Bumerang - Yazarkafe

7 Aralık 2015 Pazartesi

VANİLYALI ŞEKER YAPALIM ......DOGAL .....SUNİ KATKI MADDELERİNDEN KURTULUN


Bu zamana kadar yaptığım tüm tatlı, kurabiye ve hamur işlerinde vanilya gerektiğinde herkes gibi üzerinde şekerli vanilin yazan küçük paketçiklerden kullanırdım hatta fazlada sevmezdim çünkü yaptığında aroması oluyordu ama durdukça tadına kötü şekilde etki edebiliyordu. Nette dolaşırken baktım yıllardır insanlar kendi vanilyalarını kendileri yapıyorlar paket içinde satın aldığımız vanilinlerin vanilyayla alakalı bişey olmadığını, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak elde edildiğini Ham maddesi ağaç olan suni bir katkı malzemesi olduğunu öğrendim. Bende hem kendim yapmak hemde düşünce ve görüşlerimi sizinle paylaşmak istedim .Okuduğum bilgilerden müthiş bir buluş olduğu ve insanların bununla tanıştıktan sonra asla eski paketlere dönmediği yönündeydi içimiz rahat olarak kullanabileceğimiz bir ürün bende artık raflardan vanilya almamayı temenni ederek yapıyorum... Okuduğum kadarıyla üç şekilde yapıyorlar en basit yöntemiyle başladım. Diğerlerinide denedikçe paylaşacağım sizinle......


MALZEMELER

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 vanilya çubuğu






YAPILIŞI


Vanilya çubuğunu boyuna iki parçaya bölün. Bıçak yardımıyla içindeki çekirdekleri kazıyın. Kabuğu da iki üç parçaya bölün. Vanilya çekirdeklerini ve kabuklarını bir kavanoza koyduğumuz şekerin içine ekleyerek karıştırıyoruz. Kavanozun ağzı kapalı bir şekilde arada sallayarak bir hafta sonra kullanıma hazır...









QUİNCE SEED A MAGİC TONİC, AYVA ÇEKİRDEĞİ MUCİZESİ... AYVA ÇEKİRDEĞİ JELİ..ÇEKİRDEKTEN .... KREME ........

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......


Kış denince akla ilk gelen meyve ayva kışları sofralarımızı şenlendirir tatlısı, saraylarda yapılan yahnisi, reçeli, marmelatı, üşüttüğümüzde ıhlamurun içine ekleyip çay olarak ta  tüketiriz. 
Genelde çekirdeğini çöpe atarız bilmeyiz ki bu çöp sandığımız çekirdeğin mevlanın mucizelerini barındırdığını.



Çekirdekleri suyla buluşturduğumuz da suyun jel formunu aldığını görürüz. Bu jöleyi eskilerden beri kadınlar ellerine yüzlerine krem niyetine sürerlermiş hatta Anadolu'da emziren kadınlar göğüslerindeki çatlaklarını bununla tedavi ederlermiş bazı yörelerde su yerine gül suyunda bekletilir ayva çekirdeği . Cilt lekeleri için, hassas ciltlere bir peeling, cildimizin bakımı için akne ve sivilceler de , cildimizin sıkılaştırmak, yara ve yanık kremi olarak ta kullanabiliyorsunuz . Bu jel  C vitamini ihtiva ediyor ve hücre yenileyici özelliği varmış. Yani avuç dolusu para harcamanıza gerek kalmadan doğal yoldan elde ettiğimiz jeli her yerde kullanabilirsiniz..


