Bumerang - Yazarkafe

14 Aralık 2015 Pazartesi

SODALI KARNIBAHAR KIZARTMASI ÇITIR ÇITIR.......


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Kışın çiçeği karnıbahar kar gibi beyaz özellikle kızartmasını çok severim şimdi size çıtır çıtır sodalı bir tarif vereceğim normal de yaptığımızdan daha çıtır  oluyor dener denemez palaşmak istedim...

Malzemeler
  • 1 şişe soda (200 ml.)
  • 2 adet yumurta
  • 1 büyük çay bardağı nişasta
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz







YAPILIŞI
Karnıbaharı çiçeklerini ayırıp tuzlu suda haşlıyoruz.



Maden sodası ve yumurtayı çırpın ve diğer  malzemeleri de ekleyip çırpıyoruz .Koyu bir kıvam  olacak. 





Haşlayıp elinizde hafif sıkıp suyunu çıkardığımız karnıbaharı bu   harca bulayıp kızgın yağa atıp kızartın. Düşük ısıda kızartırsanız, çok daha çıtır olacaktır.




2. PEPEÇURA '' KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN'' (Grape Pudding)...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
Hafta sonu bizim çocuklar Beyza'la Ahmet  geldiler onlar gelince hepimiz toplandık tabi, iki gün boyunca  çocuklar ne isterlerse onu yaparız etli ekmek, muhallebili  kemal paşa tatlısı , erikli turta , makarna salatası yaptık  kızların  çok sevdiği sütlü çorbada  vardı  birde geçenlerde yaptığım Pepeçura muhallebisini merak ettiklerini söylediler bende dururmuyum  buzluğa kaldırdığım üzüm suyunda hemencecik yapı verdim. Bu seferde farklı bir tarif denedim ... Buda güzel oldu  beğendiler çoçuklar, kendisine has kokusu olan bu  muhallebiyi deneyin derim.....

MALZEMELER
  • 3 Bardak üzüm suyu
  • 2 Yemek kaşığı nişasta
  • 1 Su bardağı şeker
  • 1yemek kaşığı tereyağ 
  • Fındık ve ya ceviz


YAPILIŞI
Üzüm suyu, nişasta, şekeri  karıştırp  ocakta pişiriyoruz muhallebi kıvamına gelince  indirmeye yakın bir kaşık tereyağı ekliyoruz, kaselere bölüyoruz. üzerine  istege bağlı fındık veya cevizle ikram ediyoruz. Karadenizin tatlısı olduğu için fındığın daha  yakışacağını düşünüyorum...
Afiyet olsun ....



7 Aralık 2015 Pazartesi

VANİLYALI ŞEKER YAPALIM ......DOGAL .....SUNİ KATKI MADDELERİNDEN KURTULUN


Bu zamana kadar yaptığım tüm tatlı, kurabiye ve hamur işlerinde vanilya gerektiğinde herkes gibi üzerinde şekerli vanilin yazan küçük paketçiklerden kullanırdım hatta fazlada sevmezdim çünkü yaptığında aroması oluyordu ama durdukça tadına kötü şekilde etki edebiliyordu. Nette dolaşırken baktım yıllardır insanlar kendi vanilyalarını kendileri yapıyorlar paket içinde satın aldığımız vanilinlerin vanilyayla alakalı bişey olmadığını, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak elde edildiğini Ham maddesi ağaç olan suni bir katkı malzemesi olduğunu öğrendim. Bende hem kendim yapmak hemde düşünce ve görüşlerimi sizinle paylaşmak istedim .Okuduğum bilgilerden müthiş bir buluş olduğu ve insanların bununla tanıştıktan sonra asla eski paketlere dönmediği yönündeydi içimiz rahat olarak kullanabileceğimiz bir ürün bende artık raflardan vanilya almamayı temenni ederek yapıyorum... Okuduğum kadarıyla üç şekilde yapıyorlar en basit yöntemiyle başladım. Diğerlerinide denedikçe paylaşacağım sizinle......


