Bumerang - Yazarkafe

7 Ağustos 2014 Perşembe

ELİF OLMAK ......


بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......




Aşk da tıpkı elif gibidir,isminde gizlidir,ama okunmaz.o olmadan da besmele sese gelmez.o her şeyin içindedir,ama hiç bir şeyde görünmez. Hz.Mevlana



İnsan vav şeklinde doğar, bir ara doğrulunca kendini elif sanır.İnsan iki büklüm yaşar, oysa en doğru olduğu gün ölmüştür.Kulluğun manası vavdadır, elif uluhiyetin ve ehadiyetin simgesidir.O yüzden Lafz-ı ilahi elifle başlar. Elif kainatın anahtarıdır, vav kainattır.




Rabbi vav gibi mütevazı olsun ister kulları.

Musa! dal olmuştur ama Firavunun gözü Elifte kalmıştır.

İbrahim ateşte vavdır, Nemrut bizzat ateşe odun.




Yunus, vav olup balığın karnında anca kurtarmıştır kendini.

İnsan iki büklüm olunca rahat eder ana karnında.

Boylu boyunca uzansa da kim rahattır mezarında?




Vavın elifle münasebeti ne kadar iyiyse, kainatın dengeside o kadar düzgündür.

Kim kimi hatırlarsa evvel o ona koşar.

Kainatta tüm cisim! ler boşlukta dönerken insan belki o yüzden boşlukta kalmamış, Rabbi on u imanla doldurmuştur.

Evvelde eliftir, bir ilahi nefesle ahirde vav olur kainat. 


KIYMALI GÖZLEME



بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

Annemin yıllardır yaptığı Kastamonu'lu bir aile dostumuzun hanımından öğrendiği bir tarif. Biz bazen sabah kahvaltılarında bazende öğle çayının yanında severek yiyoruz.


HAMURU MALZEMESİ

  • Un 
  • su 
  • tuz 

İÇ MALZEMESİ
  • Kıyma 
  • soğan 
  • Tuz, karabiber,kırmızıbiber, su 

Elif neden ölçüler söylemedin diyorsunuz demi ? Ölçüler istediğiniz kadar :)) 

ilk önce unu kabınıza alıyoruz içine yeterince tuz atıp suyla yoğurmaya başlıyoruz. Elinize yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru her zamanki gibi 15-20 dk. dinlendiriyorsun. Hamur dinlene dursun bir diğer tarafta kıymanın içine ince kıydığımız soğan, tuz karabiber, kırmızı biberi atıyoruz tabi ki bunların hepsi sizin damak zevkinize göre istediğiniz kadar atın acı sevenler acısını çok atabilir. Kıymalı içi karıştırıp biraz sulandırıyoruz, dikkat etmemiz gereken su fazla olursa pişirirken çıkar ve tavada yanar ne fazla ne az kendiniz yavaş yavaş su koyarak ayarlıyacaksınız . 
Dinlenmiş hamuru bezelere ayırın .Şimdi açmaya başlayabiliriz. 

Kıymalı içi açtığımız hamurun içine koyup yarım ay şeklimde kapatıyoruz. 



Teflon tavada pişiriyoruz mümkünse 2 kişi olursanız biriniz açıp diğer kişi pişirirse daha iyi olur. Pişirdikten sonra tereyağ sürüyoruz. Servise hazır afiyet olsun . 







TURKISH BAKLAVA RECİPE... KOLAY EV BAKLAVASI TARİFİ ...

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......
İlk baklavamı Fatma teyzeyle yapmıştık, ondan sora ben olayı geliştirdim :)) Değişik baklava çeşitleri de yapmaya başladım. Tabi Yıllarda geçiyor tecrübede kazanıyorsunuz. Ama tarifi deneyin derim eminim çok güzel olacak . Şimdiden afiyet olsun. 

HAMUR MALZEMELERİ

  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay badağı süt 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 fiske tuz 
  • 1 kabartma tozu 
  • Aldığı kadar un 

ŞERBET MALZEMELERİ

  • 4 su bardağı şeker 
  • 4,5 su bardağı su 
  • limon suyu 
  • Kırılmış ceviz 
  • nişasta 
  • 500 gr tereyağ + sıvıyağ 
Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Üzerini nemli bir bezle yada streç flimle kapatıp, 15-20 dk. bekletiyoruz. Bekleyen hamur güzel açılıyor bu arada yoğurma işlemini de çok iyi yapmanız lazım. Hamurları bezelere ayırıyoruz. Ortalama bu hamurdan 60-70 tane beze çıkıyor, bezelerin sayısı sizin bezeleri ne kadar büyüklükte yaptığınıza göre değişiyor. Ben nişastayla unu karıştırıp öyle açıyorum, hatta mısır nişastası, buğday nişastası ve unu karıştırıyorum. bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde nişastayla açıyoruz. Aralarına da bol nişasta koyuyoruz .