MALZEMELER

  • 10 tane kadar ayva çekirdeği,
  • 1 fincan kadar su yada gülsuyu
  • Muhafaza edeceğimiz ağzı kapaklı kutu veya şişe

YAPILIŞI


Basit ve zahmetsiz yapımı olan bu jel 10 tane kadar ayva çekirdeğini bir kahve fincanı kadar ılık suda yada gül suyunda , ağzı açık şekilde 1-2 gün bekletin.Bu süreçte oluşuma bakmanıza isterim ayva çekirdeklerinin etrafından başlayıp suyun jöle kıvamına geldiğini görebilirsiniz, Su tamamen Jel olduktan sonra, buda bir iki gün oluyor kullanabilirsiniz bittikçe yeniden yapıp buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Jeli yaptım gerçekten mucize gibi soğuktan çatlayan ellere ve yüzünüze uygulayın  jel kuruyor  cildiniz  geriliyor suyla yıkadığınızda yumuşacık ipek gibi bir cilde sahip oluyorsunuz. 


Özellikle kış aylarında krem yerine  kullanın derim.. 


2 Aralık 2015 Çarşamba

SÜTLÜ BUĞDAY ÇORBASI (YARMA ÇORBASI)

                         

 Buğday çorba olarak hemen hemen her ilde yapılır genelde yoğurtlu olarak bazende yazları ayranla soğuk olarak tüketilir. Bizim yörede ise sütlü ve sıcak olarak yapılır ve  kışları sık sık pişer..Annem çok miktarda yapar komşulara ablama bu çorbayı sevenlere tencere tencere yollar ... Bende çok severim   aşure yaptığımızda biraz fazla ıslatıp süt çorbası da yaptık  bende sizinle  paylaşmak istedim .. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.....











MALZEMELER


  • 2 Su bardağı buğday (aşurelik yarma)
  • 1 kilo süt
  • nohut
  • tuz


YAPILIŞI 

Buğdayımızı  bir gece önceden üzerine geçene kadar su ekleyip ıslatmaya bırakıyoruz.Islanan buğdayımızı  güzel bir şekilde yıkayıp  isterseniz düdüklüde 20-25 dakkika isterseniz normal tencerede çok az suyu kalana kadar pişiriyoruz içine sütümüzü koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz buğday özleştiğinde  içine haşlanmış nohut  ve istersek tereyağ ve tuz ekleyip biraz daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz . Dikkat edeceğimiz husus sütlü bir çorba olduğu kesilmemesi için tuzunu en son ekliyoruz.. servise hazır afiyet olsun...


ZEYTİNYAĞLI, PORTAKALI AYVA YEMEĞİ



                                         



Ben zeytinyağlı bazı yemeklerde limonun yanında portakal suyunu da kullanırım kereviz, pırasa, enginar gibi   yemeklere  güzel bir tat veriyor. Aldığım ayvaların yarısını tatlı yaptım yarısını da ayva yemeğin de kullandım. Zeytinyağlı yemekleri seviyorsanız  yapmanızı öneririm.Basit kolay bir  tarif . 



MALZEMELER


  • 3 adet ayva
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates 
  • 1orta boy adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 adet portakal
  • Tuz ve toz şeker

YAPILIŞI

Ayvaları soyup ikiye bölün,çekirdeklerini çıkarın. Kararmaması için limonlu suda tutun . Tencereye yağı, soğan ve sarımsağı ve havucu ekleyip soteleyin. Diğer tarafta limon suyu, zeytinyağı, şeker, tuz ve su ile sos hazırlayın. Tencereye küp küp doğradığınız patatesleri  ve sosu ekleyip beş dakika daha pişirdikten sonra ayvaları ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirip altını kapatıyoruz . Tercihen soğuk olarak servis yapıyoruz.

TRADITIONAL TURKISH QUINCE DESSERT ,KIPKIRMIZI AYVA TATLISI .......DOĞAL , BOYASIZ

                           



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

                      Bismillahirrahmanirrahim......




