Bumerang - Yazarkafe

3 Kasım 2015 Salı

HAMSİLİ PİLAV......





İlk denemelerinden birini daha yapıyorum hamsili pilav . Mezgit dışımda  pek balık sevmem ama birkaç kere yediğim hamsili pilavı sevdim  ablam da baktım  hamsi alıp ayıtlamış her şey hazır  gel bunu hamsili pilav yapalım dedim ve kolları sıvadık hemencecik yapıverdik ,  Korktuğum gibi zor değilmiş bundan sonra sık sık yapmayı düşünüyorum.  


Malzemeler 

  • 1,5 kilo Hamsi
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 2 adet soğan 
  • Yarım demet maydonaz
  • kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • Mısır unu
  • 1 Çay kaşığı tarçın
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Çay kaşığı kuru nane
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ 



Öncelikle hamsileri temizleyip kılçıkları ve kafaları alınıp yıkanır.  Böylece hamsimiz hazır vaziyette olur. 





Kabımızı alıp her tarafını yağlıyoruz . Temizleyip yıkayıp süzdürdüğümüz  hamsilerin dış kısmını mısır ununa bulayıp pişireceğimiz kabın yan duvarlarından taşırarak  ortaya doğru diziyoruz .






Öte yandan İç pilavı yapmaya başlıyoruz. Tavaya yağın içine soğanı koyup pembeleşince içine pirinci fıstığı, üzümü, tuzu ve iki bardak suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Pişen pilavı ocaktan alıp tarcın, baharat, nane ve maydanoz ekleyip karıştırıyoruz.









Pişen iç pilavı tavaya dizdiğimiz hamsilerin üzerine döküyoruz yanlardan başlayarak hamsileri kapatıyoruz ocakta yada fırında  arkası önü kızarana kadar pişiriyoruz.  Afiyet olsun....









EV YAPIMI ORGANİK ÜZÜM SİRKESİ YAPTIM ......








Çok  İstememe rağmen  hiç deneme fırsatım olmamıştı sirkeyi ...  Balkonumuzdaki  siyah kokulu üzümlerden yapmaya karar verdim . Üzümleri güzelce yıkadım tanelerini ayırdım tanelerinin suyunu sıktım üzümün suyunu daha sonra tatlı yapmak için dondurucuya kaldırdım, kalan posasının üç katı kadar su koyup cam bir kapta   ağzını kapamadan 15 gün kadar ışık görmeyen bir yerde beklettim.  





Bekleyen sirkenin üzerinde beyaz bir tabaka oluşuyor . Posaları  süzdüğüm sirkenin  içine bir dilim kadar  ekmek parçalası koyup 15 gün daha beklettim daha sonra  tekrar süzdüm   cam bir kapta bekletiyorum özellikler asitli olduğu için çam kapta muhafaza etmek önemliymiş.  Sirke ne kadar beklerse o kadar güzel oluyormuş. İşte ev yapımı tamamen organik sirke......  Sirkemiz oldu inanın o  kadar lezzetli  oldu ki bardağa koyup  içebilirsiniz bile...


7 Ekim 2015 Çarşamba

ÇITIR SODALI BÖREK



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim...... 


Malum geçen hafta  kurban bayramıydı  etle uğraşma misafir derken evden çıkamadık yapamadığımız bayram gezmelerini bu haftaya bıraktık, cumartesi günü halamıza gittik . Sağolsun Bahar ve Hala bizi çok güzel ağırladı dolmalar, börekler bazlamalar anlıyacağınız  halacık döktürmüş her gittiğimizde değişik bir şeyler yapan haladan  bu seferde  sodalı çıtır börek tarifini aldık . Az malzemeyle harika çıtır çıtır bir börek ....Yedim çok begendim hemen sizlerle de paylaşmak istedim...

MALZEMELER

  • 4 Su bardağı un 
  • 1 şişe soda
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket yaş maya
  • yeteri kadar tuz. 
  •  1 yumurta sarısı (üzeri için )
  • tereyağ veya margarin (hamurun arasına sürmek için)
  • susam
  • Peynir ,maydanoz
YAPILIŞI

Hamuru yapmakla başlıyoruz malum yoğurduktan sonra biraz beklememiz hamurun açılması açısından bize kolaylık sağlayacak. Unun ortasında açıp maya , sıvı yağ, tuz,  maden suyu ekleyip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz. Öte yandan peynir maydanoz  hazırlıyoruz ama başka bir harç isterseniz kıyma, patates sucuk peynir domates  arzuya göre seçip koyabilirsiniz. Bekleyen hamuru 16 eşit parçaya bölüp tepsi büyüklüğünde açıyoruz yağladığımız tepsiye ilk hamurunu yerleştirip her kata yağ sürüyoruz sekizinci  katta araya hazırladığımız harcı koyup aynı şekilde her kata yağ sürüp diğer sekiz yufkayı da  yerleştiriyoruz  en üstüne yumurta sürüp susam döküyoruz. kesip fırınlıyoruz.... 180 derece fırında kızarana kadar  pişiriyoruz... Fırından çıkan çıtır çıtır böreği Afiyet le yiyoruz...

