarif .  Çaya özellikle kahveye gelen misafirlere yapabileceğiniz  bir lezzet....







MALZEMELER


300 gr. kadayıf
160 gr. 2 paket çikolata ( sütlü çikolata + Bitter )


YAPILIŞI

kavrulmuş kadayıf

Kadayıfları bir süre buzlukta bekletip donunca poşetin içince kırıyoruz kadayıflar donunca daha kolay kırılıyorlar. İsterseniz tavada isterseniz benim yaptığım gibi fırında kavuruyorsunuz.




Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.









Kavurduğunuz kadayıflara  benmari usulü erittiğiniz çikolatayı  karıştırıyoruz.
Kadayıfları  ister  limonluk , dondurma kaşığı, mulfin kalıbın, yada benim   yaptığım gibi fincana sıkıca yerleştirip,ters çevirerek şekil verebilirsiniz. Ben fincan la şekil verim ama çok büyük geldi bize önerim  yeme kolaylığı açısından daha ince ve ufak yapmanız.
Afiyet olsun...











21 Aralık 2015 Pazartesi

PIRASA DOLMASI (SARMASI)





Pırasanın da dolması mı olur demeyin !!! Çok kişiden duymuştum yeme ve yapma fırsatım olmamıştı bugüne kadar, markette kalın pırasa görünce aklıma geldi ve dolma yapmak için alayım dedim. Birkaçgün sonra yapabildim ve yapar yapmaz sizle paylaşıyorum deneyin derim özellikle pırasa olduğu hiç belli olmuyor çok lezzetli aldığım pırasandan pek dolma çıkmadı sadece iki sıra oldu kalan içi asma yaprağından sarma yaptım. Afiyet şifa olsun ...

MALZEMELER

  • 4 adet kalın pırasa
  • 300 gr. orta yağlı kıyma
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz, 
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    
 SOS MALZEMESİ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI






Pırasaları yıkayıp, 20 -25 cm. boyunda parçalara kesin ortasına çizik atıp, tuzlu suda sarılabilecek kadar çok az haşlıyoruz haşlanan pırasaları soğuk suya alıp bekletiyoruz.


Öte yandan iç harcı için Kıyma, pirinç ve tüm malzemeyi karıştırıp yoğuruyoruz .






Haşladığımız ve katlarına ayırdığımız pırasaları düz bir zemine koyup hazırladığımız içi harcın üzerine koyup muska şeklinde sarıyoruz.

Sosu için 1 yemek kaşığı tereyağı içine 1 tatlı kaşığı biber salçasını ekleyip kavurun , nar ekşisi ve tuzu da koyup üzerine suyunu ekleyip bu karışımı dolmaların üzerine dökün .
Ağzını kapalı şekilde pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun...


EN DOĞALINDAN ÖKSÜRÜK ŞURUBU .... İLACIMIZI KENDİMİZ YAPALIM....

Geçen haftayı hastalıklarla geçirdik önden Yusuf bir hafta okula gitmedi evde dinlenmeyle ve hafif ilaç takviyesiyle antibiyotik içmeden geçirdik  şükür şimdi iyi  arkadan da annem hasta oldu  o biraz daha ağır geçirdi hastaneler aciller tabiki antibiyotik  tedavisi   ve hala öksürük ve  hastalık devam ediyor.   Antibiyotik tedavisi yanında ıhlamur , zerdaçallı bal ve bitki çayları da kullanıyoruz, komşumuzun ablama soğanlı bir ilaç var öksürüge çok iyi geliyor demesiyle internetten arayışlarım sonucu  buldum çocuklara dahi verilebilen  doğal bir şurup ,  Kullananların tabiriyle  öksürük tedavisinde mucize, ayrıca bağışıklığıda kuvvetlendiriyormuş. İçinde soğan, sarımsak olduğu sizi korkutmasın içemeyiz diye içine konulan zencefil ve tarcın sayesinde kesinlikle onların tadını hissetmiyorsunuz. Ben yaptım ve içmeye başladık büyüklerin günde toplamda bir fincan kullanmasını öneriyorlar tabi çocuklar için ölçüyü azaltıp kullanabilirsiniz, inşallah  bizde tez zamanda faydasını görürüz  tarifi  veriyorum....




MALZEMELER 



  • 1 Adet orta boy soğan 
  • 1 Diş sarımsak 
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1limon suyu 
  • 3 yemek kaşığı bal
  • yarım tatlı kaşığı zencefil..