Kış meyvesi olan ayvanın tatlısı çok hafif, sağlıklı ve kolay bir de kırmızı olunca daha çok albenisi 
oluyor . Bu rengide ya sentedik yoldan gıda boyası kullanarak yada kabuklarını ve çekirdeğini de tenceredeye atıp ayvalarla pişirerek sağlıyorsunuz. Gıda boyasını kullanmak istemedim, daha önceden kabuklu ve çekirdekli pişirme denemelerimden de renk olarak pek memnun kalmadım, Kırmızı pancar almıştım ama onuda kullanmadım çünkü oda kaynayınca değişik bir renk alacaktı.Nasıl renklendirebilirim acaba ayvayı diye araştırırken bildiğim ve severek içtiğim medine gülüyle (hibiskus) karşılaştım. 
    medine gülü 


Medine gülüyle hamileyken tanışmıştım sevda ablacım bir kış günü onlara gittiğimizde bana demlemiş ve çok beğenmiştim o günden sonra evde bulunduruyorum arasıra demliyorum tadı ekşimtrak ister şekersiz isterseniz sıcak yada yazları soğuk olarak da tüketebiliyorsunuz. Medine gülüm evde olduğu için hemen tatlımı yaptım gerçekten de rengi kıpkırmızı oldu ve ayvalara ayrı bir lezzet kattı ekşi olduğu için içine şekerlenme olmasın diye limonda sıkmama gerek kalmadı. 


MALZEMELER
  • 3 adet ekmek ayvası
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • bir kaç tane karanfil
  • Bir tutam Medine gülü 
  • 1,5 bardak su
  • Kaymak ve ceviz veya kremşanti (üzerine)
YAPILIŞI




Ayvaları soyup ikiye bölün,çekirdeklerini çıkarın. Kararmaması için limonlu suya atın.

Tencereye ayvaları iç kısmı yukarıya bakacak şekilde yerleştirip çukur kısımlarına iki yemek kaşığı şeker ekleyin isterseniz daha az şeker kullana bilirsiniz tatlı seviyorsanız şeker miktarını da arttırmak mümkün.Tencerenin tabanına ,ayva kabuklarını ve çekirdeklerini,medine gülünü ve karanfilleri koyup,suyunu ilave edin.Ağzını kapatıp kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar pişirin.




Soğuduktan sonra ortasına ceviz kaymak yada kremşanti ekleyip servis yapabilirsiniz . Afiyet şifa olsun ......

1 Aralık 2015 Salı

AMONYAKLI PASTA ........









Amonyaklı Pastamı dediniz ..... Amonyağı ben sıvı olarak böcek ve arı sokmalarında kullanılan bir ilaç olarak biliyordum nette gezerken amonyaklı pasta diye yazıyı görünce amonyaktan pastamı olurmuş diye kendi kendime söylendim ama oluyormuş robotlar ve mikserler hayatımızı girmeden önce tabi puf gibi pandispanyalar yapamadığımız zamanlarda annelerimiz amonyaklı pasta yaparmış hem çok leziz hemde yapımı çok basit tam bizim Anadolu işi açarak yapılıyor ve ister saçta ister fırında pişirebiliyorsunuz. Mesela fırınınız mı bozuldu yada fırın olmayan bir yerdemisiniz canınız pastamı çekti hemen yapılabilecek bir şey. Yapımında tek zor olan benim gibi kokulara hassasiyetiniz varsa ilk fırına koyduğunuzda pişerken kötü bir koku oluyor ama üzülmeyin piştikten sonra ve pastayı yerken hiç bir koku hissetmiyorsunuz. Benim bu pastayı ilk yapışım , nasıl bir şeyle karşılaşcağımı bilmiyordum. İnternetten derlediğim tarifle ilk önce hamurunu yaptım bildiğimiz kulak memesi kıvamında bir hamur oldu, yuvarlak bir şekilde kesip fırında teker teker arkası önü kızarana kadar pişirdim. Hamuru ince olmasına rahmen üç katı kadar kabardı bu kadar kalın olmasını beklemiyordum. Fırından çıktığında yumuşakken soğudukça sertleşti, tadını ben kedi dili biskiviye benzettim bence bu kedi dili bisküvinin pasta tabanı gibi bir şey oldu. Daha sonraki günlerde bundan tiramisu denemesi de yapmak istiyorum. Bizim çocuklarda yerken alman pastasının keki gibi olmuş dediler onuda denemek farz oldu. Kalan hamurları bardak la kesip onları da pişirdim nette okuduğuma göre hamuru iki katınını yapıp pişirip bir kaç kere pasta yapıyorlarmış ilerleyen günler minik pastalar yapmak için onu da saklıyorum. Genel olarak tadını güzel bulduk ve ilerleyen günlerde tekrar yapmaya karar verdim ..... Ayrıca ara kremasını da Şevval yaptı .. söylemezsem olmaz ... :)

Deneyin derim....