30 Eylül 2015 Çarşamba

GEZMELER GEZMELER, DONDURMACI YAŞAR USTA







Ben pek dondurma sevmem yersem de limon ve orman meyveli olanları tercih ederim. Çocuklar sevdikleri için dondurucuda hep vardır ama,  ''hala bunlar aynı traş köpüğü gibi ''der Ahmet  gerçekten de öyle hazır dondurmaların hiç lezzeti yok . Bir kaç yıl önce bizim gurme çocuklar beni yaşar ustaya götürdüler  bende giderken pek lezzetli bir şey beklemiyordum hatta bana çok azalın dedim, gittik sıra varmış bekledik aldık burada special dondurmalar oluyormuş her gün değişik dondurma bende kivili dondurma aldım o da ne sanki gerçek kivi yiyormuşum gibi ..... o günden sonra oranın müdavimi oldum. 





Yaşar Usta’nın menüsünde nardan, karpuza, kaymaktan, gül ve fıstıklı çikolataya dek birçok seçeneği bulmak mümkün!
Gurmelerden tam not alma ayrıcalığına sahip yegane isimlerden biri olan Yaşar Usta, başta Bostancı merkez olmak üzere 4.Levent ve Ayvalık Sarımsaklı Plajında bulunan şubeleri bulunuyormuş . O günden sonra çocuklarla fırsat buldukça ordayız , son gidişimizde çocuklara bu böyle olmayacak  bayilik alalım biz satalım istediğimiz zaman yeriz dedim....  :) neden olmasın....... 

29 Eylül 2015 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI



DERİN DONDURUCU  TERCİHİ....

Aylarca araştırmalarım sonucu bir çekmeceli dondurucu alabildim. Bu araştırmalarımda  onlar hakkında öğrendiklerimi paylaşmak istiyorum çünkü bu süreçte kullanıcı yorumları bana çok yardımcı oldu . İki çeşit dondurucu şekli var birincisi  yatay  üsten kapaklı diğeri bildiğimiz buzdolapları gibi uzun ve içinde  3 çekmece 5 çekmece ve 7 çekmece  modelleri mevcut, Onlarca değişik marka ve  model var. Çekmeceli modeli fazla yer kaplamıyor ve içindekiler  düzenli olduğu için kolay alabiliyorsunuz. Ama üsten kapaklı dondurucuya koyduğunuz yiyecekler üst üste oluyor altta ki bir paketi çıkartırken  üsttekileri çıkarmak lazım ve içinde ne var ne yok görmek zor oluyor, ama onunda avantajları var mesela kocaman bir kemik yada büyük bir parçayı koymanız mümkün anlayacağınız tercih kişiye özel bence köyde yaşayanlar, peynir, et vs için yatay dondurucuyu seçebilir. Ben çekmeceli modeli tercih ettim . Enerji tüketimi de önemli A sınıfı enerji tüketimi  yapanı almanızı öneririm yoksa bir hayli yüksek fatura ödemesi yaparsınız. Ayrıca A sınıfı almakla da kalmayıp  dondurucuyu sıcak olmayan bir ortamda bulundurmanız  lazımmış yoksa A sınıfı olan dolabınız C sınıfı elektrik yakıyormuş. Bunları öğrendikten sonra tam almak üzereyken bir şey daha öğrendim bu dondurucuların bir normal birde no-frost  modelleri varmış normal dondurucuların çekmecelerinin altında ki borularla soğutuluyor ve bu dondurucular karlanma yapıyormuş no-frost dondurucular  da gözle görülen borular yok sadece raflar ve çekmeceler mevcut ve karlanma sorunu yok aralarına büyüklüklerine göre  100-300  tl arası fiyat farkı var bende almışken iyi bir şey alayım dedim tabi no-frost olanı aldım.  Sonuçta seçeneklerimi üç marka ve modele indirdim ve araştırmalarım sonuncu arkadaşım Aslı'nında tavsiyesiyle Electrolux marka   6 çekmeceli no-frost modelini aldım . İnşallah tercihim iyidir, bunu ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.  Tabi ki de bu dolabı  doldurmak gerek içine koyduğum yiyecekleri  ne şekilde koyduğum tavsiyelerim yanılgılarımı ilerleyen günlerde sizle paylaşacağım....