MALZEMELER

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 vanilya çubuğu






YAPILIŞI


Vanilya çubuğunu boyuna iki parçaya bölün. Bıçak yardımıyla içindeki çekirdekleri kazıyın. Kabuğu da iki üç parçaya bölün. Vanilya çekirdeklerini ve kabuklarını bir kavanoza koyduğumuz şekerin içine ekleyerek karıştırıyoruz. Kavanozun ağzı kapalı bir şekilde arada sallayarak bir hafta sonra kullanıma hazır...









QUİNCE SEED A MAGİC TONİC, AYVA ÇEKİRDEĞİ MUCİZESİ... AYVA ÇEKİRDEĞİ JELİ..ÇEKİRDEKTEN .... KREME ........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Kış denince akla ilk gelen meyve ayva kışları sofralarımızı şenlendirir tatlısı, saraylarda yapılan yahnisi, reçeli, marmelatı, üşüttüğümüzde ıhlamurun içine ekleyip çay olarak ta  tüketiriz. 
Genelde çekirdeğini çöpe atarız bilmeyiz ki bu çöp sandığımız çekirdeğin mevlanın mucizelerini barındırdığını.



Çekirdekleri suyla buluşturduğumuz da suyun jel formunu aldığını görürüz. Bu jöleyi eskilerden beri kadınlar ellerine yüzlerine krem niyetine sürerlermiş hatta Anadolu'da emziren kadınlar göğüslerindeki çatlaklarını bununla tedavi ederlermiş bazı yörelerde su yerine gül suyunda bekletilir ayva çekirdeği . Cilt lekeleri için, hassas ciltlere bir peeling, cildimizin bakımı için akne ve sivilceler de , cildimizin sıkılaştırmak, yara ve yanık kremi olarak ta kullanabiliyorsunuz . Bu jel  C vitamini ihtiva ediyor ve hücre yenileyici özelliği varmış. Yani avuç dolusu para harcamanıza gerek kalmadan doğal yoldan elde ettiğimiz jeli her yerde kullanabilirsiniz..


MALZEMELER

  • 10 tane kadar ayva çekirdeği,
  • 1 fincan kadar su yada gülsuyu
  • Muhafaza edeceğimiz ağzı kapaklı kutu veya şişe

YAPILIŞI


Basit ve zahmetsiz yapımı olan bu jel 10 tane kadar ayva çekirdeğini bir kahve fincanı kadar ılık suda yada gül suyunda , ağzı açık şekilde 1-2 gün bekletin.Bu süreçte oluşuma bakmanıza isterim ayva çekirdeklerinin etrafından başlayıp suyun jöle kıvamına geldiğini görebilirsiniz, Su tamamen Jel olduktan sonra, buda bir iki gün oluyor kullanabilirsiniz bittikçe yeniden yapıp buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Jeli yaptım gerçekten mucize gibi soğuktan çatlayan ellere ve yüzünüze uygulayın  jel kuruyor  cildiniz  geriliyor suyla yıkadığınızda yumuşacık ipek gibi bir cilde sahip oluyorsunuz. 


Özellikle kış aylarında krem yerine  kullanın derim.. 


2 Aralık 2015 Çarşamba

SÜTLÜ BUĞDAY ÇORBASI (YARMA ÇORBASI)

                         

 Buğday çorba olarak hemen hemen her ilde yapılır genelde yoğurtlu olarak bazende yazları ayranla soğuk olarak tüketilir. Bizim yörede ise sütlü ve sıcak olarak yapılır ve  kışları sık sık pişer..Annem çok miktarda yapar komşulara ablama bu çorbayı sevenlere tencere tencere yollar ... Bende çok severim   aşure yaptığımızda biraz fazla ıslatıp süt çorbası da yaptık  bende sizinle  paylaşmak istedim .. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.....











MALZEMELER


  • 2 Su bardağı buğday (aşurelik yarma)
  • 1 kilo süt
  • nohut
  • tuz


YAPILIŞI 

Buğdayımızı  bir gece önceden üzerine geçene kadar su ekleyip ıslatmaya bırakıyoruz.Islanan buğdayımızı  güzel bir şekilde yıkayıp  isterseniz düdüklüde 20-25 dakkika isterseniz normal tencerede çok az suyu kalana kadar pişiriyoruz içine sütümüzü koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz buğday özleştiğinde  içine haşlanmış nohut  ve istersek tereyağ ve tuz ekleyip biraz daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz . Dikkat edeceğimiz husus sütlü bir çorba olduğu kesilmemesi için tuzunu en son ekliyoruz.. servise hazır afiyet olsun...