NOT: Amonyağı aktardan bulabiliyorsunuz , beyaz tuz gibi çok keskin kokusu olan bir şey isterken pasta yapımında kullanacağınızı söylemeyi unutmayın ben 100 gramını 3 tl 'ye aldım ortalama beş, altı kere pasta yapılacak kadar oluyor.

HAMURU MALZEMELERİ
  • 1 kahve fincanı erimiş margarin (75 gr)
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı amonyak sodası (silme)
  • 2 yumurta
  • Alabildiği kadar un

KREMA MALZEMELERİ
  • 1 litre süt
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 yumurta
  • 4 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşağı nişasta
  • 100 gram margarin yada tereyağı (krema piştikten sonra eklenecek)
HAMURUNUN YAPILIŞI:


Tüm malzemelerini yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceğiz. Hamuru 5 parçaya bölüp yapacağımız pasta ebatı kadar açıyoruz, ister benim yaptığım gibi tencere kapağı ister bir tabağı ölçü alarak kesiyoruz.



Elde ettiğimiz hamurları fırın tepsisinde teker teker hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.



Kalan hamurları bardakla kesip minik pastacıklar yapmak için pişirdim..
Sacınız mı var, köyde gözleme mi yaptınız arkasından bu pastayı yapabilirsiniz sacınızda. :)

KREMANIN YAPILIŞI:

Orta boy tenceremize sütü ve diğer malzemeleri ekleyip koyu kıvamına gelinceye kadar pişiriyoruz. Pişen muhallebiyi ocaktan alıp sıcakken içine margarini ekliyoruz. (Ben yarısını tereyağ yarısını margarın koydum). Ilıdıktan sonra mikserle beş dakika kadar çırpıyoruz .

PASTANIN YAPILIŞI



Soğudukça sertleştiği için ben hamurları çatalla arkalı önlü deldim ve sütle hafif ıslattım. Üzerine krema hala sıcakken sürdüm ve muz dilimleri ekledim bu işlemi pasta tabanları bitene kadar yaptım . En üstüne ve yanlarına kalan kremayı sürdüm. Ben kendimiz yiyeceğimiz ve deneme yaptığım için pastayı süslemedim. Ama bu hamurdan doğum günü pastası yapıp şeker hamuruyla süsleyenler de var. ister krem şanti sürün ister renkli şekerlerle süsleyeyin..... Afiyet olsun....




30 Kasım 2015 Pazartesi

FIRINDA KREMALI PATATES






İşten eve giderken bu gün evdeki yemeklere ek ne yapayım derken aklıma geldi. Tarifi yemeğe gittiğimiz bir restauranta yemiş, çok beğenmiş ve şeften tarifi almıştım. Daha sonraki günlerde kendimce eklemeler yaptım ve her yapışımda da daha güzel tatlar oluştu. Bu tarif kolay çok leziz ve ister tavuk ister et her şeyin yanına yapabileceğiniz  yediğiniz anda bir patates bu kadar mı lezzetli olur diyeceğiniz bir kere yaptığınızda en kısa sürede tekrarlayacağınız nefis bir tat... Ben evdekiler sevdiği için bol miktarda yapıyorum isterseniz tarifi kendinize göre azaltıp veya çoğaltabilirsiniz ..






MALZEMELER
  • 7-8 adet orta boy patates
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 diş sarımsak
  • 50 gr kaşar peyniri
  • 1/2 muskat rendesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • Tuz, karabiber, 

YAPILIŞI  



Patatesleri soyun ince halkalar halinde doğrayın. 