Açtığımız ve üst üste koyduğumuz 10 tane hamuru merdane veya oklavayla tepsiniz kadar açıyoruz. 
Açtığımız ve tepsiye yerleştirdiğiniz hamurun üzerine cevizleri serpiyoruz. Bu işlemi istenilen ene gelene kadar yapabilirsiniz . Ben 40-50 kat olunca bırakıyorum çok kalın sevmiyorum çünkü pişerken de kabarıyor içine şerbette konunca çok kalın oluyor. Kalan hamuru ufak tepsiye arasına ceviz koyup katlayarak değerlendiriyorum. 





Ben yukarıdaki gibi kesmek için kağıt üzerinde çok denemeler yaptım.Ama siz baklavayı istediğimiz şekilde kesebilirsiniz. Kesme işlemi bittikten sonra sıra yağlamada ben tereyağ, sıvı yağ, çok azda margarin koyuyorum. Hepsini birden eritiyorum üzerine çıkan köpükleri alacağız çünkü baklavaya dökünce üzerinde siyahlıklar olmasın diye yağı çok güzel kızdırdıktan sonra kesmiş olduğumuz baklavaya döküyoruz. Baklava işi tamam şimdi sıra pişirmede . 170 derece fırında ağır ağır pişiriyoruz.
Şerbette hep sorun yaşarım genelde anneme yaptırırım. Herkesin kendinin bir şerbet ayarı var sizde istediğiniz ölçüleri kullanabilirsiniz damak zevkinize kalmış. Şerbeti kaynattıktan sonra baklavayı soğuk şerbeti sıcak döküyoruz. Emin olun benim anlattıklarımı yaptıktan sonra çıkan sonuca şaşıracaksınız. Hiç korkulduğu gibi zor değil . Şimdiden yapanlara afiyet olsun :))) 



6 Ağustos 2014 Çarşamba

CEVİZLİ UN HELVAM




بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 
                      Bismillahirrahmanirrahim......

                           helva4.



Beni tanıyanlar bilirler helvayı çok severim nacizane güzelde yaparım .
İlk tarif olarak helvayı vermek istedim .

Artık helvayı nasıl yapıyorsun Elif diye tarifini isteyenleri buraya yönlendireceğim :))

MALZEMELER 
  • 250 gram margarin veya tereyağ 
  • 2 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı un 
  • Kırılmış ceviz 
  • 2 su bardağı toz şeker 

YAPILIŞI

Un ve yağı kavurmaya başlayın . Başka bir tencerede şeker sütün içinde eriyene kadar karıştıracaksınız. isteğe bağlı olarak şekerini daha azda koyabilirsiniz. Gelelim kavrulmakta olan una biraz un renk aldımı içine cevizleri atıyoruz. Erken atarsanız cevizler yanar . Kavurma işi içinde biraz sabır istiyor. Unun rengi istediğiniz kıvama geldiğinde altını kapatıp, unun biraz sıcaklığı geçtiğinde sütlü şekerli karışımı döküyoruz . Ocağın altını yakıp sütü çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Helvanın püf noktasıda bu biraz soğuyan unda topaklanma ve sıçrama olmuyor. Afiyet olsun.

MERHABA


Merhaba herkese.... 
 Uzun zamandır kendime bir uğraş arıyordum,bir sabah baktım kendime blogger açmışım. İnşallah altından kalkabilirim. Bundan sonra beni buradan takip edeceksiniz :)))

BESMELE İLE BAŞLAYALIM HER İŞE





5 Ağustos 2014 Salı

BAŞLADIK ......

Bizim kızlar blog kurduğuma çok sevindiler katkıda bulunmak için kolları ilk sıvayan Beyza oldu ilerleyen günlerde ''Limonlu Cheesecake '' tarifini yayınlayacağım. Biz yedik çok begendik. :))Ayrıca Beyza'nın yaptığı meşhur Treliçesinide yayınlayacağım . Hadi şevval sendende atılım bekliyorum . Bu arada Şevval'in de birçok meşhur mamülü  var :))