Bumerang - Yazarkafe

18 Aralık 2015 Cuma

AYICIKLI KURABİYELER ANAOKULU PAYLAŞIM GÜNÜMÜZ.... BEAR COOKIES ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Yusuf'um anaokuluna gidiyor seneye kısmetse birinci sınıfa başlayacak .... Yusuf'ların Anaokulunda belli zamanlarda paylaşım günleri oluyor çocuklar sırayla evlerinden   kek, börek yada küçük hediyeler   getirip arkadaşlarına sunuyorlar. Şimdide sıra bizde benim kuzucum sakız şeker bile alırken anne arkadaşlarıma da alalım der hediye etmeyi birilerine bişeyler vermeyi çok sever tabi sıra bizde olunca ne yapalım telaşı sardı beni ne yapsak acaba derken hem küçük bir hediye almak  hemde oğluşumla birşeyler yapmak istedim  . Ayıcıklı kurabiye yaptık Yusuf'la çok güzel  vakıt geçirdik çok eğlendik hem böyle aktifite yapmak hemde arkadaşlarına ikram etme düşüncesi daha zevkli yaptı kurabiye yapışımızı. sonucunu da görünce dahada bir mutlu olduk.  Yusuf'un harika anne , muhteşem olmuş anne sesleriyle paketledik kurabiyeleri. O küçük elleriyle arkadaşlarına birşeyler yapma ve böyle güzel sonuç elde etmek çok sevindirdi onu.  Daha öncede Yusuf'la  çok kurabiye yaptık ama görsel olarak bu kadar güzel olacağını beklemiyordu herhalde. Sizde deneyin hem görsel olarak çok güzel hemde sevdiklerimizle paylaşmak   güzel bir duygu . Mevlam ömrümüzün sonuna kadar  soframızda bir lokma kuru ekmeğimizi paylaştığımız sevdiklerimiz eksik etmesin.....









MALZEMELER
  • 1 paket margarin 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un 
  • 2 yemek kaşığı Kaao
  • Damla çikolata
  • Yumurta akı (yapıştırmak için)

YAPILIŞI




Yağla pudra şekeri karıştırılır içine bir yemek kaşıgı sıvı yağda eklenir  bu karışıma un, nişasta ve kabartma tozu eklenerek  kulak memesi kıvamında yoğrulur  un aldığı kadar kullanıyoruz ortalama  üç bardak  kadar.  Bu hamuru üç eşit parçaya bölüyoruz. ( Ben tarttım benim hamurum ortalama 900 gramdı). iki parçasına kakao ve iki  yemek kaşığı sıvı yağ  ekleyip yoğuruyoruz. Kakaoyuda  kendi istediğiniz miktarda koyabilirsiniz ben iki yemek kaşığı dedim ama rengi açık geldiyse biraz daha ekleyebilirsiniz hamurunuzun kıvamı kaaodan  koyulaşırsa biraz daha yağ  ekleyip yuğurun. Hamurumuz hazır şimdi ayıcık şeklini vermesine geçelim.
Hamurunuzu kakaolu kısmın  iki yağlı kağıtın ortasına yerleştirip açıyoruz, su bardağı yardımıyla kesiyoruz . Yirmibir adet ayıcık kafamız oldu.  Beyaz kısmınıda aynı şekilde açıp ufak bir kapakla her kafaya üçer adet  yuvarlak kesiyoruz .




                                


Hamuru ben Tupperwarenin sihirli merdanesiyle açtım yanlardaki aparatı sayesinde kurabiyelerinizin kalınlığı aynı oluyor gerçekten ismi gibi sihirli . Kurabiyelerimizin kalınlığının aynı olması pişme esnasında bazı yerlerinin pişip  bazı yerlerinin yanmasını engellermek açısından önemli.   




iki küçük  beyaz yuvarlağı kulak  için  yumurta akı sürüp  kakaolu yuvarlağın altına yerleştiriyoruz. Bir adet beyaz yuvarlağıda ağız kısmı için kakaolu kısmın üst tarafına yumurta akı sürüp yerleştiriyoruz. Fazla bastırmayın çünkü yumurta akı yapıştırıyor.  Beyaz hamurdan iki yuvarlak  yapıp gözler için ona da  yumurta akı sürüp onlarıda yapıştıp üzerine  damla çikolata yerleştiriyoruz, son olarak ağız kısmına  çay kaşığını batırarak ağız ve damla çikolatayla burun yapıyoruz ayıcığımız hazır. 







Bu aşamada kurabiyelere bizim yaptığımız gibi tahta çubuklar takıp yada  çubuksuz pişirebilirsiniz. 160 derece fırında 20-25 dk. kontrollü pişirin .