YAPILIŞI

Soğanı ve sarımsağı  tupperware süper şefe koyup kıyıyoruz içine kaynar suyu ekleyip soğumasını bekliyoruz. Bu sırada soğan ve sarımsağın aroması iyice  suya  geçecek karışımız süzüp posasını atıyoruz elimizdeki suya limon suyu, bal, tarçın ve zencefili ekleyip karıştırıyoruz. Şurubumuz hazır ... Afiyetle şifa niyetine.....












18 Aralık 2015 Cuma

AYICIKLI KURABİYELER ANAOKULU PAYLAŞIM GÜNÜMÜZ.... BEAR COOKIES ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Yusuf'um anaokuluna gidiyor seneye kısmetse birinci sınıfa başlayacak .... Yusuf'ların Anaokulunda belli zamanlarda paylaşım günleri oluyor çocuklar sırayla evlerinden   kek, börek yada küçük hediyeler   getirip arkadaşlarına sunuyorlar. Şimdide sıra bizde benim kuzucum sakız şeker bile alırken anne arkadaşlarıma da alalım der hediye etmeyi birilerine bişeyler vermeyi çok sever tabi sıra bizde olunca ne yapalım telaşı sardı beni ne yapsak acaba derken hem küçük bir hediye almak  hemde oğluşumla birşeyler yapmak istedim  . Ayıcıklı kurabiye yaptık Yusuf'la çok güzel  vakıt geçirdik çok eğlendik hem böyle aktifite yapmak hemde arkadaşlarına ikram etme düşüncesi daha zevkli yaptı kurabiye yapışımızı. sonucunu da görünce dahada bir mutlu olduk.  Yusuf'un harika anne , muhteşem olmuş anne sesleriyle paketledik kurabiyeleri. O küçük elleriyle arkadaşlarına birşeyler yapma ve böyle güzel sonuç elde etmek çok sevindirdi onu.  Daha öncede Yusuf'la  çok kurabiye yaptık ama görsel olarak bu kadar güzel olacağını beklemiyordu herhalde. Sizde deneyin hem görsel olarak çok güzel hemde sevdiklerimizle paylaşmak   güzel bir duygu . Mevlam ömrümüzün sonuna kadar  soframızda bir lokma kuru ekmeğimizi paylaştığımız sevdiklerimiz eksik etmesin.....









MALZEMELER
  • 1 paket margarin 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un 
  • 2 yemek kaşığı Kaao
  • Damla çikolata
  • Yumurta akı (yapıştırmak için)

YAPILIŞI




Yağla pudra şekeri karıştırılır içine bir yemek kaşıgı sıvı yağda eklenir  bu karışıma un, nişasta ve kabartma tozu eklenerek  kulak memesi kıvamında yoğrulur  un aldığı kadar kullanıyoruz ortalama  üç bardak  kadar.  Bu hamuru üç eşit parçaya bölüyoruz. ( Ben tarttım benim hamurum ortalama 900 gramdı). iki parçasına kakao ve iki  yemek kaşığı sıvı yağ  ekleyip yoğuruyoruz. Kakaoyuda  kendi istediğiniz miktarda koyabilirsiniz ben iki yemek kaşığı dedim ama rengi açık geldiyse biraz daha ekleyebilirsiniz hamurunuzun kıvamı kaaodan  koyulaşırsa biraz daha yağ  ekleyip yuğurun. Hamurumuz hazır şimdi ayıcık şeklini vermesine geçelim.
Hamurunuzu kakaolu kısmın  iki yağlı kağıtın ortasına yerleştirip açıyoruz, su bardağı yardımıyla kesiyoruz . Yirmibir adet ayıcık kafamız oldu.  Beyaz kısmınıda aynı şekilde açıp ufak bir kapakla her kafaya üçer adet  yuvarlak kesiyoruz .




                                


Hamuru ben Tupperwarenin sihirli merdanesiyle açtım yanlardaki aparatı sayesinde kurabiyelerinizin kalınlığı aynı oluyor gerçekten ismi gibi sihirli . Kurabiyelerimizin kalınlığının aynı olması pişme esnasında bazı yerlerinin pişip  bazı yerlerinin yanmasını engellermek açısından önemli.   




iki küçük  beyaz yuvarlağı kulak  için  yumurta akı sürüp  kakaolu yuvarlağın altına yerleştiriyoruz. Bir adet beyaz yuvarlağıda ağız kısmı için kakaolu kısmın üst tarafına yumurta akı sürüp yerleştiriyoruz. Fazla bastırmayın çünkü yumurta akı yapıştırıyor.  Beyaz hamurdan iki yuvarlak  yapıp gözler için ona da  yumurta akı sürüp onlarıda yapıştıp üzerine  damla çikolata yerleştiriyoruz, son olarak ağız kısmına  çay kaşığını batırarak ağız ve damla çikolatayla burun yapıyoruz ayıcığımız hazır. 