MELEMEN 


Melemeni kim sevmez   özellikle biz  kahvaltıda  yazları yemeyi çok severiz. Ama kışın aynı lezzeti bulamıyoruz domatesler saman gibi domatesten başka her şeye benziyor biberler de ona keza. Komşannemin bir lafı vardır yazın artığı kışın katığı diye  bizde yazdan kışın hazırlığına başladık inşallah ....  ilk olarak kış için bol miktarda  melemen yaptım.  Hepsini teksefer de yapmadım markete pazara gittikçe üç kilo beş kilo domates alıp azar azar bir hayli  melemenlik yaptım....
  • Yeşil biber
  • Domates 
  • Tuz, yağ
Normalde melemen   yapar gibi yagı koyuyoruz tenceremize içine  biberlerimizi  ekleyip kavuruyoruz içine soyup küçük küçük doğradığımız  domatesleri ve tuz ekleyip domateslerin diriliği geçene kadar ocakta tutuyoruz altını kapatıp soğuyan melemenleri ben tupperwarenin buzluğa giren antartikalarına eşit birşekilde boşaltıp dondurdum, donan melemenleri kaplardan çıkarıp poşetlere koyup dolapta öyle muhafaza ediyorum... Dikdötrgen olarak şekillendiği için dolapta fazla yerde kaplamıyor...


Antartika 400 ml.

FASULYE 


  • Yeşil fasulye 
  • Domates

Fasulyelerinizi  ayıklayıp yıkayıp suyunu süzüp  tenceremize alıyoruz.Fasulye ye domatesi ekliyoruz. Ben  bir kilo fasulyeye iki orta boy domates rendeliyorum siz de  fasulye miktarınıza göre domatesi ayarlayabilirsiniz. Fasulyelerin rengi dönene kadar kısık ateşte 5-10 dakika kavuruyoruz. Altını kapattıp soğuttugumuz fasulyeleri istediğimiz miktarda buzdolabı poşetlerine koyup  kışın yemek için dolabımıza yerleştiriyoruz.......

BARBUNYA


  • Barbunya 

Ayıkladığımız barbunyaları yıkamadan  ivedi bir şekilde poşetleyip dolaba kaldırıyoruz. Yıkamamamız ve acele etmemizin sebebi barbunyaların kararmasını önlemek . 




BALLI SUSAM



Size kolay bir kahvaltılık tarifi vermek istiyorum. Susam, bal ve ceviz üçlüsü :)

MALZEMELER


  • 1 kase  bal
  • Yarım çay bardağı susam
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz

YAPILIŞI

 Susamlar rengi dönene kadar  kavuruyoruz.  Balın içine kavurduğunuz susamı  ve cevizi ekleyip 
 balla servis yapıyoruz afiyet olsun. 

28 Mayıs 2015 Perşembe

ÇİLEK JÖLELİ PRENSES TATLI



Hafta sonu Ahretliğim Ayşe'ye gidecekdik  vaktim olmadığı için hemen yapılabilen bir tatlı yapmayı düşümdüm. Uzun zamandır değişik bir şey denemesi yapmamıştım, malum çilek zamanı  çilekli  hafif birşey yapmak istedim. Ne zamandır aklımda tasarladığım tam yaz günleri için serin ve hafif bir tatlıyı yaptım . Elimde de TUPPERWARE'nin mucizevi kalıbı PRENSES TACI olunca ortaya  çıkan görsellik harika oldu. Genelde salatalarda kullandığım kalıbı daha çok tatlılarda kullanmaya karar verdim.  Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.  


MALZEMELER 

- Jöle
- Çilek
- Kedi dili bisküvi 
- 1 çay bardağı şekerli süt

MUHALLEBİ MALZEMELERİ 

- 3,5 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti 

YAPILIŞI

İlk önce  jöleyi yapmakla başlayalım. Ben helal sertifikalı kentonun bitkisel jölesini kullandım çünkü jelatin çok şüpheli birşey hayvansal jel kullanıldımı hangi hayvanın jelatini kullanıldı diye şüpheye düşmektensen garantili tamamen bitkisel bide helal sertifikalı kullanmanızı tavsiye ederim. 


jöleyi kutunun üzerindeki tarife göre yapıyorsunuz . Kalıbınızı suyla ıslatıp içindeki fazla suyu döküp hazırladığınız jöleyi kalıba boşaltıyorsunuz. Kalıba döktüğünüzde su gibi olan jölenın biraz katılaşmasını bekliyorsunuz isterseniz bu sürenin kısalması için buzdolabında bekletebiliriz. Katlaşan jölenin üzerine yıkayıp suyunu süzdüğümüz çilekleri  keserek istediğiniz şekilde ve miktarda jölenin üzerine  döşüyoruz. Bu esnada dikkat etmemiz gereken jölenin sıvı olmaması çünkü sıvı olursa çilekler dibine iner istediğiniz şekilde jölenin içinde durmaz.  Muhallebi malzemelerini krem şanti hariç koyu bir kıvamda bişiriyoruz . Muhallebi ılıyınca içine toz kremşantiyi ekleyip soğutuyoruz. Soğuyan muhallebiyi jölenin üzerine döküyoruz. En üstünede kedi dili bisküviyi şekerli süte batrıp diziyoruz.  İsterseniz muhallebi hazırlama vaktiniz yoksa, vanilyalı pudingi  üzerinde yazan süt miltarından 1 bardak eksik olarak  pişirip ılıyınca içine 1 tatlı kaşığı tereyağ ekleyip çırpıp bunu kullanabilirsiniz. Şimdiden yapanlara afiyet olsun  ...........