ZEYTİNYAĞLI, PORTAKALI AYVA YEMEĞİ



                                         



Ben zeytinyağlı bazı yemeklerde limonun yanında portakal suyunu da kullanırım kereviz, pırasa, enginar gibi   yemeklere  güzel bir tat veriyor. Aldığım ayvaların yarısını tatlı yaptım yarısını da ayva yemeğin de kullandım. Zeytinyağlı yemekleri seviyorsanız  yapmanızı öneririm.Basit kolay bir  tarif . 



MALZEMELER


  • 3 adet ayva
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates 
  • 1orta boy adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 adet portakal
  • Tuz ve toz şeker

YAPILIŞI

Ayvaları soyup ikiye bölün,çekirdeklerini çıkarın. Kararmaması için limonlu suda tutun . Tencereye yağı, soğan ve sarımsağı ve havucu ekleyip soteleyin. Diğer tarafta limon suyu, zeytinyağı, şeker, tuz ve su ile sos hazırlayın. Tencereye küp küp doğradığınız patatesleri  ve sosu ekleyip beş dakika daha pişirdikten sonra ayvaları ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirip altını kapatıyoruz . Tercihen soğuk olarak servis yapıyoruz.

TRADITIONAL TURKISH QUINCE DESSERT ,KIPKIRMIZI AYVA TATLISI .......DOĞAL , BOYASIZ

                           



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......




Kış meyvesi olan ayvanın tatlısı çok hafif, sağlıklı ve kolay bir de kırmızı olunca daha çok albenisi 
oluyor . Bu rengide ya sentedik yoldan gıda boyası kullanarak yada kabuklarını ve çekirdeğini de tenceredeye atıp ayvalarla pişirerek sağlıyorsunuz. Gıda boyasını kullanmak istemedim, daha önceden kabuklu ve çekirdekli pişirme denemelerimden de renk olarak pek memnun kalmadım, Kırmızı pancar almıştım ama onuda kullanmadım çünkü oda kaynayınca değişik bir renk alacaktı.Nasıl renklendirebilirim acaba ayvayı diye araştırırken bildiğim ve severek içtiğim medine gülüyle (hibiskus) karşılaştım. 
    medine gülü 


Medine gülüyle hamileyken tanışmıştım sevda ablacım bir kış günü onlara gittiğimizde bana demlemiş ve çok beğenmiştim o günden sonra evde bulunduruyorum arasıra demliyorum tadı ekşimtrak ister şekersiz isterseniz sıcak yada yazları soğuk olarak da tüketebiliyorsunuz. Medine gülüm evde olduğu için hemen tatlımı yaptım gerçekten de rengi kıpkırmızı oldu ve ayvalara ayrı bir lezzet kattı ekşi olduğu için içine şekerlenme olmasın diye limonda sıkmama gerek kalmadı. 


MALZEMELER
  • 3 adet ekmek ayvası
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • bir kaç tane karanfil
  • Bir tutam Medine gülü 
  • 1,5 bardak su
  • Kaymak ve ceviz veya kremşanti (üzerine)
YAPILIŞI




Ayvaları soyup ikiye bölün,çekirdeklerini çıkarın. Kararmaması için limonlu suya atın.

Tencereye ayvaları iç kısmı yukarıya bakacak şekilde yerleştirip çukur kısımlarına iki yemek kaşığı şeker ekleyin isterseniz daha az şeker kullana bilirsiniz tatlı seviyorsanız şeker miktarını da arttırmak mümkün.Tencerenin tabanına ,ayva kabuklarını ve çekirdeklerini,medine gülünü ve karanfilleri koyup,suyunu ilave edin.Ağzını kapatıp kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin.




Soğuduktan sonra ortasına ceviz kaymak yada kremşanti ekleyip servis yapabilirsiniz . Afiyet şifa olsun ......