Normal tariflerde  doğradığınız patatesleri tepsiye dizip hazırladığınız sosu patateslerin üzerine döküyorsunuz bense patatesleri geniş bir kaba alıp üzerine süt, krema, kaşar peyniri, tereyağını  ve baharatını ekleyip  harmanlayıp   daha sonra patatesleri tepsiye dizip üzerine   kabım da kalan sosu döküyorum böylece bütün patatesler soslanmış oluyor. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp   180 derecede patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz daha sonra folyoyu alıp üzerinin kızarmasını sağlıyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz.... Afiyet olsun ....








23 Kasım 2015 Pazartesi

BEZ PASTASI...... HASTANEYE GİDERKEN ÇİÇEK YERİNE... HEDİYECLOTH DİAPER CAKE TUTORİAL,.....


Kuzumuzun kuzusu oldu Ayşemizin   Elif bebeği geldi dünyaya. Biraz acele etti gelmekte  o yüzden hastaneye gidemedik bizde ilk fırsatta lohusa ziyaretine eve gittik.Ayşe beni  için yiğenim gibidir   o yüzden bu bebek çok özel bizim için birde üstüne adaşım olması ayrı bir güzellik oldu. Bebek  o kadar güzel ki insanlara mevlanın en güzel hediyesi ne derseniz yaşamdan sonra evlat derim Elif bebeğin kokusuna doyamadık Allah ailesiyle mutlu ve sağlıklı bir ömür , devlete millete ve ailesine hayırlı bir evlat olmasını nasip etsin. Genelde lohusa ziyaretlerine giderken bez götürüyordum yanımda, bir arkadaşımın bebek görmeye giderken elinde  bez pastasını görünce   o kadat hoşuma gittiki bundan sonra paket bez götürmek yerine  bez pastası yapmaya karar verdim. İlk bez pastasını da  halasının mavi boncuğu umut'uma  yapmıştım  o zamanlar  bloğum  olmadığı için fotoğrafını çekmemiştim . Şimdi  hem yapım aşamalarını hemde fotoğraflarını  yayınlıyorum..   İyki doğdunuz bebişler.....




Elif'in bez pastasi





Öncelikle  aldığımız   bezleri  kıvırıp lastikliyoruz.  Daha sonra ben tencere kapağını ölçü olarak çizdim yapacağınız bez pastasının katı kadar  büyüklüğü ayarlıyoruz . Kestiğimiz yuvarlak kartonun ortasına havlu kağıt  içini yerleştirip silikon  tabancayla sabitliyoruz.     Kıvırdığımız  bezleri iki sıra halinde  havlu kağıt ortasına diziyoruz  kurdeleyle hepsini birden sabitleyip bağlıyoruz ve bezlerin lastiklerini çıkarıyoruz.   ikinci kata geçiyoruz bezleri yine silindirin etrafına sıralıyoruz  kurdeleyle bağlayıp lastikleri çıkarıyoruz. üçüncü sıraya sadece bir adet bezi bütün olarak silindirin üstüne  kıvırmadan sarıyoruz.   bir metrekare tülün üzerine bez pastasını yerleştirip  en üstünden bağlıyoruz bundan sonrası size kalmış nasıl isterseniz öyle süsleyebilirsiniz isterseniz  bebekler, boncuklar  tüller küçük levhalar  zevk sizin  tasarım size ait  ....  Eğer bebeğe küçük hediyeler  de  eklemek isreseniz hastane çıkışı çorap, şampuan onlarıda tülü  bağlamadan bezlerin  arasına yerleştirebilirsiniz ....