15 Aralık 2015 Salı

MERCİMEKLİ NOHUTLU KARNIBAHAR YEMEĞİ





Kış denince akla gelen yemeklerden karnıbahar   bende sık sık yaparım. Kızartmasını,  yemeğini, fırında beşamel soslusu  şimdide size nohutlusunun tarifini vereceğim.   Afiyet şifa olsun.



MALZEMELER

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı et suyu ve ayrıca içme suyu
  • Tuz, baharat ,yağ,
  • yarım limon



YAPILIŞI .



Yemeklik doğradığımız soğanları  yağda soteleyin. Salçaları ilave edin.  Diğer tarafta karnabaharı çiçeklere ayırıp biraz haşlayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin üzerine buzlukta bulundurduğum haşlanmış mercimeği, nohutu, baharatı  etsuyunu ve üzerini geçmiyecek şekilde suyu ekleyip  yani tüm malzemeyi ekleyip  ağzı kapalı bir şekilde kaynayana kadar pişirip ocağın altını kısıp bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz. 

Karnabahar biraz yumuşayınca ocağın altını kapatın.

Afiyet olsun.






14 Aralık 2015 Pazartesi

SODALI KARNIBAHAR KIZARTMASI ÇITIR ÇITIR.......


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Kışın çiçeği karnıbahar kar gibi beyaz özellikle kızartmasını çok severim şimdi size çıtır çıtır sodalı bir tarif vereceğim normal de yaptığımızdan daha çıtır  oluyor dener denemez palaşmak istedim...

Malzemeler
  • 1 şişe soda (200 ml.)
  • 2 adet yumurta
  • 1 büyük çay bardağı nişasta
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz







YAPILIŞI
Karnıbaharı çiçeklerini ayırıp tuzlu suda haşlıyoruz.



Maden sodası ve yumurtayı çırpın ve diğer  malzemeleri de ekleyip çırpıyoruz .Koyu bir kıvam  olacak. 





Haşlayıp elinizde hafif sıkıp suyunu çıkardığımız karnıbaharı bu   harca bulayıp kızgın yağa atıp kızartın. Düşük ısıda kızartırsanız, çok daha çıtır olacaktır.




2. PEPEÇURA '' KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN'' (Grape Pudding)...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Hafta sonu bizim çocuklar Beyza'la Ahmet  geldiler onlar gelince hepimiz toplandık tabi, iki gün boyunca  çocuklar ne isterlerse onu yaparız etli ekmek, muhallebili  kemal paşa tatlısı , erikli turta , makarna salatası yaptık  kızların  çok sevdiği sütlü çorbada  vardı  birde geçenlerde yaptığım Pepeçura muhallebisini merak ettiklerini söylediler bende dururmuyum  buzluğa kaldırdığım üzüm suyunda hemencecik yapı verdim. Bu seferde farklı bir tarif denedim ... Buda güzel oldu  beğendiler çoçuklar, kendisine has kokusu olan bu  muhallebiyi deneyin derim.....

MALZEMELER
  • 3 Bardak üzüm suyu
  • 2 Yemek kaşığı nişasta
  • 1 Su bardağı şeker
  • 1yemek kaşığı tereyağ 
  • Fındık ve ya ceviz


YAPILIŞI
Üzüm suyu, nişasta, şekeri  karıştırp  ocakta pişiriyoruz muhallebi kıvamına gelince  indirmeye yakın bir kaşık tereyağı ekliyoruz, kaselere bölüyoruz. üzerine  istege bağlı fındık veya cevizle ikram ediyoruz. Karadenizin tatlısı olduğu için fındığın daha  yakışacağını düşünüyorum...
Afiyet olsun ....



7 Aralık 2015 Pazartesi

VANİLYALI ŞEKER YAPALIM ......DOGAL .....SUNİ KATKI MADDELERİNDEN KURTULUN


Bu zamana kadar yaptığım tüm tatlı, kurabiye ve hamur işlerinde vanilya gerektiğinde herkes gibi üzerinde şekerli vanilin yazan küçük paketçiklerden kullanırdım hatta fazlada sevmezdim çünkü yaptığında aroması oluyordu ama durdukça tadına kötü şekilde etki edebiliyordu. Nette dolaşırken baktım yıllardır insanlar kendi vanilyalarını kendileri yapıyorlar paket içinde satın aldığımız vanilinlerin vanilyayla alakalı bişey olmadığını, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak elde edildiğini Ham maddesi ağaç olan suni bir katkı malzemesi olduğunu öğrendim. Bende hem kendim yapmak hemde düşünce ve görüşlerimi sizinle paylaşmak istedim .Okuduğum bilgilerden müthiş bir buluş olduğu ve insanların bununla tanıştıktan sonra asla eski paketlere dönmediği yönündeydi içimiz rahat olarak kullanabileceğimiz bir ürün bende artık raflardan vanilya almamayı temenni ederek yapıyorum... Okuduğum kadarıyla üç şekilde yapıyorlar en basit yöntemiyle başladım. Diğerlerinide denedikçe paylaşacağım sizinle......