Bu aşamada kurabiyelere bizim yaptığımız gibi tahta çubuklar takıp yada  çubuksuz pişirebilirsiniz. 160 derece fırında 20-25 dk. kontrollü pişirin .




15 Aralık 2015 Salı

MERCİMEKLİ NOHUTLU KARNIBAHAR YEMEĞİ





Kış denince akla gelen yemeklerden karnıbahar   bende sık sık yaparım. Kızartmasını,  yemeğini, fırında beşamel soslusu  şimdide size nohutlusunun tarifini vereceğim.   Afiyet şifa olsun.



MALZEMELER

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı et suyu ve ayrıca içme suyu
  • Tuz, baharat ,yağ,
  • yarım limon



YAPILIŞI .



Yemeklik doğradığımız soğanları  yağda soteleyin. Salçaları ilave edin.  Diğer tarafta karnabaharı çiçeklere ayırıp biraz haşlayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin üzerine buzlukta bulundurduğum haşlanmış mercimeği, nohutu, baharatı  etsuyunu ve üzerini geçmiyecek şekilde suyu ekleyip  yani tüm malzemeyi ekleyip  ağzı kapalı bir şekilde kaynayana kadar pişirip ocağın altını kısıp bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz. 

Karnabahar biraz yumuşayınca ocağın altını kapatın.

Afiyet olsun.






14 Aralık 2015 Pazartesi

SODALI KARNIBAHAR KIZARTMASI ÇITIR ÇITIR.......


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Kışın çiçeği karnıbahar kar gibi beyaz özellikle kızartmasını çok severim şimdi size çıtır çıtır sodalı bir tarif vereceğim normal de yaptığımızdan daha çıtır  oluyor dener denemez palaşmak istedim...

Malzemeler
  • 1 şişe soda (200 ml.)
  • 2 adet yumurta
  • 1 büyük çay bardağı nişasta
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz







YAPILIŞI
Karnıbaharı çiçeklerini ayırıp tuzlu suda haşlıyoruz.



Maden sodası ve yumurtayı çırpın ve diğer  malzemeleri de ekleyip çırpıyoruz .Koyu bir kıvam  olacak. 





Haşlayıp elinizde hafif sıkıp suyunu çıkardığımız karnıbaharı bu   harca bulayıp kızgın yağa atıp kızartın. Düşük ısıda kızartırsanız, çok daha çıtır olacaktır.




2. PEPEÇURA '' KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN'' (Grape Pudding)...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Hafta sonu bizim çocuklar Beyza'la Ahmet  geldiler onlar gelince hepimiz toplandık tabi, iki gün boyunca  çocuklar ne isterlerse onu yaparız etli ekmek, muhallebili  kemal paşa tatlısı , erikli turta , makarna salatası yaptık  kızların  çok sevdiği sütlü çorbada  vardı  birde geçenlerde yaptığım Pepeçura muhallebisini merak ettiklerini söylediler bende dururmuyum  buzluğa kaldırdığım üzüm suyunda hemencecik yapı verdim. Bu seferde farklı bir tarif denedim ... Buda güzel oldu  beğendiler çoçuklar, kendisine has kokusu olan bu  muhallebiyi deneyin derim.....

MALZEMELER
  • 3 Bardak üzüm suyu
  • 2 Yemek kaşığı nişasta
  • 1 Su bardağı şeker
  • 1yemek kaşığı tereyağ 
  • Fındık ve ya ceviz


YAPILIŞI
Üzüm suyu, nişasta, şekeri  karıştırp  ocakta pişiriyoruz muhallebi kıvamına gelince  indirmeye yakın bir kaşık tereyağı ekliyoruz, kaselere bölüyoruz. üzerine  istege bağlı fındık veya cevizle ikram ediyoruz. Karadenizin tatlısı olduğu için fındığın daha  yakışacağını düşünüyorum...
Afiyet olsun ....