16 Kasım 2015 Pazartesi

PEPEÇURA '' KOKULU LAZ ÜZÜMÜNDEN LAZ PATENTLİ MUHALLEBİ''(Grape Pudding)


Geçtiğimiz günlerde sirke yapımını yayınlamıştım  sirkem olmak üzere orda belirttiğim gibi annemin evindeki  balkonun üzerine sarılmış olan üzümleri sıkmıştım posası ve kabuklarıyla ilk sirke mi yaptım suyunu da sıkıp tazeyken içip kalanını  derin dondurucuya kaldırmıştım. Tadı o kadar güzel diki bu zamana kadar neden suyunu sıkmadığımızı bilmiyorum genelde bize gelenler bir iki yerler biraz olgunlaştı mı toplayıp eşe dosta komşulara dağıtırız  yenir yenmez biter işte çekirdekli ve kalın kabuklu olduğu için bu üzümü bende pek sevmem...   Geçen gün üzümü topladığımızda  olmayan üzümleri  asmada bırakmıştık şimdide onları hasat ettik. Üzümlerle  ne yapabilirim diye nette gezinirken  Pepeçura yapmaya karar verdim . Karadenizden yöresel bir tarif  bir kaç değişik yapımı var şimdi denediğimi yayınlıyorum diğer tarifleri de  elimdeki üzüm sularıyla yaptıkça yayınlayacağım. Seneye ya olur ya olmaz çünkü ne yazık ki evimizi müteahite verdik büyük bir ihtimalle   yeni üzümler olmadan  ev yıkılacak...:((  Biz yaptık beğendik değişik bir tadı var özellikle kokusu çok güzel.  Afiyet olsun... 






MALZEMELER

  • 1 kg kokulu laz üzümü
  • 2 kaşık mısır unu
  • 1 kaşık un
  • 5 kaşık nişasta
  • 1 su barağı şeker
  • 3 bardak su

YAPILIŞI

Üzümleri  yıkayıp  içine üç subardağı  su ekleyip üzümler parçalanana kadar pişiriyoruz.Pişen üzümleri suyunu süzüp beş su bardağı kadar olacak, olmazsa su ekleyip içine  şekeri, ılıyınca  nişasta, un, ve mısır ununu yarım bardak suyla iceltip  üzüm suyuna katıyoruz.  Koyulaşıncaya kadar pişirip kaselere bölüyoruz.  Soğuk olarak servis yapıyoruz...









9 Kasım 2015 Pazartesi

ERİKLİ TURTA .....

 şeftalili turta




Erikli turta dedim ama turtamı desem kek mi desem bilemedim .. Yurt dışından bi tarif  bizim kızlar Sermin'le Derya istanbula son geldiklerinde yaptılar çok beğendim hemen tarifini aldım.  Tarif için çok teşekkür ediyorum kızlara hayatımda tanıdığım yüzüne bakınca kalbinin güzelliği görünen  kalplerinde zerre kötülük olmayan nadir insanlardan sizi seviyorum kızlar :)) . Birkaç kerede değişik meyvelerden denemeler yaptım müthiş bir tat  bir gün beklerse daha güzel oluyor ama kalırsa tabi... 

MALZEMELER

  • 4 Yumurta
  • 1 Su bardağı şeker
  • 125 gram tereyağ
  • 2 paket vanilya 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Erik, kayısı, şeftali  istediğiniz bir meyve


YAPILIŞI 

Yumurta, şeker ve vanilyalar şeker eriyene kadar iyice çırpılacak, Tereyağını keki pişireceğiniz  kabın içinde fırında eritiyoruz hem yağ eriyor hem kabı yağlamış oluyoruz. yağ biraz ılıyınca   karıştırdığımız yumurta ve şekerin içine ekliyoruz ve elediğimiz unu da ekleyip karıştırıp tepsiye döküyoruz üzerine  istediğimiz şekilde meyveleri diziyoruz .

150 derece fırında pişiriyoruz. Püf noktası  buzluğa koyduğumuz meyveler den yaptığımızda meyvelerin içlerinde  piştikten sonra suları birikiyor bu suyu meyvelerin üzerine sürüyoruz bu da keke  parlaklık veriyor.





 Eğer meyvelerde su birikmedi yada küçük parçalar şeklinde koyduysanız bir parça reçeli kekinizin üzerine sürüp parlaklık sağlayabilirsiniz.  Ben erikli ve kayısılısını denedim.
 afiyetler olsun....



                                                                 ERİKLİ TURTA