MALZEMELER

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 vanilya çubuğu






YAPILIŞI


Vanilya çubuğunu boyuna iki parçaya bölün. Bıçak yardımıyla içindeki çekirdekleri kazıyın. Kabuğu da iki üç parçaya bölün. Vanilya çekirdeklerini ve kabuklarını bir kavanoza koyduğumuz şekerin içine ekleyerek karıştırıyoruz. Kavanozun ağzı kapalı bir şekilde arada sallayarak bir hafta sonra kullanıma hazır...









QUİNCE SEED A MAGİC TONİC, AYVA ÇEKİRDEĞİ MUCİZESİ... AYVA ÇEKİRDEĞİ JELİ..ÇEKİRDEKTEN .... KREME ........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Kış denince akla ilk gelen meyve ayva kışları sofralarımızı şenlendirir tatlısı, saraylarda yapılan yahnisi, reçeli, marmelatı, üşüttüğümüzde ıhlamurun içine ekleyip çay olarak ta  tüketiriz. 
Genelde çekirdeğini çöpe atarız bilmeyiz ki bu çöp sandığımız çekirdeğin mevlanın mucizelerini barındırdığını.



Çekirdekleri suyla buluşturduğumuz da suyun jel formunu aldığını görürüz. Bu jöleyi eskilerden beri kadınlar ellerine yüzlerine krem niyetine sürerlermiş hatta Anadolu'da emziren kadınlar göğüslerindeki çatlaklarını bununla tedavi ederlermiş bazı yörelerde su yerine gül suyunda bekletilir ayva çekirdeği . Cilt lekeleri için, hassas ciltlere bir peeling, cildimizin bakımı için akne ve sivilceler de , cildimizin sıkılaştırmak, yara ve yanık kremi olarak ta kullanabiliyorsunuz . Bu jel  C vitamini ihtiva ediyor ve hücre yenileyici özelliği varmış. Yani avuç dolusu para harcamanıza gerek kalmadan doğal yoldan elde ettiğimiz jeli her yerde kullanabilirsiniz..


MALZEMELER

  • 10 tane kadar ayva çekirdeği,
  • 1 fincan kadar su yada gülsuyu
  • Muhafaza edeceğimiz ağzı kapaklı kutu veya şişe

YAPILIŞI


Basit ve zahmetsiz yapımı olan bu jel 10 tane kadar ayva çekirdeğini bir kahve fincanı kadar ılık suda yada gül suyunda , ağzı açık şekilde 1-2 gün bekletin.Bu süreçte oluşuma bakmanıza isterim ayva çekirdeklerinin etrafından başlayıp suyun jöle kıvamına geldiğini görebilirsiniz, Su tamamen Jel olduktan sonra, buda bir iki gün oluyor kullanabilirsiniz bittikçe yeniden yapıp buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Jeli yaptım gerçekten mucize gibi soğuktan çatlayan ellere ve yüzünüze uygulayın  jel kuruyor  cildiniz  geriliyor suyla yıkadığınızda yumuşacık ipek gibi bir cilde sahip oluyorsunuz. 


Özellikle kış aylarında krem yerine  kullanın derim.. 


2 Aralık 2015 Çarşamba

SÜTLÜ BUĞDAY ÇORBASI (YARMA ÇORBASI)

                         

 Buğday çorba olarak hemen hemen her ilde yapılır genelde yoğurtlu olarak bazende yazları ayranla soğuk olarak tüketilir. Bizim yörede ise sütlü ve sıcak olarak yapılır ve  kışları sık sık pişer..Annem çok miktarda yapar komşulara ablama bu çorbayı sevenlere tencere tencere yollar ... Bende çok severim   aşure yaptığımızda biraz fazla ıslatıp süt çorbası da yaptık  bende sizinle  paylaşmak istedim .. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.....











MALZEMELER


  • 2 Su bardağı buğday (aşurelik yarma)
  • 1 kilo süt
  • nohut
  • tuz


YAPILIŞI 

Buğdayımızı  bir gece önceden üzerine geçene kadar su ekleyip ıslatmaya bırakıyoruz.Islanan buğdayımızı  güzel bir şekilde yıkayıp  isterseniz düdüklüde 20-25 dakkika isterseniz normal tencerede çok az suyu kalana kadar pişiriyoruz içine sütümüzü koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz buğday özleştiğinde  içine haşlanmış nohut  ve istersek tereyağ ve tuz ekleyip biraz daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz . Dikkat edeceğimiz husus sütlü bir çorba olduğu kesilmemesi için tuzunu en son ekliyoruz.. servise hazır afiyet olsun...